FOTO: Dansatoare, vin, mâncăruri alese și soldați – reconstituirea unei petreceri romane la Alba Iulia după 2000 de ani

Astăzi în  pivnițele Palatului Apor din Alba Iulia avut loc un eveniment la care peste o sută de persoane s-au înghesuit mai ceva ca la inaugurarea magazinului Lidl. Și pe bună dreptate! De câte ori ai în viață șansa să participi la o veritabilă reconstituire a unei petreceri romane?!?

Dansuri orientale, vinuri aromate, mâncăruri după reţete romane și fructe gustoae alese de bucătarul Apicius, soldați ai Gărzii Romane, muzică – cu alte cuvinte bucătăria şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum au fost renviate după 2000 de ani la Alba Iulia, un eveniment expoziție intitulat „Taberna De Gustibus”. Totul, într-un cadru care a reușit să reconstituie ambianţa domestică, obiceiurile culinare şi elemente autentice de mobilier şi decor casnic

ELIT

Norocoșii care au luat parte la deschiderea expoziției au putut să vadă cum trăiau şi ce mâncau romanii, experimentând direct acest mod de viaţă. Organizatorii au pregătit reţete romane, preluate dintr-o carte de bucate –  “De Re Coquinaria”, ce aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr.

Important! Expoziţia va fi deschisă publicului larg, până pe 30 ianuarie, 2014, în spaţiul expoziţional al Palatului Apor.

Expoziţia face parte din cadrul proiectului “DE GUSTIBUS: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic” , al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iniţiat  în colaborare cu Institutul de Arheologie sistemică Iuliu Paul din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia. Pentru implementarea acestuia, Muzeul Unirii  a primit finanţare de la AFCN suma de 45.000 de lei.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul, din partea organizatorilor – Beatrice Ciută, coordonatorul de proiect, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii și Lucia Căbulea, prorector al Universității albaiuliene, iar dintre oficialitățile prezente – Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba și Dorin Șerdean, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

“Este un proiect inedit, o premieră pentru România. Am recreat tavernă romană autentică, cadele romane pe care romanii le consumau în cadru festiv. Este vorba o reconstituire a unui banchet roman, specific clasei mijlocie, plebeilor, pentru că clasa superioară, patricienii consumau meniuri sofisticate, excentrități, cum ar fi călcâie de cămilă”, a explicat Beatrice Ciută.

Potrivit organizatorilor, “proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba lulia ( Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii ” Daci) între 2010 şi 2013. Prezentând o abordare nouă a activităţilor şi manifestărilor de reenactment, vine în completarea acţiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viaţa cotidiană antică: obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.”

 Echipa de implementare şi organizare a proiectului este  constituită din: dr. Beatrice Ciută (IAS), coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (MNUAI), arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (IAS) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan (IAS) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (MNUAI ) – arheolog specialist, Doru Bogdan (IAS) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie.

 [Gallery not found]

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

15 Comentarii

! 7 noiembrie 2013 at 20:59

Frumoasa „cadana” dar din pacate tinuta si dansul prestat nu se potrivesc deloc cu epoca romana. Ar trebui ca marii istorici de la muzeul unirii (mai toti cu doctorate in epoca romana dupa cum se lauda prin cv-uri) sa se mai documenteze atat cu privire la mancarurile prezentate in pozele de mai de mai sus (unele legume de acolo au ajuns in Europa de abia in evul mediu) cat si cu privire la cum erau imbracate dansatoarele pe vremea romanilor… Cel mai simlu si la indemana ar fi sa inceapa cu serialul Spartacus sau cu altele filme si seriale mai vechi. Este pur si simplu o rusine ce imbecilii de scenografi si scenaristi de la Hollywood sa stie mai multe decat acesti ” dottore ” albaiulieni !

gadea si ciutacu 7 noiembrie 2013 at 21:27

Ce reconstituire mai plebeilor? Asta e spectacol din vremea Romei antice? Poate a Istambulului. Bazarul si narghilelele mai lipsesc. Si cu centurionul la costum din consiliul local pe nume Romanus Piticus Atomicus ce e pe-acolo? Ii fug ochii dupa nimfele dansatoare. Bune de altfel, sa dai ca surdu’n tobe. Like-uri, evident. Bis dat, qui cito dat.

Badea M 8 noiembrie 2013 at 21:08

Esti jalnic!Daca esti platit pentru ce postezi,mi-e scarba de tine.Daca crezi in ceea ce scrii, mi-e mila de tine,sclavule!

gadea si ciutacu 9 noiembrie 2013 at 8:36

Exact. Ma plateste Felix Mogulix draga colega. De fapt ne plateste pe toti trei stimate Badius. Citez din „tipuri de gladiatori moderni:”În general Mogulix nu intră în arenă, preferând să finanţeze luptele dintre ceilalţi gladiatori moderni şi să le difuzeze la ore de audienţă maximă. Are doi asistenţi, pe care îi cheamă Badius şi Gâdius, care îndeplinesc funcţia de Pupincurius pentru că sunt foarte pricepuţi la anilingus. Tres faciunt collegium. Asa ca lasa mila si haide sa ne facem treaba pt care suntem platiti. Sine ira et studio.

Numitor 8 noiembrie 2013 at 10:56

Daca tu ai vazut in poze crumpene, paradai etc., inseamna ca esti beat de dimineata. Sau ai facut maraton de vizionare „Spartacus” toata noaptea. Du-te odihneste-te!

! 8 noiembrie 2013 at 11:24

” dottore ” uita-te mai atent la pozele cu mancarea si o sa vezi le ce anukme m-am referit. Dar dupa capul vostru sec cu studii doctorale la ” Universitatrea 1 Aprilie ” normal ca nu observati neconcordanta. Asa ca spor la cheltuit banii europeni !

@@ 8 noiembrie 2013 at 11:27

Whoaw… cadane ! Unde-i sultanul Baizid ? E cumva ala in costum din cea de-a doua poza ?

Numitor 8 noiembrie 2013 at 14:00

La ce te-ai referit, tarane? Nu am eu de unde sa stiu ce zace in capul tau genial. Hai, ilumineaza-i tu, gurul satului!

! 8 noiembrie 2013 at 15:11

Uita-te mai bine prostane… si o sa-ti dai si singur seama. Dar avand in vedere ca esti un „dottore” autentic nu prea ai cum ca ai plagiat toata viata ta la greu.

Spartacus 8 noiembrie 2013 at 17:17

Chiar m-ai făcut curios, ce naiba ai văzut în poze, bine dacă ai văzut ceva sau eşti doar un nătărău.

Bigus Dicus 8 noiembrie 2013 at 21:05

Daca traiesti dupa filme si vezi viata dupa poze,nu pot decat sa zic ca e vai de capul tau.Ascunde-te!!!!

Status-Quo 8 noiembrie 2013 at 22:08

Ma tot uit la manifestarile astea cu personaje istorice interpretate de actori de ocazie – personificand de la Decebal la Mihai Viteazu sau Mihail Kogalniceanu, etc.

Mi se par niste kitsch-uri greu de digerat! Cam tot atat de kitschios pe cat e si politico-democratia noastra.

O sa stricati copiii daca vad asa ceva. Or sa creada ca asa era prin Roma antica sau mai stiu pe unde.

Michimause 8 noiembrie 2013 at 22:50

Pai un Pokemon ca tine ,ce ai vrea sa priceapa de acolo.Somn usor!

cetateanul 11 noiembrie 2013 at 11:40

felicitari administratorilor site-ului unirea pentru ca lasa aceste mesaje care nu au ce cauta nici macar pe o retea de socializare.

moderarea unui site nu presupune doar eliminarea celor 10 cuvinte tabu din dictionar ci moderarea si frazelor si propozitiilor care nu au nici o legatura cu articolul.

daca 2 persoane vor sa comunice pot folosi adresele personale sau sa se intalneasca in centrul orasului si sa se bata in mediocritate

si referitor la actiunea culturala – fiecare regizor si organizator isi are rezervat dreptul sa puna in scena propria lui viziune.

deasta aceeasi piesa cu acelasi text poate fi jucata in n moduri.

felicitari organizatorilor

gadea si ciutacu 11 noiembrie 2013 at 12:33

Cetatene…fi calm. Tinerii au murit la Revolutie pt libertatea opiniei deci nu cred ca e binevenita actiunea de cenzurare a unor comentarii. Esti cam pudibond. Ti-as sugera sa mai citesti comentarii ale cititorilor unor ziare centrale de mare tiraj (nu tabliode), apoi sa vii cu propuneri de cenzura. Nu fi acum Cato censor (Marcus Porcius Cato).

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...