Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

FOTO: Dansatoare, vin, mâncăruri alese și soldați – reconstituirea unei petreceri romane la Alba Iulia după 2000 de ani

Bogdan Presecan

Publicat

în

Astăzi în  pivnițele Palatului Apor din Alba Iulia avut loc un eveniment la care peste o sută de persoane s-au înghesuit mai ceva ca la inaugurarea magazinului Lidl. Și pe bună dreptate! De câte ori ai în viață șansa să participi la o veritabilă reconstituire a unei petreceri romane?!?

Dansuri orientale, vinuri aromate, mâncăruri după reţete romane și fructe gustoae alese de bucătarul Apicius, soldați ai Gărzii Romane, muzică – cu alte cuvinte bucătăria şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum au fost renviate după 2000 de ani la Alba Iulia, un eveniment expoziție intitulat „Taberna De Gustibus”. Totul, într-un cadru care a reușit să reconstituie ambianţa domestică, obiceiurile culinare şi elemente autentice de mobilier şi decor casnic

Norocoșii care au luat parte la deschiderea expoziției au putut să vadă cum trăiau şi ce mâncau romanii, experimentând direct acest mod de viaţă. Organizatorii au pregătit reţete romane, preluate dintr-o carte de bucate –  “De Re Coquinaria”, ce aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr.

Important! Expoziţia va fi deschisă publicului larg, până pe 30 ianuarie, 2014, în spaţiul expoziţional al Palatului Apor.

Expoziţia face parte din cadrul proiectului “DE GUSTIBUS: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic” , al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iniţiat  în colaborare cu Institutul de Arheologie sistemică Iuliu Paul din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia. Pentru implementarea acestuia, Muzeul Unirii  a primit finanţare de la AFCN suma de 45.000 de lei.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul, din partea organizatorilor – Beatrice Ciută, coordonatorul de proiect, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii și Lucia Căbulea, prorector al Universității albaiuliene, iar dintre oficialitățile prezente – Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba și Dorin Șerdean, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

“Este un proiect inedit, o premieră pentru România. Am recreat tavernă romană autentică, cadele romane pe care romanii le consumau în cadru festiv. Este vorba o reconstituire a unui banchet roman, specific clasei mijlocie, plebeilor, pentru că clasa superioară, patricienii consumau meniuri sofisticate, excentrități, cum ar fi călcâie de cămilă”, a explicat Beatrice Ciută.

Potrivit organizatorilor, “proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba lulia ( Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii ” Daci) între 2010 şi 2013. Prezentând o abordare nouă a activităţilor şi manifestărilor de reenactment, vine în completarea acţiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viaţa cotidiană antică: obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.”

 Echipa de implementare şi organizare a proiectului este  constituită din: dr. Beatrice Ciută (IAS), coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (MNUAI), arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (IAS) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan (IAS) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (MNUAI ) – arheolog specialist, Doru Bogdan (IAS) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie.

 [nggallery id=612]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

20 decembrie 2024 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: Vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și GHEȚUȘ sau chiciură. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

20 decembrie 2024 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: Vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și GHEȚUȘ sau chiciură. Localitățile vizate ANM a emis vineri, 20 decembrie 2024, o avertizare cod galben de ceață valabilă în intervalul 11.00 – 14.00, în mai multe localități din județul Alba. Citește și: Vremea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea