FOTO. ”Caravana literară a scriitorilor în școală” a ajuns la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia
Duminică, 17 decembrie 2017, colegiul militar albaiulian a fost gazda unui regal de cultură menit să-i apropie pe elevi de scriitorii contemporani și, prin dialog, prin lectură publică, prin prezentări de carte, să transforme lectura din obligație în lectură de plăcere.
Activitatea face parte din proiectul ,,Caravana literară a scriitorilor în școală”, proiect inițiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Alba-Hunedoara și cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. Proiectul are ca scop familiarizarea elevilor cu serviciile de bibliotecă, cultivarea gustului pentru lectură și transformarea bibliotecii într-un centru multicultural care să satisfacă cerințele exprimate de membrii comunități pe care o deservește.
Ne-am bucurat de prezența d-nei Daniela Floroian, manager PR în cadrul bibliotecii județene Alba, scriitorul și cantautorul Adrian Sărmășan, fost absolvent al colegiului nostru și scriitorul Lucian Dragoș Bogdan. Într-un dialog deschis și fecund, s-au recitat și s-au cântat versuri, s-au evocat momente din viaţa celor doi scriitori, treptele descoperirii vocației artistice.
Elevii militari au înțeles astfel, dincolo de orele de literatură, că marea artă se realizează, indiferent de incandescența conținuturilor sau de rigorile formale, asumate sau nu, prin luarea în stăpânire a imaginilor și supunerea lor unui act ludic sau alchimic, măreț ca și viața: pe cât de spontan sau de șlefuit, pe atât de profund. De la doamna Daniela Floroian elevii au aflat cum să-și întrețină pasiunea pentru lectură și să-și construiască ei înșiși o bibliotecă; de la scriitorul Lucian Dragoș Bogdan au deprins cum se naște și se dezvoltă patosul scriitoricesc, cum creatorul își încrustează în creații variate polivalența. Cu scriitorul și cantautorul Adrian Sărmășan au rememorat momente de suflet din ani în care a studiat în colegiul militar, au descoperit cum „să nu-ți pierzi aripile” în zborul spre înalt, cum să sculptezi în inimile celor care te ascultă recitându-ți versurile, melodii nenăscute.
Din istoriile spuse sau cântate cu dor, elevii și-au întărit convingerea că pentru absolvenții colegiilor militare multe amintiri au rămas placate cu aur, multe prietenii adevărate s-au legat pe viață. Melancolia celor mai frumoși ani dăinuie în sufletele lor, iar, cu fiecare an ce trece de la absolvire, se mai așterne câte un strat de dor.
Activitatea devine astfel un preambul pentru sporirea în rândul elevilor a responsabilității față de actul artistic, față de carte, față de lumea sensibilă de care trebuie să te apropii cu dispoziţie sufletească şi linişte. O carte cu autograf, un dialog ce deschide, fără îndoială, perspectiva unor colaborări artistice și culturale, o fotografie ce imprimă momente în care arta se întoarce spre lume, rămân în memoria colectivă ca un semn al periplului cultural dintr-o duminică matinală, cu iz de sărbătoare a sufletelor care au învățat să trăiască autentic.
Prof. dr. Cosmina Mircea
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa În inima orașului Zlatna, din județul Alba, se naște o artă ce surprinde esența locului, dar și sufletul unei comunități. Géza Legendi, un artist cu o viziune aparte, oferă o incursiune în lumea peisajului transilvănean printr-o serie de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată