FOTO: Feciorii din Cricău au câștigat Festivalul Cetăților Dacice și organizează în 2015 ediția a IX-a
Trupa de luptători din Cricău a câștigat ediția a VIII-a a Festivalului Cetăților Dacice, organizată la Ighiu, în perioada 20-22 iunie, iar premiul cel mare duce organizarea festivalului acasă, în localitatea câștigătoare. După 10 probe individuale și în echipă feciorii din Cricău s-au arătat cei mai zdraveni și au obținut cel mai bun punctaj.
La prima probă, ”acrul vitezanului” a participat câte un reprezentant al fiecărei echipe, care a lansat 5 săgeți, fiecare în câte o țintă la o distanță de 15 metri față de linia de tragere. ”Rapid și puternic” a presupus ridicare și transport de greutăți. Câte un reprezentant al fiecărei cetăți a ridicat și transportat o greutate de 25 de kilograme, un sac de nisip pe o distanță de 40 de metri. Proba ”sulițașul cetății” a presupus aruncarea unei sulițe de la distanță, fiecare reprezentant având două încercări. Proba patru a fost denumită ”cel mai iute de picior”, ștafeta alergare cu mielul în spinare, o probă în echipă, în care feciorii au transportat mielul. Proba cinci a fost cea de skandenberg, denumită de organizatori ”brațul de fier”. Proba șase, ”luptătorul dac”, forță îndemânare, echilibru. La această probă adversarii au stat în picioare, față în față fiecare cu câte un butuc înalt de 60 de cm și ”înarmați” cu sulițe îmbrăcate cu burete, au încercat să-și doboare adversarul prin mișcări de împingere, împungere. Următoarea probă a fost de îndemânare și curaj – ”cățărătorul pe catarg”. Sportivii s-au cățărat pe catarg la fluierul arbitrului, iar cronometrul s-a oprit în momentul în care cățărătorul a atins clopoțelul. O nouă probă a fost ”să ne unim forțele” – concurs de tras frânghia. Penultima probă a fost denumită ”voinicul din cetate”, probă în care concurenții au aruncat o minge medicinală de 5 kilograme. Ultima probă a fost denumită ”cărăușii cetății” și a constat în mutarea cu ajutorul unui vas a apei dintr-un ciubăr în altul.
Locul 1: Cricău, cu 22,5 puncte și 3 trofee
Locul 2: Cetatea de Baltă cu 24 puncte și 3 trofee
Locul 3: Ighiu cu 31 de puncte și 3 trofee
Locul 4: Săsciorii cu 31 de puncte și 0 trofee
Locul 5: Cugir cu 41,5 puncte și 1 trofeu
Echipele câștigătoare au primit și premii în bani și butoaie de vin. Evenimentul a avut ca și scop promovarea istoriei regionale, a cetăților dacice din județul Alba.
Spectacolul Întrecerilor Dacice care a avut loc pe stadionul din Ighiu a fost condimentat cu parade ale luptătorilor și trupelor de reenactment, demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment, demonstrații ecvestre cu Denis Ștefan, iar la final a avut loc un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal și soliștii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, prezentat de Marius Vintilă, iar concertul de Daniela Floroian.
[nggallery id=1994]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]