FOTO: Frumoasa albaiuliancă Andrada Aloman are Spania la picioare! A ajuns pe lista FIFA, ca și arbitru asistent, în doar 3 ani!
Albaiulianca Andrada Aloman face furori în Spania, pe un teritoriu ce până nu demult era considerat exclusiv al bărbaților, în calitate de arbitru asistent, ajungând în doar trei ani, pe lista FIFA a țării de adopție!
În vârstă de 3o de ani, Andrada, frumoasa originară din Cetatea Marii Uniri, și-a atins visul în Spania, cu o ascensiune incredibilă!!! Reprezentanta sexului frumos, fiica fostului rugbist Alin Aloman, a avut încă din România o pasiune pentru arbitraj.
O apariție pe orice teren de fotbal, a ajuns, la 26 de ani, să arbitreze jocuri la niveul celui de-al treilea eșalon în România, întâlnirea de debut fiind Bihorul Beiuș – Sighetul Marmatiei, scor 4-0. O prezență deja firească “la linie”, Andrada visa să ajungă să decidă faze în Liga 1, însă viața a propulsat-o mult mai sus, un moment de cotitură fiind plecarea în Spania, în 2015, după ce a activat în fotbalul din Alba şi ulterior în cadrul Comisiei Judeţene de Arbitri Timiş.
*Plecarea în Spania, momentul fericit de cotitură!
A absolvit Facultatea de Psihologie, dar în paralel s-a îndreptat spre arbitraj, pasiunea vieții, devenind arbitru în 2005, la 18 ani. În anii următori s-au înșiruit satisfacțiile de pe gazon: categoria a II-a (2006), categoria I și promovare în Liga a IV-a (2007), promovare în Liga a 3-a în 2008. “Pot spune că ziua în care am decis să rămân în Spania, a fost ziua în care am început de la zero totul, practic o «nouă viață». Am venit în Madrid în iunie 2015 pentru o nouă experiență, cu un contract de muncă pe 3 luni pentru a lucra ca și salvamar la o piscină privată. Aici am rămas! Departe de familie, de prieteni ,de fotbalul și arbitrajul românesc”, își începe Andrada mărturisirea. “M-am simțit bine de la început în Spania, unde oamenii sunt veseli (poate din cauza climei, sau din cauza Sangriei ?), extrovertiți, dispuși să te ajute făra a cere ceva în schimb. Mâncarea e pe măsura și petrecerea la fel”, a explicat albaiulianca rapiditatea cu care s-a integrat în țara unde trăiește acum momente unice.
*În trei ani a ajuns să reprezinte țara de adopție!
A lăsat în țară un loc de muncă (la o sală de finnes din Timișoara), părinții și o carieră de 8 ani în arbitraj, iar acum locuiește în Madrid, orașul triplei campioane a Champions League, împreună cu prietenul său, lucrează într-o sală de fintess și și-a reconstruit într-un mod fulminant cariera de arbitru. Acasă, în România, Andrada (ce va împlini 31 de ani în 25 august) a practicat înotul, handbalul și a luat lectii de karate, timp de un an de zile, vrând să devină psiholog sportiv după ce a terminat facultatea de profil în Timișoara.
“Sunt mândră de ceea ce am reușit în puțin timp, 3 ani! Am învățat limba spaniolă, stiam puțin când am ajuns aici, dar totul se poate!!! Când îți dorești ceva cu adevărat și bineînțeles când nu ai încotro și trebuie să vorbești. Am făcut cursuri de fitness pentru a putea munci în domeniul sportului. La noi în țară nu se pune mare preț pe psihologul sportiv, deși «afară» dă roade”, a spus frumoasa blondă ajunsă pe lista FIFA a Spaniei.
“În Spania, «se mănâncă fotbal pe pâine»
Am ajuns și la “sportul rege”, care în Spania “se mănâncă pe pâine” conform interlocutoarei noastre. “Fiecare copil, fiecare femeie sau bărbat are o echipă de suflet! Familile merg pe stadioane, strigă, plâng, râd, își iau cina acolo dacă e nevoie, numai pentru a nu pierde un meci! Cel mai bun fotbal din lume, ca și părere personală, și eu arbitrez aici!”, a menționat Andrada. În urmă cu trei ani, când s-a decis că se stabilește în Madrid, a dorit, firesc, să și arbitreze. S-a prezentat la federația de fotbal, a primit toate informațiile, după o lună a trecut probele fizice și scrise și a luat-o iar de jos.
După un an a primit categoria avută în România, aceea de arbitru asistent în Liga a 3-a, an în care arbitra în categoriile inferioare, atât ca asistent, cât și ca central, în fiecare weekend. Era observată la lucru de reprezentanți ai federației, iar românca rămânea surprinsă de condițiile oferite, terenurile impecabile, lucruri care-i ofereau motivația suplimentară. În 2016 a obtinut categoria de arbitru asistent în Liga a 3 a (Tercera División), a început să să fie delegată la meciuri în această categorie și în Liga 1 de fotbal femnin (Liga Iberdrola). “Aici fotbalul feminin e mult mai dezvoltat și mediatizat. În liga a 3-a în Madrid suntem două fete, eu ca și arbitru asistent și o alta, arbitru central. Aveam meciuri împreună și totul decurgea foarte bine”, a rememorat Andrada.
*”Arbitrez, adică fac ceea ce îmi place”
Și în Spania, la fel ca în România, anul și promovarea: în 2017 a trecut de examenul de promovare în Liga 1 feminină și a avut norocul să ajungă într-o ligă unde fotbalul e arbitrat doar de femei «Liga Iberdrola», mecirui transmise la TV. “Am început să călătoresc prin toată Spania. De doua ori pe lună avem meci în această liga și mă deplasez în diferite orașe, Barcelona, Valencia, Sevilla, Levante, Tenerife, Bilbao etc. Era mai mult decât un vis. Cunoșteam Spania și făceam ceea ce îmi place: ARBITRAM”, a spus Andrada, care se perfecționează în permanență după vizionarea înregistrării partidelor.
*În noiembrie 2017, primul meci internațional, iar în ianuarie 2018 – lista FIFA!
Visul frumos ce stătea să se închege a devenit realitate în noiembrie 2017, când a făcut parte din componența brigăzii feminine din Spania, la un meci internațional în Portugalia, Portugalia – Italia. Iar în ianuarie 2018 a primit vestea femomenală: promovarea pe lista FIFA ca și arbitrul asistent, reprezentând Spania, între cele mai bune 8 arbitre din Spania! “Suntem 4 fete arbitru și 4 fete arbitru asistent pe lista FIFA în Spania! Toată munca, toate antrenamentele și tot sacrificiul are o recompensă! Lista FIFA e recompensa mea până în acest moment”, declară, mândră, Andrada.
*”Lista FIFA e recompensa mea!”
“Comisia centrală de arbitri din Spania și din Madrid m-a sustinut și m-a încurajat în fiecare moment și le multumesc că au avut încredere în mine și pentru că mi-au oferit această oportunitate ținând cont că «Nu sunt de-a lor»! La începutul lunii iunie din acest an m-am prezentat la concursul de promovare la liga a 2-a B masculină. Aici liga a 2-a masculină este formata din liga a 2-a A și B (Segunda división A și Segunda división B). Am reușit!!! Am promovat în Segunda división B masculină! Nici în vise nu mi-am putut imagina că pot ajunge aici. Totul se poate cu multă muncă, mult sacrificiu și cu o parte de noroc”, a spus reprezentanta sexului frumos, ce face realmente senzație în țara lui Pique și Iniesta, Messi și Cristian Ronaldo!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Festivalul Internațional al României, la șah, la Sebeș și Alba Iulia, în perioada 22-26 noiembrie
Festivalul Internațional al României, la șah, la Sebeș și Alba Iulia, în perioada 22-26 noiembrie În perioada 22-26 noiembrie se desfășoară la Sebeș (21-24 noiembrie, Hotel Leul de Aur) și Alba Iulia (25-26 noiembrie Hotel Transilvania) Festivalul Internațional al României la șah, organizat de FR Șah în parteneriat cu CJ Alba. Programul este următorul: *vineri […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan