FOTO | Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, restaurată cu peste 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile
Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, restaurată cu peste 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile
Atestată documentar la anul 1424, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Zlatna, este unul dintre monumentele istorice, pe nedrept, prea puțin cunoscute.
Este cea mai veche biserică din Zlatna și este considerată „lăcașul de cult românesc la care se remarcă cel mai substanțial aport al stilului gotic”, se arată pe site-ul Museikon Alba Iulia. Biserica este monument istoric de arhitectură de importanță națională, pentru restaurarea căruia Primăria Orașului Zlatna a semnat recent cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru un contract de finanțare nerambursabilă.
Contractul „Conservare-restaurare Biserica Adormirea Maicii Domnului Zlatna” este finanțat prin Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027, Prioritatea: 8. „O regiune atractivă”, Acțiunea: 8.2 – Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din orașele Regiunii Centru. Valoarea totală a proiectului este de 17.792.340,24 lei din care suma nerambursabilă este de 15.123.489,20 lei.
„Element fundamental pentru constituirea și dezvoltarea unei comunități, religia are nevoie de două componente bazale: credincioșii și lăcașul de cult. Ele sunt locul unde comunitatea se adună, unde crește sentimentul apartenenței și cel al unității, dându-i forță. De aceea este atât de importantă prezervarea acestora peste secole. Lucrările care se vor realiza la ‹‹Biserica Adormirea Maicii Domnului›› din Zlatna sunt intervenții urgente de consolidare a structurii monumentului și de asigurare a confortului credincioșilor.
Se urmărește, de asemenea, și creșterea atractivității sale pentru turiștii care poposesc sau sunt doar în trecere prin Zlatna și crearea unei reputații turistice pentru acest oraș cunoscut mai ales pentru trecutul său minier, dar care, iată, are și un important patrimoniu istoric. Pentru sprijinirea acestor inițiative importante spiritual și economic, avem în Programul „Regiunea Centru” 2020 – 2027 alocate fonduri totale nerambursabile de aproape 124 de milioane de euro”, a declarat domnul Simion Crețu, Directorul general al ADR Centru.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este monument de importanță națională, categoria A și este înscris în LMI 2015 a județului Alba la nr. 650, având cod AB-II-m-A- 00400. Acest monument este un exemplu rar de biserică românească zidită în stil gotic în prima jumătate a secolului al XV-lea, probabil 1424.
Așa cum atestă inscripțiile descoperite cu ocazia unei renovări din anul 1744: „(…) s-au zidit această sfântă biserică, dintâi cu tinda până la mijlocul zidululu (sic!), cu toată chieltuiala dumnealui jupanului Stănislav (sic!) Hraboru i jupanița ego Anca, și păntru acest lucru cât arată mai sus s-au aflat chieltuiala cinjsprăzeace sute de florinț; și murind, au rămas neisprăvit(ă). Iar la an 1696 atuncea s-au apuca(t) jupanu Dobra Anghel și cu jup(a)nu Iacov Ioanăș și au zidit-o cu toată chieltuiala dumnealor: bolta tinzii și turnul; și s-au făcut chieltuiala (…)”.
Restul de cel puțin două rânduri și jumătate de text nu s-a mai păstrat, dar cronica continuă cu: „În an 1744 au răpăosat jupânu Roșca Ion și au lăsat bisearecii doao sute și 50 de florinți pentru zugrăvitu aceștii sf(in)te bisea(ri)ci, ca să fie ctitor și să(-l) pomenească la sfânta liturghie. Zugrăvitu-s-au această sfântă bisearică în zilele înălțatei crăesie Mariei Tereziei (… ) (fii)nd vlădica (…) (I)nochientie de Sadu (…); ostenitor și îndemnător și ctitor acestui lucru la ziditul oltariului și la zugrăvitul besearecii au fost Popa Ivan i sin ego Popa Pătru”.
În 1937 a fost renovat exteriorul și s-au efectuat picturi noi în biserică, context în care au fost scoase la iveală și curățate o serie de picturi vechi, documentate de Virgil Vătășianu. Intervențiile recente au avut însă cel mai mare impact.
Astfel, în 1993-1998, a avut loc o renovare masivă: s-a refăcut pictura din interior, au fost puse în valoare unele elemente (portalul sudic, ferestrele tâmplei), s-au introdus sisteme de apă potabilă și gaz metan. Intervențiile au fost însă agresive, elemente ale vechilor picturi fiind acoperite sau completate de artiștii contemporani. În plus au apărut degradări ale tencuielilor exterioare, acoperișului, fisuri ale zidăriei, deteriorări ale elementelor de piatră.
„Finanțarea nerambursabilă pe care am obținut-o acum ne permite că continuăm lucrările de restaurare și consolidare la cea mai veche biserică din Zlatna. Și cea mai valoroasă, atât prin arhitectura ei deosebită, cât și prin obiectele pe care încă le mai are și prin istoricul care se împletește, cum altfel?, cu istoria Zlatnei.
Biserica asta este pe locul unui vechi templu roman, știut fiind că locurile sacre se păstrau de la o epocă la alta. În zidurile biserici au fost descoperite pietre romane, chiar și un altar. Biserica a fost pictată în stil bizantin încă păstrându-se o parte acestei picturi realizată în maniera lui Mihu de la Crișul Alb, cel care a pictat și biserica veche de la Mănătirea Râmeți. Și vreau să amintesc și candelabrul mare, din cristal de Boemia, donat de împărăteasa Maria Tereza. Cu banii obținuți acum vom pune în siguranță biserica și comorile sale. Eu îmi doresc foarte mult ca toate bisericile din Zlatna să fie refăcute și voi continua să caut finanțare pentru ele”, a declarat Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna.
În cadrul proiectului de acum se va repara acoperișul, se vor efectua lucrări de consolidare a zonelor de zidărie dislocată, un dren perimetral, hidroizolații exterioare, restaurarea componentelor artistice din piatră inclusiv tratarea biologică, se vor înlocui instalațiile de alimentară cu apă potabilă și canalizare pluvială și se vor executa lucrări de amenajare exterioară, inclusiv marcarea în exterior a urmelor ruinelor descoperite în cadrul cercetării arheologice pentru evidențierea fazelor de construcție și instalație de iluminat arhitectural.
Prin organizarea unor evenimente și activități culturale și sociale, biserica va deveni un spațiu multicultural care va oferi u spațiu optim pentru organizarea diferitelor activități și evenimente, precum lansări de cărți, concerte de muzică clasică, activități de informare privind monumentul istoric cu scopul descoperirii istoriei monumentului și al orașului etc.
Beneficiarii proiectului sunt credincioșii Parohiei Ortodoxe Zlatna, întreaga populație a orașului, peste 6.600 de persoane dar și întreprinderile din domeniul HORECA, care vor oferi servicii pentru turiștii și vizitatorii care vor fi atrași în orașul Zlatna, precum și alte întreprinderi care ar putea oferi servicii sau care se ocupă de comercializarea bunurilor în cadrul orașului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
MÂINE: Fanfara Petrești își începe stagiunea muzicală și vestește primăvara. Sărbătoare în ritm săsesc și surprize vesele pentru copii
MÂINE: Fanfara Petrești își începe stagiunea muzicală și vestește primăvara. Sărbătoare în ritm săsesc și surprize vesele pentru copii Și în acest an, Fanfara Petrești își începe stagiunea muzicală și vestește primăvara. Mâine, 1 mai 2025, la ora 06:00 dimineața, începe sărbătoarea. Fanfara va colinda străzile localității Petrești, purtând haine de sărbătoare și șepci împodobite […]
17 mai 2025 | Partidă de șah inedită, de „Noaptea Muzeelor”, la Alba Iulia: Gala finală „Alba Chess”, gata de start
17 mai 2025 | Partidă de șah inedită, de „Noaptea Muzeelor”, la Alba Iulia: Gala finală „Alba Chess”, gata de start După succesul primei ediții la nivel județean, Festivalul „Alba Chess”, organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, a revenit cu forțe proaspete în școlile din județ. „„Alba Chess” 2025 […]
FOTO | Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, participare de succes la un festival internațional de folclor în Turcia
Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, participare de succes la un festival internațional de folclor în Turcia Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” s-a întors din Turcia, unde a prezentat cu succes tradițiile și valorile culturale românești la cea de-a 485-a ediție a evenimentului „International Manisa Mesir Paste Festival”, desfășurat în perioada 22-28 aprilie 2025. La evenimentul muzical internațional […]