FOTO: Episcopul Emilian Birdaș, evocat la Alba Iulia. Slujbă de părăstas la Catedrala Reîntregirii și inaugurarea salonului ce poartă numele fostului ierarh
Sâmbătă și duminică, la Alba Iulia au avut loc mai multe manifestări comemorative organizate cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc a episcopului Emilian Birdaș, primul al Eparhiei ortodoxe de Alba Iulia. Este vorba despre dezvelirea unui bust al fostului ierarh, ridicat în parcul din centrul municipiului Alba Iulia, o slujbă de părăstas organizată la Catedrala Reîntregirii și inaugurarea salonului ce poartă numele ierarhului omagiat.
Marcarea celor 40 de ani de la întronizarea episcopului în vechiul scaun vlădicesc al Bălgradului a început sâmbătă dimineața, cu o slujbă de sfințire și binecuvântare, oficiată de ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, a bustului ce a fost dezvelit în parcul din centrul orașului, tot atunci fiind inaugurate piaţa şi strada din Alba Iulia ce vor purta de aici înainte numele fostului ierarh Emilian Birdas.
Duminică, manifestările au continuat cu un înălțător moment comemorativ, la Catedrala Reîntregirii, unde s-a săvârșit liturghia și a avut loc parastasul de pomenire, la împlinirea a 20 de ani de la trecerea înaltului ierarh Emilian în eternitate. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, alături de care s-au aflat: ÎPS Laurenţiu Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealulu, IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Lucian Episcopul Caransebeșului, PS Andrei Episcopul Covasnei și Harghitei, Excelenta sa Arhiepiscopul Jakubinyi.
”Se împlinesc acum 20 de ani de la trecerea episcopului Ioan Birdaș la cele veșnice. Am un mesaj din partea Preafericitului Daniel, să transmit binecuvântarea sa tuturor celor ce muncesc în Sfânta Biserică, preoților, credincioșilor, familiei episcopului Emilian Birdaș. Episcopul Emilian nu a făcut altceva decât să muncească pentru Dumnezeu. Deși a fost un om milităros, a iubit foarte mult preoția și preoțimea. Lăcașurile de cult și preoții stau mărturie a lucrărilor sale pasionale.”, a spus cu această ocazie mitropolitul Laurențiu Streza. Acestuia i-a urmat la cuvânt Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, care a evocat chipul luminos al episcopului Emilian Birdaș, cel ce ”a știut să fie un ziditor de suflete, de biserici și de cultură. Sunt bucuros să văd azi că memoria vrednicului ierarh nu este uitată, păstrată fiind de Arhiepiscopia Alba Iuliei, în frunte cu IPS Irineu.”
La rândul său, IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei a spus că ”Cetatea Bălgradului se bucură, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Comemorăm 40 de ani de la întronizarea episcopului Emilian, primul al Eparhiei ortodoxe de Alba Iulia, pe care a condus-o cu mână tare și cu braț înalt.”
Festivitatea a continuat cu sfințirea salonului ”Episcop Emilian” din incinta centrului arhiepiscopal și lansarea a două volume care cuprind viața și activitatea ierarhului omagiat, dar și o parte din opera sa.
Printre oficialitățile locale prezente la evenimentul de duminică, s-au numărat noul prefect de Alba, Cornel Murg, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, deputatul Ioan Dârzu, rectorul Universității ”1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz și viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
Episcopul Emilian Birdaş a păstorit Eparhia Alba Iuliei între anii 1976 – 1990, de numele său fiind legate împliniri deosebite, lucru ce l-a aşezat cu dragoste fiască în inimile şi amintirea preoţilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei.
(A.M.)
Mai jos, câteva imagini de la manifestările de duminică, 21 februarie:
[nggallery id=1648]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor