Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO / Lecţie de istorie la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ,,predată” de veteranul de război Laurean Deac. ,,Dumnezeu să vă dea anii mei dar nu suferințele mele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

,,Dumnezeu să vă dea anii mei dar nu suferințele mele!” Aceasta a fost urarea sublocotenentului (r), veteran de război Laurean Deac, adresată celor patru elevi din colegiul militar albaiulian, sâmbătă, 7 octombrie a.c. Tinerii în uniformă au avut parte de o lecţie de istorie ,,predată” de cel care a trăit războiul şi prizonieratul.  

De loc din Ohaba, județul Alba, veteranul de război Laurean Deac, la cei 95 de ani, ne-a întâmpinat cu nerăbdare și mult drag.

Câtă bucurie și entuziasm poate sălășlui într-un suflet greu încercat: aproape o jumătate de an de război, ca ochitor pe obuzier și patru ani de lagăr în Rusia. Aici a muncit ca zidar şi în scurt timp datorită  seriozităţii, priceperii şi hărniciei a ajuns să fie apreciat de ruşi şi să conducă echipa de muncitori în construcţia unei fabrici de aluminiu şi a unui cartier de locuinţie pentru ruşii refugiaţi.

Deși are patru clase, (fiind cel mai mare dintre cei cinci frați, iar  timpul trebuia dedicat muncii din gospodărie, fiind o familie înstărită) a fost un bun autodidact. În lagăr a muncit ca zidar, meserie pe care a practicat-o și la întoarcerea din lagăr, până în prezent. Au fost ani grei, cu multe încercări, însă nu și-a pierdut niciodată credința și nădejdea. Dar, parcă îi pare mai grea singurătatea care-l apasă. De patru ani este văduv. Cei 62 de membri ai familiei (copii, nepoți și strănepoți), au viața lor. Unii dintre ei sunt plecaţi departe de casă, peste hotarele ţării.

Întâlnirile elevilor colegiului militar albaiulian cu veteranii de război din judeţul Alba fac parte din proiectul cultural omagial ,,Credinţă şi Patrie” iniţiat de către Cercul Militar Alba şi desfăşurat în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortrodoxă Alba Iulia şi Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”.

[nggallery id=4676]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit duminică după-masa pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Citește și: INCENDIU în Alba Iulia, cu degajare de fum, de la o oală cu mâncare uitată pe foc Detasamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea