Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Dansatoare, vin, mâncăruri alese și soldați – reconstituirea unei petreceri romane la Alba Iulia după 2000 de ani

Bogdan Presecan

Publicat

în

Astăzi în  pivnițele Palatului Apor din Alba Iulia avut loc un eveniment la care peste o sută de persoane s-au înghesuit mai ceva ca la inaugurarea magazinului Lidl. Și pe bună dreptate! De câte ori ai în viață șansa să participi la o veritabilă reconstituire a unei petreceri romane?!?

Dansuri orientale, vinuri aromate, mâncăruri după reţete romane și fructe gustoae alese de bucătarul Apicius, soldați ai Gărzii Romane, muzică – cu alte cuvinte bucătăria şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum au fost renviate după 2000 de ani la Alba Iulia, un eveniment expoziție intitulat „Taberna De Gustibus”. Totul, într-un cadru care a reușit să reconstituie ambianţa domestică, obiceiurile culinare şi elemente autentice de mobilier şi decor casnic

Norocoșii care au luat parte la deschiderea expoziției au putut să vadă cum trăiau şi ce mâncau romanii, experimentând direct acest mod de viaţă. Organizatorii au pregătit reţete romane, preluate dintr-o carte de bucate –  “De Re Coquinaria”, ce aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr.

Important! Expoziţia va fi deschisă publicului larg, până pe 30 ianuarie, 2014, în spaţiul expoziţional al Palatului Apor.

Expoziţia face parte din cadrul proiectului “DE GUSTIBUS: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic” , al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iniţiat  în colaborare cu Institutul de Arheologie sistemică Iuliu Paul din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia. Pentru implementarea acestuia, Muzeul Unirii  a primit finanţare de la AFCN suma de 45.000 de lei.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul, din partea organizatorilor – Beatrice Ciută, coordonatorul de proiect, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii și Lucia Căbulea, prorector al Universității albaiuliene, iar dintre oficialitățile prezente – Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba și Dorin Șerdean, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

“Este un proiect inedit, o premieră pentru România. Am recreat tavernă romană autentică, cadele romane pe care romanii le consumau în cadru festiv. Este vorba o reconstituire a unui banchet roman, specific clasei mijlocie, plebeilor, pentru că clasa superioară, patricienii consumau meniuri sofisticate, excentrități, cum ar fi călcâie de cămilă”, a explicat Beatrice Ciută.

Potrivit organizatorilor, “proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba lulia ( Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii ” Daci) între 2010 şi 2013. Prezentând o abordare nouă a activităţilor şi manifestărilor de reenactment, vine în completarea acţiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viaţa cotidiană antică: obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.”

 Echipa de implementare şi organizare a proiectului este  constituită din: dr. Beatrice Ciută (IAS), coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (MNUAI), arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (IAS) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan (IAS) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (MNUAI ) – arheolog specialist, Doru Bogdan (IAS) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie.

 [nggallery id=612]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

69 de UAT-uri din Alba, membre într-o asociaţie privind gestionarea şi protecţia animalelor: Înființarea, aprobată de Consiliul Județean

Ziarul Unirea

Publicat

în

69 de UAT-uri din Alba, membre într-o asociaţie privind gestionarea şi protecţia animalelor: Înființarea, aprobată de Consiliul Județean Consilierii judeţeni din Alba au aprobat recent înființarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Gestionarea şi Protecţia Animalelor Alba, din care, în afară de Consiliul Judeţean, mai fac parte 68 de unităţi administrativ-teritoriale.  Citește și: FOTO | Tina și […]

Citește mai mult

Curier Județean

24-25 mai 2025 | O nouă ediție a serbării păstorești „Zi-i bade cu fluiera!”, la Șugag: Două zile de cântec, joc și voie bună

Ziarul Unirea

Publicat

în

24-25 mai 2025 | O nouă ediție a festivalului folcloric „Zi-i bade cu fluiera”, la Șugag: Două zile de cântec, joc și voie bună Primăria și Consiliul Local Șugag împreună cu Asociația Crescătorilor de Animale Șugag, organizează în zilele de 24 și 25 mai 2025 o nouă ediție a serbării păstorești „Zi-i bade cu fluiera!” […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Elevi din Alba Iulia și Aiud în vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel: Au înțeles procesul prin care apa devine potabilă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi din Alba Iulia și Aiud în vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel: Au înțeles procesul prin care apa devine potabilă Ziua de marți, 6 mai 2025 a fost una plină de activități pentru angajații de la Stația de tratare a apei Sebeșel, care au primit cu două grupuri de vizitatori curioși și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea