FOTO: Cercetătorul Sergiu Paşca a primit distincţia de Cetăţean de Onoare al municipiului Aiud
*Sergiu Paşca a fost declarat în 2012 „Cel mai bun Student Român din Străinătate”
Luni, 23 septembrie 2013, la sediul Primăriei municipiului Aiud, primarul Mihai Horaţiu Josan i-a decernat titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Aiud, tânărului Sergiu Paşca, pentru contribuţiile deosebite în domeniul cercetării ştiinţfice.
Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Aiud i-a fost conferit lui Sergiu Paşca, prin Hotărâre de Consiliu Local 28/29 ianuarie 2013, însă nu i s-a şi înmânat personal într-un cadru festiv, aşa cum se prevăzuse iniţial în hotărarea CL, deoarece acesta a fost prezent în municipiu pentru o perioadă foarte scurtă de timp, neputând participa la niciun eveniment public sau şedinţă de Consiliu Local, programate în acest interval.
Sergiu Paşca, la numai 30 de ani, este deja unul dintre cei mai renumiţi cercetători români, care prin activitatea ştiinţifică deosebit de laborioasă a reuşit să contribuie din plin la progresul mediciniei umane.
Reamintim că el a primit în 2012 premiul pentru „Cel mai bun Student Român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”.
Sergiu Paşca s-a născut şi a crescut în Aiud, unde s-a remarcat încă din anii şcolii generale şi ai liceului, prin inteligenţa, ambiţia, perseverenţa şi seriozitatea de care a dat dovadă atât ca elev, cât şi ca tânăr în devenire. El a terminat Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” ca şef de promoţie în anul 2001, având media generală 10 în cei patru ani de studiu. În acelaşi an, 2001, a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.
Din acest moment, traiectoria sa profesională, facilitată şi de oportunităţile deosebite pe care prestigioasa unitate de învăţământ universitar din România i le-a oferit, a cunoscut o ascensiune fulminantă. Munca de cercetare desfăşurată în domeniile ştiinţelor medicale şi în special studiul aplicat asupra problemei bolnavilor de autism i-au atras recunoaşterea internaţională, obţinând premii de excelenţă, nominalizări şi burse renumite din partea celor mai consacrate instituţii în domeniu, din întreaga lume.
Cariera sa universitară este aşadar una de excepţie iar rezultatele sale sunt impresionante, mai ales dacă luăm în considerare faptul că, la doar 30 de ani, are deja parcurse etapele perfecţionării studiilor sale şi confirmările eforturilor sale concretizate în obţinerea titlului de doctor în cercetare. Totodată, Sergiu Paşca este cu atât mai renumit la nivel mondial, cu cât urmează studii postdoctorale la Universitatea de Medicină Standford, din California, SUA,
În anul 2012, această prestigioasă instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.
„Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în Nature Medicine. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD”, declara Sergiu Paşca în 2012.
Sincere felicitări din partea Ziarului Unirea şi mult succes în continuare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | S-a deschis Târgul de Crăciun de la Sibiu: Căsuța lui Moș Crăciun și Liftul Fermecat, Santa’s Land – tărâmul celor mici, cadouri și produse de sezon, suveniruri artizanale și delicii culinare, într-o atmosferă de poveste
S-a deschis Târgul de Crăciun de la Sibiu: Căsuța lui Moș Crăciun și Liftul Fermecat, Santa’s Land – tărâmul celor mici, cadouri și produse de sezon, suveniruri artizanale și delicii culinare, într-o atmosferă de poveste Puțin peste o lună mai este până la sărbătorile de iarnă care se apropie cu pași repezi, iar marile orașe […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată