Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

FOTO. Cea de a XIII-a ediţie a ”Atelierelor de creaţie literar-artistică ale elevilor şi studenţilor militari”, la Colegiul ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit, în perioada 30.03-02.04.2017,  cea de a XIII-a ediţie a ,,Atelierelor de creaţie literar-artistică ale elevilor şi studenţilor militari”. La această întâlnire pe tărâmul artelor, înscrisă în rândul activităţilor culturale din Planul Statului Major al Forţelor Terestre au participat, alături de elevii colegiului militar gazdă, elevi din  Colegiul Naţional Militar ,,Dimitrie Cantemir” Breaza, Colegiul Naţional Militar ,,Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” Craiova. De asemenea, au dat curs invitaţiei organizatorilor, studenţi de la Academia Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă” Braşov şi Academia Tehnică Militară Bucureşti.

Şi la această ediţie, participanţii au avut ocazia de a se cunoaşte, de a schimba idei, de a împărtăşi impresii, de a lega prietenii, de a învăţa unii de alţii, după cum afirma comandantul colegiului militar gazdă, colonel Marcel Domşa, la deschiderea ediţiei. Ne-am bucurat de prezenţa şi îndrumarea unor  profesionişti ai domeniului, reprezentanţi ai instituţiilor partenere: Biblioteca Judeţeană ,,Lucian Blaga” Alba Iulia prin doamna Felicia Colda, poet şi om al cuvântului, Cercul Militar Alba, prin doamna drd. Petruţa Pop şi domnii Ghiţă Groza şi Daniel Iancu. Crâmpeie de folclor au împărtășit elevilor și studenților militari doi mari culegători și păstrători ai culturii și tradițiilor românești, Oana Bozga-Pintea și Ionuț Fulea. Ritmuri contemporane sau de altădată au fost momentele împărtăşite participanţilor de către domnul Vasile Barboș din Cluj Napoca.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Prima ediţie a acestei manifestări a gost găzduită de colegiul naţional militar albaiulian, în anul 2004,  şi s-a dovedit extrem de benefică pentru elevii şi studenţii talentaţi, aşa cum a ţinut să sublinieze doamna profesor dr. Georgiana Mîndrilă, inspector în cadrul  Statului Major al Forţelor Terestre.

Pe holul sălii trofeelor din colegiul gazdă au fost expuse tablourile elevului sergent Costea Mircea şi ale elevului caporal Şchiopu Mihai, ambii din colegiul militar Alba, precum şi ale studentului Vlad Olariu de la Academia Tehnică Militară.

Arta, această chimie a emoțiilor, a poposit în colegiul militar din Alba Iulia și, timp de trei zile, a transformat mediul cazon într-un univers de cunoaștere artistică. În această simfonie de culori, cântece, dans și poezie, protagoniștii au fost elevii și studenții militari, unii dintre ei, absolvenți ai colegiilor militare, dar și îndrumătorii lor. Cu toții s-au reunit în această expresie a creativității, atelierul, pentru a induce o idee, un sentiment sau o trăire, prin modul lor propriu de a vedea lumea și de a recepta lucrurile din jur. A fost o experiență frumoasă, unică, dar „minunată mereu”, care ne-a determinat pe toți să dobândim și să promovăm nevoia de artă și frumos (profesor dr. Cosmina Mircea).

Ca un corolar al dăinuirii prin şi pentru frumos, spectacolele de înaltă ţinută artistică, susţinute de către cele şase instituţii de învăţământ militar au dovedit, încă o dată,  pregătirea şi preocuparea pentru artă, iar măiestria dansului, talentul vocal şi coregrafia au adus un plus de originalitate acestei ediţii. Cu aceste momente artistice s-au încheiat activităţile celei de a XIII-a ediţii a Atelierelor de creaţie literar-artistică din Cetatea Marii Uniri. Aducem mulţumiri tuturor, organizatori, colaboratori şi participanţi şi îi felicităm pentru implicarea, dăruirea şi profesionalismul manifestate în promovarea culturii şi artei.

Autor: Daniela Filimon

Şi …impresiile de la final

,,Am ales să particip la ateliere pentru că îmi place foarte mult muzica, ea face parte din mine. Recunosc  că sunt foarte entuziasmată să îmi revăd foştii colegi din liceu, reprezentând cu cinste colegiul militar cantemirist .De aceea, cu prilejul acestui eveniment se întâlnesc oameni plin de entuziasm şi forţă interioară şi de abia aştept să le vad reprezentaţiile scenice şi să ne bucurăm împreună de acest minunat spectacol…” (elev fruntaş Andreea Giurescu);

,,În opinia mea, atelierele de creaţie reprezintă un moment special, unic, minunat, un prilej care uneşte liceele militare si academiile. Participarea la acest eveniment ne face mereu deosebită placere. Acest moment al anului  este şi un prilej de relaxare, de uitare a tuturor problemelor şi de a vedea momente artistice unice. Sunt onorat şi îmi face deosebită plăcere să fac parte din corul domnului profesor Forfotă Emil. În final, doresc  să îi felicit şi să le mulţumesc tuturor participanţilor şi persoanelor ce fac posibilă susţinerea acestor ateliere de creaţie”. (elevului plutonier adjutant Hariga George de la Colegiul Naţional Militar din Campulung Moldovenesc);

,,Muzica reprezintă o metodă de eliberare, de exprimare a emoțiilor şi de refugiu ,în orice fel de moment, fie el bun sau rău”. De asemenea, pentru tânărul cantemirist  ,,…atelierele de creaţie reprezintă un apogeu al activității sale artistice, o modalitate prin care poate interacționa cu ceilalți colegi, de a învăța lucruri noi şi de a se autoperfecționa”, ne-a mărturisit elevul caporal Anica Valentin de la Colegiul National Miliatar ,,Dimitrie Catemir” Breaza.

,,Atelierele de creație reprezintă atât un prilej de a evada din tot ceea ce ține de viața cotidiană, cât şi o modalitate de a lega noi prietenii. De asemenea ,sunt de părere că aceasta activitate poate fi considerată o modalitate de a evita uniformitatea, ceea ce reflectă unicitatea fiecăruia, printr-o armonie a grupului. Alba Iulia, oraş cu o vastă însemnătate istorică, este gazda noastră pentru 3 zile petrecute cu această ocazie. Oamenii sunt foarte primitori, foarte deschişi, sociabili, dornici de noi prietenii, ceea ce fructifică o adevărată conexiune între elevii şi studenții din medii diferite. În ceea ce priveşte activitatea de cenaclu literar, poezia este singura care îmi oferă prilejul de a recrea prin cuvânt anumite aspecte care ţin strict de cultivarea zonelor tainice ale sufletului. Nu e usor, dar nici imposibil, fapt ce mă determină să continui pe drumul deja ales.” – elev sergent Balea Denisa;

,,Iată că am ajuns la Colegiul National Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia, o unitate de învăţământ extraordinară a armatei. Sunt fericit că sunt aici alături de cei mai tineri boboci ai Armatei Romaniei; am asistat de-a lungul timpului la mai multe ateliere de creaţie care mi s-au părut excelente pentru promovarea culturii româneşti şi a entităţii noastre naţionale. Mă refer aici la prezentarea costumelor naţioanale, prezentarea unor picturi foarte frumoase, realizate de elevii militari, precum şi muzica populară, autentică , dar şi muzică uşoară. Mi-am dat seama că militarii sunt oameni extraordinar de talentati, pe lângă activitatea supraomenească pe care o desfăşoară zilnic.  Un elev militar este un elev amplu, complex,  deosebit, care ştie să cânte, să danseze, să picteze,  ştie să fie cât se poate de serios, deschis spre a învaţă continuu.”  (Vasile Barboş, jurnalist militar în trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale).

,,E primul meu an când particip la atelierele de creație și nu am experiențe în anii trecuți. Pot spune că anul acesta a fost grozav! Activitatea de cenaclu în care am fost implicat mi-a oferit ocazia să văd cât de talentaţi în arta cuvântului sunt tinerii elevi și studenți militari. A fost cu adevărat o zi minunată cu activități ce m-au sustras din contingent. De acum, atelierele de creație vor avea un loc special pe lista evenimentelor mult așteptate, alături de vacanțe și ultimul apel.” (elevul caporal Dumitrașcu Bogdan, colegiul militar gazdă)

Material realizat de eleva caporal Ilişca Anişoara Coman

[nggallery id=3722]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

21 noiembrie 2024 | Proiecte de importanță majoră pe masa consilierilor locali din municipiul Aiud: Ce decizii vor fi supuse la votul noilor aleși

Cezar Lancrajan

Published

on

21 noiembrie 2024 | Proiecte de importanță majoră pe masa consilierilor locali din municipiul Aiud: Ce decizii vor fi supuse la votul noilor aleși Joi, 21 noiembrie 2024, Consiliul Local al municipiului Aiud a fost convocat de către primarul social democrat Dragoș – Ionuț Crișan. Pe masa, în fața și decizia exprimată prin vot a […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea