FOTO | Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, odinioară, cu picturi la interior: Care sunt semnele vizibile
Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, odinioară, cu picturi la interior: Care sunt semnele vizibile
Interiorul Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail” din Alba Iulia a fost, în vechime, împodobit cu picturi.
Cele mai vechi mărturii încă vizibile în partea din dreapta altarului, în zona ferestrelor din transeptul sudic, datează din secolul al XIV-lea. În partea stângă, pe arcadele oarbe ale absidiolei de nord, au fost descoperite două straturi de fresce.
Din primul strat, mai vechi, pot fi distinse doar urme de pictură, iar din cel de-al doilea strat, cel renascentist, s-au conservat patru chipuri de sfinți, în picioare și șezând. Dintre aceștia, doar doi au putut fi identificați: Sf. Andrei (al III-lea) și Sf. Eremit Anton (al IV-lea).
Citește și: Proiect literar care încurajează creativitatea tinerelor voci, la Sebeș: Eseuri despre lumea înconjurătoare
În perioada 1565-1715, cu scurte întreruperi, catedrala s-a aflat în folosința confesiunii reformate, a cărei specific a impus acoperirea ori îndepărtarea frescelor.
Ridicată între anii 1246-1300, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” este cea mai veche din Transilvania, ce mai înaltă clădire din județul Alba (turnul, în care se poate urca contra unei taxe modice, măsoară, cu tot cu cruce, 56,7 metri și domină perspectiva orașului văzut din depărtare) și cea mai lungă catedrală din România. Catedrala înglobează toate stilurile utilizate între secolele X-XVIII: romanic, gotic, renascentist și baroc.
Panteon al Transilvaniei: în nava laterală sudică se află tumba lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei, iar în nava opusă se găsesc monumentele funerare ale primului principe al Transilvaniei, Ioan Sigismund și ale mamei sale, Isabella, regină a Ungariei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Cultură Educație
Copilăria în Sebeșul anilor’80: Amintiri adunate într-o carte. Cum poți contribui la realizarea ei
Copilăria în Sebeșul anilor’80: Amintiri adunate într-o carte. Cum poți contribui la realizarea ei „Scrie despre copilăria ta în Sebeșul anilor ’80! Adunăm amintirile într-o carte! Haideți să scriem o carte cu amintiri din copilărie, dar şi cu idei mature”, este îndemnul lansat sebeșenilor de profesoara Lavinia Donose. Citește și: FOTO | Municipiul Sebeș, oraș […]