FOTO: ”La Conac”, un loc în care istoria, bunul gust și tradiția transilvăneană se simt ca acasă
Puțină lume a auzit de „La Conac”, un loc special care și-a deschis porțile în luna septembrie în Alba Iulia, pe strada Decebal. Într-un ambient rafinat, sofisticat și original în același timp, restaurantul „La Conac” reprezintă un izvor nesecat al plăcerilor gastronomice transilvănene.
Cei care au pășit pragul localului au fost surprinși de eleganța și servirea excepțională a celor care lucrează aici. Dorința lor e ca orice client să se simtă ca acasă, aducându-și aminte de clipe demult trecute, petrecute în casa bunicilor sau a străbunicilor.
Locația încărcată de istorie te duce automat cu gândul în perioada interbelică și este un loc în care istoria României, a oamenilor din acele timpuri îți revin automat în minte.
Localul situat pe strada Decebal, este un nou început în materie de gastronomie în municipiul Alba iulia și este găzduit în una dintre vilele proiectate de renumitul arhitect Radu care a edificat clădirea în jurul anului 1938, dând vilei un aer de conac boieresc, ceea ce a și inspirat numele restaurantului. Refăcută și adaptată pentru a face față noilor cerințe ale unui restaurant modern, clădirea conacului și anexa sa „Șura de la Conac”, oferă condiții deosebite pentru petreceri, servirea mesei și diverse mese oficiale având o capacitate de 200 de persoane.
Dispunând de trei saloane, toate trei fiind aidoma unor expoziții tematice și în același timp istorice, prin gama largă de mâncăruri tradiționale și a personalului său de înaltă calificare, „La Conac” asigură clipe de neuitat celor care-i calcă pragul.
Salonul Porţelanurilor, denumirea acestuia venind de la porțelanurile bavareze și englezești în nuanțe de albastru și roz, aflat imediat în stânga intrării este numai potrivit pentru petreceri restrânse sau, de ce nu, pentru unele întâlniri mai romantice.
Salonul principal, decorat cu sute de fotografii din perioada interbelică, în care oameni din clase sociale diferite, surprinși de ochiul atent al aparatului foto în diferite ipostaze adaptate vremii, oferă un spațiu relaxant si confortabil, în care oricine este binevenit. Tot aici, vizitatorii pot să afla povestea primei femei explorator din România și de ce nu din lume, aiudeanca Florica Maria Sas care, prin căsătoria cu Sir Samuel Baker a devenit Lady Florence Baker. Poveste ei este una dintre cele mai captivante povești de dragoste petrecute în perioada sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.
Cel de al treilea salon numit și „Salonul Oliv” este destinat femeilor, în mod special acelor femei care și-au lăsat amprenta pe istoria modernă a României. Aici, cei care vizitează conacul albaiulian, vor face cunoștință cu faptele reginei Maria, întregitoarea României, dar și al altor peste 30 de femei celebre ale perioadei interbelice.
Păstrând tradiția de acum un secol, absolut toate decoraţiunile dau un aer boieresc localului iar „Șura de la Conac”, sala de petreceri din spatele conacului, te primește cu un aer rustic.
Șura este spaţiul în care fără să vrei te întoarce cu gândul la casa bunicilor, decorațiunile constând într-o sumedenie de obiecte și unelte gospodărești strânse pe parcursul anilor, provenite din diverse colecții private printre care și ale colecționarului Costică Saucă. Restaurantul „La Conac” poate găzdui mese festive, în funcție de numărul participanților, atât în cele trei saloane, cât și lângă fântâna arteziană de pe terasa aflată la intrarea în curtea clădirii, punând la dispoziţia clienților peste 100 de locuri. Pe lângă acestea, sala de petreceri „Șura de la Conac” oferă 160 de locuri.
Restaurantul „La Conac” se străduiește să ofere mâncăruri tradiționale românești, în special din arealul transilvănean. Cu toții ne amintim cu drag de gustul unui gulaș din carne de vită sau a unei tocane ardelenești, a unei supe ardelenești, a unui pește bine gătit, toate pregătite cu dragoste de către bunici și părinți. Clienții restaurantului sunt primiți cu platouri cu produse tradiționale, cu pâine de casă, cu untură și cu zacuscă. Inclusiv deserturile sunt neaoşe și românești. Vă mai aduceți aminte de „Laptele de pasăre” pe care-l preparau bunicile noastre? Aici vă este oferit ca desert. De asemenea, mai găsiți: “Crèmeș de casă”, vestitele clătite cu brânză dulce și stafide cu cremă de vanilie la cuptor preparate cu ingrediente naturale 100%, iar prăjiturile și produsele de patiserie și panificație provin de la laboratorul de cofetărie ”Georgia” din Aiud.
Pe lângă tradiția culinară transilvăneană, restaurantul „La Conac” oferă și altfel de preparate culinare, „de import”, cum ar fi câteva feluri de pizza, dar și băuturi din cele mai sofisticate.
„În luna decembrie, lună cunoscută de toată lumea ca fiind „Luna cadourilor”, restaurantul ”La Conac” va face la rândul său un cadou albaiulienilor oferând servicii la prețuri mai mult decât acceptabile. În acest sens, în luna decembrie, punem saloanele la dispoziția firmelor pentru a organiza petreceri de Crăciun. Tot în această lună organizăm masa de „Revelion 2019” unde, pentru numai 300 de lei de persoană se poate petrece o seră de neuitat cu muzică bună și un meniu deosebit de bogat. Printre invitații speciali la această petrecere de Revelion enumerăm pe Robert și Irina, doi profesori de pian care vor încânta audiența cu recitaluri de pian, Denisa Perde și Flavius Pop vor cânta muzică populară, ușoară și romanțe iar DJ Gheorghe va umple ringul de dans cu muzică pe toate gusturile.
[nggallery id=6541]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]