FOTO: Degringolada creată de ANAF continuă în Alba. Peste 200 de contestaţii depuse în doar 2 ore la ghişeele Finanţelor, din partea oamenilor ce s-au trezit peste noapte „datori” la FISC
Apele sunt tulburi în continuare pentru oamenii din Alba care s-au trezit peste noapte datori la FISC. Miercuri, cozile la ghişeele Finanţelor Publice din Alba Iulia erau nelipsite, oamenii venind să ceară explicaţii, iar reclamaţiile continuă să apară. În doar 2 ore, peste 230 de contribuabili au depus contestaţii. Au fost oarecum liniştiţi doar părinţii celor 2.040 de copii din judeţ care au primit somaţii prin poştă, după ce ANAF a anunţat, miercuri, că regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare, a fost suspendată, însă ceilalţi aproximativ 46.000 de cetăţeni din judeţ ce au primit decizii de impunere sunt în continuare nelămuriţi. Din cauza degringoladei creată de ANAF, activitatea Administraţiei Finanţelor Publice Alba este oarecum „paralizată”, angajaţii fiind nevoiţi să lămurească fiecare cetăţean în parte.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice din Alba Iulia, singurul comunicat din partea ANAF-ului a fost cel prin care a fost suspendată taxa pentru veniturile din dobânzile bancare realizate de părinţii care nu şi-au ridicat alocaţiilor copiilor din conturi.
Practic, încă se aşteaptă soluţionarea conflictului legislativ. Mai exact, o rezolvare de la Guvern care ar putea modifica ordonanţa.
Situaţia este similară la nivelul întregii ţări, însă Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea, care tipăreşte şi expediază aceste decizii de impunere a lucrat „în ordine alfabetică”, judeţele Alba şi Argeş fiind primele.
În judeţul Alba au fost emise 48.176 de astfel de decizii de regularizare: 15.784 în Alba Iulia, 8.228 în Aiud, 4.632 la Blaj, 7.670 la Câmpeni, 3.726 în Cugir, 6.324 la Sebeş şi 1.812 la Zlatna, iar cazurile cu dobânzile bancare pentru alocaţia copiilor, cele 2.040 de astfel de decizii, suspendate marţi de ANAF, au fost emise astfel: 839 în Alba Iulia, 259 – Aiud, 195 – Blaj, 262 – Câmpeni, 145 – Cugir, 289 – Sebeş şi 51 în Zlatna.
În cazul de faţă, dacă contribuabilii nu plătesc se vor calcula majorări şi penalităţi, iar dacă vor depune contestaţie, se va aştepta rezultatul.Termenul de plată este în maxim 60 de zile de la data comunicării deciziei, după care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere.
IMPORTANT: Conform art 205 din O.G. nr 92 (Cod procedură Fiscală) CONTESTAŢIILE SE DEPUN în maxim 30 DE ZILE de la primirea deciziei, rezultatul acestora urmând să fie comunicat în 45 de zile.
„Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 are în vedere că, în cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (care a fost în anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei„, a explicat Iulia Mireştean, purtătorul de cuvânt AJFP Alba.
Potrivit AJFPA, aceste decizii de impunere au fost emise, conform art 296 ^ 27 din Codul Fiscal, pentru persoanele care au realizat venituri din:
– investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende <SIF, cupoane>, din dobânzi <venit financiar din dobânzi CEC, Bănci, dobânzi la alocaţii> – din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse la FISC de plătitorii de venituri)
– premii şi câştiguri din jocuri de noroc
– operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul Fiscal
– alte surse, potrivit art 78 din Codul Fiscal, de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.
Legea care stă la baza acestor somaţii şi ar trebui schimbată este „Legea 571-2003 republicată cu modificările ulterioare (Codul Fiscal) art 296^27, Ordinul preşedintelui ANAF NR. 2130/2013 pentru aprobarea procedurii de stabilire şi regularizare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice potrivit…Codului Fiscal.
[nggallery id=2877]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii