FOTO: La Alba Iulia, producătorii de produse tradiționale au aflat că toate atestatele trebuie reînnoite
La Alba Iulia a avut loc astăzi ședinta Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, unde în prima parte a fost prezentat noul Ordin 690 (privitor la atestarea produselor tradiionale), iar în a doua parte s-a prezentat înregistrarea produselor la nivel european – Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicația Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradițională Garantată (STG) și cum se aplică legislația europeană la aceste scheme de calitate.
La eveniment au participat Directorul General al Direcției Generale de Industrie Alimentară, Viorel Morărescu, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, albaiulianul Călin Matieș,, reprezentanți ai organismelor de certificare, producători de produse tradiționale, asociații de producători și specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru agricultură, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, șamd
În conformitate cu noile reglementări, toate atestatele necesită reînnoite. Procedura de reatestare nu poate dura mai mult de 9 luni de zile, începând cu 1 decembrie 2013. Fiecare produs tradiţional reatestat va primi un logo specific, fapt ce va conduce la înlăturarea confuziilor de pe piaţă, susţin reprezentanţii ministerului de resort. Consumatorii vor putea identifica mai uşor aceste produse tradiţionale.
Firmele care au utilizat denumirea de produse tradiţionale vor fi împiedicate să sufoce piaţa cu produse realizate în sistem industrial, fiind păstrată doar eticheta. Se va realiza astfel o departajare între cele două categorii de producători şi vânzători.
Începând de luna viitoare, comercianţii sunt obligaţi să afişeze la locul comercializării produselor tradiţionale fotocopie a atestatului de înregistrare.
In acelasi timp, actul normativ prevede ca Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si ANPC vor realiza controale pentru a verifica legalitatea atestatului si a logoului de produs traditional.
In cazul in care autoritatile vor constata nereguli, atestatul de produs traditional va fi anulat si va fi retras logoul, iar produsul va fi radiat din registru.
In ceea ce priveste atestatele eliberate anterior, acestea raman valabile noua luni de la intrarea in vigoare a noilor dispozitii, adica pana in septembrie 2014. Eliberarea noului tip de atestat se va face la solicitarea operatorului economic.
[nggallery id=696]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]