FOTO: Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia – proiect Erasmus+ în Portugalia
În perioada 6-10 noiembrie 2017, un grup de patru elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia (Ana Croitoru, Natalia Nicolae, Darius Toma, clasa a VIII-a, Simona Ștef, clasa aVII-a) însoţiţi de directorul liceului, prof. Stelian Feraru, coordonatorul proiectului prof. Livia Dioşan, prof. Monica Incze şi prof. înv. primar Anca Rancov s-au deplasat în Portugalia, Vieira de Leiria pentru a participa la activități specifice de învățare și întâlniri transnaționale de proiect în cadrul proiectului european Erasmus+ „Music is… Life Long Learning”.
Au fost prezenţi, de asemenea, profesori şi elevi din Italia (Instituto Comprensivo Alba Adriatica), Spania (Ceip Gloria Arenillas, Zaragoza), Polonia (Szkola Podstawowa nr.2, Zabki) şi ţara gazdă (Agrupamento de Escolas de Vieira de Leiria).
Profesorii şi elevii au fost întâmpinaţi de primarul localităţii Marinha Grande şi de profesorii şi elevii portughezi. La primăria din Marnha Grande, eleva Natalia Nicolae a susținut un recital de flaut, în aplauzele gazdelor și a celorlalți parteneri de proiect. Elevii români au participat la diferite workshop-uri și activități de învățare, în sala de festivităţi a şcolii şi pe scena teatrului din localitate. În aplauzele spectatorilor toţi copiii s-au unit şi au intonat „Oda bucuriei” într-o atmosferă plină de entuziasm. Momentele muzicale au fost diverse: dansuri moderne, cântece şi dansuri tradiţionale portugheze, iar în cadrul seratei muzicale organizate la nivel de comunitate, soliştii instrumentişti au fost elevii români, respectiv Ana Croitoru şi Ştef Simona la pian, Natalia Nicolae la flaut, Darius Toma la vioară.
În cadrul seminarului „Competenţă matematică prin muzica digitală” au fost organizate workshop-uri de către profesorii din toate ţările participante. Din partea României, d-na prof. Livia Dioşan a prezentat activităţile specifice de predare-învățare a matematicii și TIC prin intermediul muzicii, realizate de profesorii de specialitate ai Liceului de Arte.
O parte semnificativă din timpul petrecut în Portugalia a fost dedicat vizitelor. În Marinha Grande elevii au fost interesaţi de producerea manuală a sticlei decorative, au văzut apoi Şcoala de Muzică şi Castelul medieval din Vieira de Leiria. Impresionante au fost şi grandioasa mănăstire de piatră din Batalha, peştera de la Mira D’Aire şi Sanctuarul Fecioarei Maria de la Fatima. O zi a fost dedicată şi vizitării unor obiective din capitala ţării, oraşul Lisabona: Mănăstirea Sf. Ieronimos, Memorialul ostaşilor portughezi, portul oraşului, Turnul Belem, Cetatea medievală, Muzeul Marinei.
S-au legat prietenii durabile şi au rămas amintiri frumoase. Portugalia și familiile portugheze au rămas în inimile participanților de la Liceul de Arte pentru căldura umană, zilele însorite, minunatele plaje scăldate de valurile Oceanului Atlantic şi ospitalitatea gazdelor. (prof. înv. primar Anca Rancov, Liceul de Arte „Regina Maria”)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]