FOTO: Ceremonie la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud. A fost dezvelit bustului scriitorului Ovidiu Hulea
La Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud a avut loc, sâmbătă, 9 iunie 2018, dezvelirea bustului scriitorului Ovidiu Hulea. Personalitate marcantă a culturii române din Transilvania, de numele lui Ovidiu Hulea se leagă înființarea primului liceu românesc din Aiud – Liceul “Titu Maiorescu” în anul 1922, apariția primului ziar de limbă română – “Zorile” la 1 decembrie 1923 dar și a publicațiilor: “România literară” (1930), “Inima lui Isus” (1937), etc.
Dascăl cu vocație, preot greco-catolic, poet, dramaturg și prozator Ovidiu Hulea reprezintă pentru comunitatea aiudeană un reper cultural, moral și uman, fiind inițiator, alături de soția sa poeta Livia Rebreanu Hulea, al unui proiect de definire a spațiului cultural și istoric românesc din zona Aiudului, după Unirea de la 1 Decembrie 1918.
După proiectul de recuperare și restituire a creației sale literare (prin tipărirea de către Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud și Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud a volumelor sale de poezie: “Blestemul codrului”, “De profundis”, “Jerbe matinale”, a piesei de teatru “Invierea”, a revistei “România literară), alături de publicarea romanului ‘Avram Iancu’, cărturarul este omagiat în anul Marii Uniri și prin dezvelirea unui bust amplasat în fața liceului la a cărui constituire el a avut o contribuție importantă.
Bustul lui Ovidiu Hulea, o realizare remarcabilă a sculptorului Emilian Savinescu (valoros artist contemporan cu adânci legături aiudene), reprezintă un important tribut cultural prin care Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, președinte prof. Despina Stanciu ( continuator al activităților dascălului aiudean și inițiatoare a proiectului) în colaborare cu Parohia Greco-Catolică Aiud I reușesc recuperarea memoriei unui important participant la demersurile de păstrare a tradițiilor și valorilor românești de după anul 1918.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud și Parohia Greco-Catolică Aiud I, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud.
Fotografii de Robert Lixandru
[nggallery id=5767]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci