Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Cum a fost un tezaur monetar dacic „abandonat” în pădure. Autoritățile din Alba l-au lăsat să zacă timp de o lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Cum a fost un tezaur monetar dacic „abandonat” în pădure. Autoritățile din Alba l-au lăsat să zacă timp de o lună

Un tezaur de monede dacice vechi de peste 2000 de ani, descoperit întâmplător într-o pădure din județul Alba, a stat „abandonat” aproape o lună de zile de autoritățile competente.

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o valoare patrimonială deosebită. Deși descoperirea a avut loc încă din luna august, abia în 19 septembrie au ajuns arheologii în zona respectivă și au recuperat tezaurul format din 116 de obiecte.

Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale. Acesta a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei în legătură cu comoara găsită pe teritoriul comunei și a predat 22 de monede.

Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură (DJC) și 10 zile pentru a preda obiectele. În continuare, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat.

În 13 septembrie, tânărul care a făcut descoperirea a postat pe Facebook mai multe fotografii cu monedele găsite și, astfel, s-a sesizat și poliția, care a demarat o anchetă.

IPJ Alba a transmis că tânărul ”a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului”. Pe un grup al celor care se ocupă cu detecția, acesta afirmă că nu a fost chemat la fața locului când au săpat arheologii.
Bunuri de patrimoniu din categoria „Tezaur”

„Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm. Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă, am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor. Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș.

„Luni, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul au identificat într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică. Acesta cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană”, a transmis IPJ Alba, într-un comunicat de presă.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea