Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO | Corul DORULEȚ din Ocna Mureș, pe scena Festivalului muzical “Summer în Adria”, de la Selce, Croația: S-au fotografiat cu familiile de români și le-au dăruit stegulețe tricolore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corul DORULEȚ din Ocna Mureș, pe scena Festivalului muzical “Summer în Adria”, de la Selce, Croația: S-au fotografiat cu familiile de români și le-au dăruit stegulețe tricolore

Corul DORULEȚ din Ocna Mureș a fost prezent recent pe scena Festivalului muzical “Summer în Adria”, de la Selce, Croația. Coriștii s-au fotografiat cu familiile de români și le-au dăruit stegulețe tricolore.

În cei 16 ani de activitate corală, Corul DORULEȚ din Ocna Mureș a marcat participări multiple la manifestări culturale specifice în țară, dar și în afară țării. Astfel, a fost prezent la festivaluri muzicale, cu specific coral și nu numai. Chiar la un an de la înființare, a fost prezent la Festivlul de Advent de la Praga, 2009. Pentru că era cel mai tânăr cor înființat, a deschis festivalul. După 3 ani, a luat ființă Asociația Corală Doruleț, care a reușit să se autofinanteze, dar și să aplice pentru finanțare nerambursabilă de la bugetul local, conform legii.

Au urmat deplasări la festivaluri internaționale aproape anual: Cracovia- 2013, Salonic- 2015, Italia- 2016, Viena- 2017, Ungaria- 2018, Italia-2019, Macedonia- 2020, Albania- 2021, Bulgaria- 2023, Croația- 2024. Dintre acestea, unele au fost festivaluri-concurs, altele, doar cu participare. Coristii ocnamureșeni au muncit și munca lor a fost răsplătită la fiecare participare, dar și în concursuri. Dovadă sunt trofeele și bunele legături ce s-au stabilit de fiecare dată cu organizatorii unor astfel de manifestări, dar și cu unii participanți.

Citește și: FOTO | Festivalul Internațional intitulat “Uniți prin cântec și joc”, organizat de Corul Doruleț, la Ocna Mureș. Oaspeți de onoare, dubăsarii din Republica Moldova

În această vară, Corul Doruleț a fost prezent la Festivalul muzical “Summer în Adria”, desfășurat în Selce, Croația, în perioada 15- 20 august.

Alături de tricolorul românesc au fluturat în dreptul scenei steagul Italiei, al Ungariei, al Bulgariei, al Lituaniei, al Cehiei și al Canadei, reprezentând formații muzicale ale acestor țări.

Pregătit de profesorii Eva Forika și Levente Szocs, ca dirijori, corul din Ocna Mureș a ales un repertoriu folcloric, ca și ținuta coriștilor, îmbrăcăți în frumosul costum popular ardelenesc. Au interpretat: “De ar veni primăvara”, “Mocirița cu trifoi”, “Dor, Doruleț,” “Ana Lugojeană” și “Iac-așa!”.

Formații corale, de dans popular și cântec specific sau de fanfară au evoluat pe scena din centrul orașului Selce, în prezența multor localnici și turiști. Scena a fost instalată pe faleza orașului, festivalul începând de la ora 20 și desafăsurându-se până după ora 22, la lumina reflectorelor, a lunii și a farului de pe Marea Adriatică. Publicul numeros s a bucurat de fiecare formație, pe care a răsplătit-o cu generoase aplauze.

După evoluția Corului Doruleț, a treia în ordinea intrării în festival, am descoperit în public familii de români, care erau foarte emoționați la auzul cântecelor populare. Ne-am fotografiat cu ei și le-am dăruit stegulețe tricolore.

Diplomele și cupele s-au înmânat de către organizatori la finalul festivalului, când într-o stare de fericire a tuturor participanților și a spectatorilor, s-a simțit cum muzica unește popoare și suflete. S-a încins hora și s-a cântat îmreună, in limb comună a muzicii..

Cazat la Kreljenice, Corul Doruleț a ales să stea o zi în plus în afara festivalului, pentru a se bucura de apa limpede, caldă, turcoise a Adriaticei, de soarele darnic, de frumusețile unei țări cu peisaje minunate, cu natura îngrijită, o țară curată și primitoare, care face un turism de calitate.

Mulțumiri celor care încurajeză activitatea corală, care înțeleg orele multe de repetiție necesare unei evoluții scenice de doar câteva minute!

Mulțumiri adresăm și domnului primar și Consiliului local Ocna Mureș pentru aprecieri și susținere.

Drapelul purtat la fiecare festival de către coristi reprezintă România în toate deplasările, dar deopotrivă și orașul Ocna Mureș.

Președinte Asociația Corală DORULEȚ,
Cărunta Elena


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

23 – 25 august 2024 | CicloAventura la Sebeș: Antrenamente, pregătiri, concurs de ciclism pentru tineri și multe premii. CALENDAR

Bera Larisa

Publicat

în

23 – 25 august 2024 | CicloAventura la Sebeș: Antrenamente, pregătiri, concurs de ciclism pentru tineri și multe premii. CALENDAR În perioada 23 – 25 august 2024, în Parcul Arini din Sebeș se va desfășura CicloAventura. Organizatorii au pregătit trei zile pline de distracție cu antrenamente, pregătiri și un concurs de ciclism pentru tinerii cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea