Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

FOTO| Comuna SMART din Alba, pe PRIMUL loc la cele mai multe proiecte „smart vilage”: „Este remarcabil”

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Comuna SMART din Alba, pe PRIMUL loc la cele mai multe proiecte „smart vilage”: „Este remarcabil”

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Transilvania este pe primul loc la nivel național în ceea ce privește proiectele „smart village” implementate în mediul rural. Se detașează într-un astfel de top comuna Ciugud, din județul Alba.

„Smart Village” înseamnă, în esență, digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Astfel, topul comunelor inteligente realizat de compania de consultanță Vegacomp este condus de Ciugud, cu opt proiecte, secundat de Aluniș, din judetul Mureș, cu șapte proiecte, Boghiș (Sălaj) și Saschiz (Mureș) cu câte cinci proiecte fiecare. Urmează Bălășești (Galați), Corunca (Mureș), Mănăștiur (Timiș), Șelimbăr (Sibiu) și Snagov (Ilfov), fiecare cu câte patru proiecte considerate smart.

„În cadrul ediției 2022, dedicată radiografierii proiectelor Smart Village în România, am identificat 224 proiecte în 149 de comune, comparativ cu 69 de proiecte în 59 de comune, în anul precedent (2021). Chiar dacă rata de răspuns este foarte mică (10% comparativ cu 71% la Smart City) în acest an, considerăm că este imaginea unui început de drum pentru satul românesc spre o creștere a digitalizării în perioada următoare, având în vedere că și în Europa termenul de Smart Village este relativ nou, început de doar cinci ani”, spune Cornel Bărbuț CEO-ul companiei de consultanță care a realizat radiografia „smart village” în mediul rural.

Studiu de caz pentru Guvernul României

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „Smart Village” în România și, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel național. În ultimul an, administrația locală a dezvoltat și consolidat un proiect integrat de tip „Smart Village”, care are ca scop dezvoltarea satului românesc prin folosirea noilor tehnologii. În linii mari, Ciugud Smart Village înseamnă digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.

„Digitalizarea nu este un moft, ci o responsabilitate pe care o avem toți cei care lucrăm în administrația locală sau centrală. Am continuat, în 2020, să dezvoltăm educația, iar Ciugud Smart School este un model de bune practici pentru viitorul învățământului românesc. În tot acest timp, Ciugud a început să fie dat ca exemplu pentru performanța administrativă, însă vă spun, fără falsă modestie, că la Ciugud este doar normalitatea care trebuie să existe în orice sat din România”, spune primarul Gheorghe Damian.

Ciuguban, moneda virtuală la Ciugud

Unul dintre cele mai importante proiecte smart derulat la Ciugud se referă la o „administrație locală inteligentă”, prin intermediul căruia sunt oferite servicii digitale pentru interacțiunea dintre cetățean și autoritățile locale. Astfel, plata impozitelor se poate face electronic, iar eliberarea de către autoritatea locală a unor documente poate fi realizată de la distanță. Un alt proiect este denumit „cetățean inteligent” și are drept scop educarea locuitorilor comunei pentru folosirea soluțiilor smart.

Tot la Ciugud există prima școală smart din mediul rural din România, unde mare parte din interacțiunea profesor – elev se realizează cu ajutorul tehnologiei. Școala din Ciugud este astfel un adevărat „laborator” de testare a unor tehnologii inovative. Întreaga clădire este controlată electronic și își reglează climatizarea și iluminatul cu ajutorul unor senzori controlați de un sistem inteligent de management, fiind monitorizate, totodată, calitatea aerului și confortul din clase.

De asemenea, administrația locală susține protejarea mediului înconjurător cu ajutorul monezii virtuale Ciuguban. Elevii școlii smart sunt învățați să recicleze produsele din plastic, iar în urma reciclării primesc ciugubani, care ulterior sunt utilizați pentru diverse recompense în comunitate. Un alt poiect este „aprozarul virtual”, prin care producătorii locali își vând online produsele. Comuna promovează și transportul ecologic, având două stații de încărcare verzi pentru autoturismele electrice.

În plus, comuna Ciugud este una dintre localitățile din România care a reușit să atragă numeroase fonduri europene, valoarea acestora fiind de peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. Astfel, la aproximativ 3200 de locuitori, Ciugud a implementat proiecte cu finanțări europene în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro.

Peste 50% dintre proiecte sunt implementate

Potrivit radiografiei „smart village”, cele 224 de proiecte identificate la nivel național sunt incluse în doar 20 soluţii. Un număr de 124 de proiecte sunt implementate (adică 55% din total), 44 în curs de implementare și 56 în faza de proiect. S-a mai identificat faptul că, în ceea ce privește finanțarea unor astfel de proiecte, există o dependență mare de fondurile europene sau naționale nerambursabile.

„Este remarcabil cum trei judeţe apropiate – Alba, Sibiu și Mureș – conduc detașat clasamentul Satelor Inteligente din acest an și este interesant de urmărit în următorii 3 ani care zone vor reuși să promoveze proiecte consistente de Sate Inteligente”, mai afirmă autorii documentului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024

Bera Larisa

Published

on

Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea