FOTO. Florin Crișan, președinte PMP Zlatna: Împreuna salvăm biblioteca orașului. Domnilor Ponoran, faceți covrigii acasă și lăsați-o să funcționeze într-un spațiu adecvat
Incep prin a va spune ca primarul Ponoran se autointituleaza un “om de cultura”. Cat a costat bugetul local al Orasului Zlatna acest titlu, pe care si la insusit fara sa il dea nimeni? Aproape 5 miliarde de lei vechi; mai exact 488092 lei noi. Aceasta este suma cheltuita de Ponoran pentru Festivalul de romante si Festivalul de film etnografic FIFE in ultimii 5 ani.
Aproape 5 miliarde cheltuite foarte usor, in timp ce Zlatna nu are nimic ce ar putea aminti de cultura: nu are viata culturala, nu are cinematograf, nu are casa de cultura, nu are biblioteca oraseneasca. Si daca tot am ajuns la biblioteca, haideti sa vorbim despre biblioteca orasului, oras condus de 22 de ani de un primar care nu a miscat un deget pentru a avea o biblioteca.
Sa va spun pe scurt istoria bibliotecii orasului din timpul mandatelor primarului Ponoran. In 1990 biblioteca a fost mutata in ceea ce se numea atunci Casa de Cultura (si care acum arata ca dupa razboi). Cam de prin anii 2003 in biblioteca oraseneasca a inceput sa ploua. Pentru ca primarul Ponoran nu a facut nimic pentru a repara acoperisul, doamnele bibliotecare au acoperit rafturile, pline cu carti, cu celofan iar printre rafturi au pus lighiene in care picura ori de cate ori afara ploua. Va puteti imagina cum arata o biblioteca oraseneasca cu rafturi acoperite cu celofan si cu lighiene printre rafturi? Pe “marele” om de cultura Ponoran nu la deranjat.
Acestea au fost conditiile pana in 2012 cand biblioteca a fost mutata in sediul spitalului orasenesc ce fusese inchis in 2011 de catre primarul Ponoran si consilierii lui. Astfel, in 2012 biblioteca a fost mutata intr-o incapere de aproximativ 20 metri patrati, in sediul fostului spital. Cum arata incaperea in care este biblioteca: rafturile sunt legate cu sarma si carpite cu tabla, cartile sunt pline de igrasie, peretii au vopseaua “cojita” de la igrasie, linoleul de pe podea este crapat, peretii sunt crapati. In aceasta incapere au intrat aproximativ 1300 carti din totalul de 44000. Unde sunt celelalte peste 42000 de carti? Intr-un alt spatiu plin de igrasie, depozitate in cutii, puse unele peste altele. Ce se intimpla daca cineva cere o carte dintre cele 42000? Nu o va primi pentru ca nimeni nu stie in ce cutie este.
Revenind la biblioteca , haideti sa va spun cate ceva despre cum se desfasoara activitatea acolo: exista o singura doamna bibliotecara (de vreo 5-6 ani). Ce se intimpla cand doamna isi ia concediul legal? Biblioteca se inchide. Asa am gasit biblioteca un urma cu vreo saptamana si ceva, cand am fost sa returnez o carte. Doamna era in concediu o saptamana iar biblioteca inchisa.
Rafturile sunt aceleasi de dinainte de 1989 (legate cu sarma), evidenta cartilor si fisele de imprumut sunt tinute tot ca si inainte de 1989 adica pe fise de hartie. Nici nu poate fi vorba de o evidenta informatizata; pe singurul calculator din incapere este doar inventarierea cartilor si restul obiectelor de inventar. Ce face “marele” om de cultura Ponoran pentru ceea ce ar trebui sa fie biblioteca oraseneasca? Nimic, doar festivaluri. Probabil acolo banii isi pierd mai usor urma.
Care este cea mai rapida solutie pentru a rezolva aceasta bataie de joc la adresa bibliotecii orasenesti? Mutarea ei intr-un spatiu nou. Acest spatiu exista si este proaspat renovat. Din pacate, este ocupat cu covrigii si placintele familiei Ponoran. Domnilor Ponoran, faceti covrigii acasa la dumneavoastra si lasati biblioteca sa functioneze intr-un spatiu adecvat.
Domnule primar Ponoran Silviu si domnule consilier judetean Ponoran Tudor, lasati biblioteca sa supravietuiasca, nu o omorati. Va autointitulati oameni de cultura dar sunteti doar niste “criminali” ai culturii locale.
Florin Crișan,
Președinte PMP Zlatna
Consilier local al Primăriei Zlatna
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]