Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Cooperarea GAL-urilor din Alba și Bihor- un model de succes

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

galuriÎn zilele de 1 și 2 august, a avut loc în comuna Vințu de Jos reuniunea Grupurilor de Acțiune Locală din județele Alba și Bihor în cadrul proiectului intitulat ,,Valorificarea potențialului cultural-tradițional al produselor agricole, al turismului și dobândirea de competențe prin cooperare între microregiunile Țara Secașelor, Valea Ampoiului Valea Mureșului și muntele Șes Bihor”. Evenimentul, desfășurat în contextul finalizării proiectului de cooperare, fiind precedat de întâlniri anterioare ce au avut loc în comuna Ciugud, județul Alba și comuna Spinuș, județul Bihor,  a atras un număr mare de participanți din comună și localitățile limitrofe.

Proiectul de cooperare dintre cele 3 GAL-uri: Valea Ampoiului – Valea Mureșului, Țara Secașelor Alba-Sibiu și Muntele Șes Bihor, autorizate de MADR pentru a implementa AXA 4 LEADER în teritoriile pe care le reprezintă, este finanțat în cadrul unor contracte în cadrul măsurii 421 ,,Implementarea proiectelor de cooperare”. Fiecare GAL partener are semnat un contract cu Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale reprezentată la nivel regional de către Centrele Regionale respectiv în cazul de față CRFIR 7 Centru Alba.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Evenimentul a debutat sâmbătă, 1 august 2015, când reprezentanții GAL-urilor au participat la o manifestare pe tema mărturiilor etnografice și folclorice de pe teritoriul GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului.

Cu acest prilej s-au stabilit și detaliile realizării unei publicații comune în cadrul proiectului de cooperare. În calendarul activităților din debutul zilei de 2 august 2012 organizatorii au prevăzut vizitarea stand-urilor dedicate promovării tradițiilor, produselor agricole și turismului din teritoriile aparținătoare GAL-urilor, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului având programată și o zi a porților deschise. În partea a doua a zilei, programul a cuprins participarea ansamblurilor la o paradă a portului popular ce s-a desfășurat în zona centrală a localității Vințu de Jos și s-a încheiat în parcul central.

La eveniment au participat, în calitate de invitați, primari din comunele ce fac parte din teritoriile GAL-urilor partenere în proiectul de cooperare inter-teritorială. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul primarul comunei Vințu de Jos, Gheorghe Vlad, care în calitate de gazdă a mulțumit tuturor celor prezenți și a evidențiat faptul că existența GAL-ului este un lucru benefic pentru autoritățile locale, fapt demonstrat și prin prezența pe scenă a primarilor din localitățile aparținătoare GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului precum și a celor invitați din celelalte GAL-uri. Prezența d-lui președinte al Consiliului Județean,  precum și a d-lor vicepreședinți, Alin Florin Cucui și Florin Claudiu Roman, constituie un mesaj încurajator privind evoluția actuală și de viitor ale GAL-urilor în județul Alba, fapt evidențiat în intervenția sa de către d-l președinte Ion Dumitrel. La evenimentul de deschiderea au participat și viceprimari, consilieri locali și reprezentanți ai partidelor politice din județul Alba. În intervenția sa,  deputatul Ioan Dîrzu a ținut să felicite pe cei care s-au implicat în organizarea evenimentului. Directorul executiv al GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului Constantin Mircea Bârsan a adresat mulțumiri reprezentanților instituțiilor cu atribuții în susținerea și dezvoltarea rurală.

Un rol important în evoluția și susținerea GAL-ului Valea Ampoiului – Valea Mureșului au avut-o specialiștii din compartimentele de verificare tehnică din cadrul OJFIR Alba, conduși de către director Vasile Bara, reprezentanți cu atribuții de monitorizare din partea Autorității de Management a DADR județul Alb,a respectiv compartimentul lui Ioan Ursa. În același context, a fost evidențiat aportul specialiștilor CRFIR 7 Centru Alba Iulia, director, Marian Ionescu și director general adjunct Lidia Delia Bogdan, prin avizul cărora proiectul de cooperare inter-teritorială a fost unul dintre primele proiecte contractate de către GAL-uri în România. Au subscris acestor aprecieri echipele de proiect din cele 3 GAL-uri, coordonatori managerii de proiect, Pop Doru Dan, Patricia Ivanciuc, prezente pe scenă și nu numai.

În continuare, Constantin Mircea Bârsan l-a invitat la microfon pe Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud și președintele Asociației Comunelor din România filiala județ Alba, un campion al absorbției fondurilor europene din Planul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 și în egală măsură un promotor al AXEI 4 LEADER, pentru a adresa câteva cuvinte celor prezenți.

Spectacolul cultural-folcloric a fost deschis de către ansamblul din localitatea gazdă, ,,Vințana”. Au urcat apoi pe scenă ansamblurile folclorice ale GAL Muntele Șes Bihor: Ansamblul folcloric ,,Florile Borumlacii”, comuna Suplacu de Barcău și ansamblul folcloric ,,Palisada”, comuna Popești, reprezentant legal Gheorghina Silaghi. Spectacolul a fost continuat de către ansamblurile folclorice ale GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu: Ansamblul de cântece și jocuri populare ,,Doina Mureșului”, comuna Ciugud, Ansamblul de cântece și jocuri populare din comuna Daia Română, Ansamblul de cântece și jocuri populare ,,Doina Secașelor” ,comuna Păuca, Ansamblul de cântece și jocuri populare ,,Fântânița de piatră”, comuna Șpring.

În ultima parte a spectacolului au urcat pe scenă ansamblurile folclorice ale GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului: Ansamblul căminului cultural Săliștea, comuna Săliștea, Ansamblul ,,Izvorașul”, comuna Almașu Mare, Ansamblul ,,Dor și Suflet Presecan” – Presaca Ampoiului, comuna Meteș, Ansamblul de călușari sin comuna Ceru Băcăinți, Ansamblul ,,Stejarul” – Sebeșel, comuna Săsciori.

Finalul a aparținut gazdelor, ansamblul folcloric ,,Vințana”, care au beneficiat și de aportul cunoscutei interprete și etnograf Marilena Baba. În încheierea spectacolului prezentatoarea evenimentului, Angela Chelaru, alături de primarul gazdă, Gheorghe Vlad și organizatorul evenimentului, Constantin Mircea Bârsan, au mulțumit numerosului public prezent.

Așa cum ne-a declarat dl. Constantin Mircea Bârsan, directorul executiv GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, proiectul de cooperare intitulat ,,Valorificarea potențialului cultural-tradițional al produselor agricole, al turismului și dobândirea de competențe prin cooperare între microregiunile Țara Secașelor, Valea Ampoiului Valea Mureșului și muntele Șes Bihor”, reprezintă un model de bună practică ce va fi inclus în filmul de informare ce cuprinde proiectele de succes implementate. El va fi difuzat după data de 15 august 2015 pe canalul de televiziune regional AGRO TV precum și în cadrul evenimentelor ce vor fi organizate de către Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

(C. P.) (A.M.)

[nggallery id=801]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani

Bera Larisa

Published

on

FOTO | Asociația Națională a Surzilor din România are o nouă conducere care va coordona activitatea pentru umătorii 5 ani Pe 16 noiembrie 2024, în București, s-a desfășurat Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR), un moment de referință în istoria organizației. În cadrul acestei întâlniri s-au organizat alegerile pentru noua […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea