FOTO: Cântece corale și colinde, în interpretări de excepție, la Căminul Cultural din Ciumbrud. Festivalul coral ”Dorin Pop” și-a desfășurat prima ediție
La Căminul Cultural din Ciumbrud s-a desfăşurat, duminică seara, prima ediţie a Festivalului Coral “Dorin Pop”, un regal al muzicii corale, derulat în localitatea de pe malul Mureşului, la 4 km de Aiud, la care au participat: Cappella Transylvanica – Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca, dirijor prof. Cornel Groza; Corul Doruleț – Ocna Mureş, dirijor prof. Eva Forika; Corul Astra – Câmpia Turzii, dirijor prof. Rodica Trandafir; Corul Sacerdotes Domini al preoților din Protopopiatul Aiud, dirijor preot Horea Lazăr.
Astfel, în preajma Sărbătorilor de iarnă, a fost iniţiat şi realizat cu succes un nou festival al culturii aiudene, cuprinzând cântece corale și colinde în interpretări de excepţie. Festivalul recuperează cultural memoria profesorului Dorin Pop, Decanul Facultăţii de Compozitie, Dirijat, Pedagogie din Cluj Napoca, la centenarul naşterii sale, fost elev al şcolilor Aiudului.
Invitat de onoare a fost Adrian Pop – compozitor, prof dr. la Academia de Muzica „Gh. Dima”, fiul reputatului dirijor de cor şi profesor Dorin Pop.
Dirijorul Dorin Pop s-a născut în data de 06 octombrie 1917 în comuna Geomal, județul Alba. Tatăl său, Iosif, a fost preot provenind dintr-o familie de preoți iar mama sa, Melania, a fost casnică. Au avut trei copii : Dorin, Mircea și Venturia.
A fost înscris la Școala elementară din satul natal iar începând cu clasa a II-a și-a continuat studiile la Aiud, unde s-a mutat cu familia în anul 1925.
Studiile liceale le-a urmat la Liceul Titu Maiorescu din Aiud, finalizate cu examenul de bacalaureat în anul 1936. Se înscrie la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj, urmând cursurile Facultății de Filosofie. În anul 1937 s-a înscris și la Academia de Muzică din Cluj Napoca, secția pedagogică. În anul 1941 finalizează studiile la Conservatorul din Timișoara unde instituția clujană s-a refugiat după Dictatul de la Viena. În anul 1941 se înscrie la secția de compoziție a Academiei de Muzică și artă Dramatică din București. Între anii 1949 -1951 a frecventat cursurile clasei de compoziție a lui Sigismund Toduța, în cadrul Conservatorului din Cluj.
În anul 1945, după perioada de mobilizare, devine profesor suplinitor la Liceul nr. 4 din Cluj. În anul 1950 se căsătorește cu Anastasia Crișan și vor avea doi copii: Adrian (n. 1951) și Cristina (n.1956)
În anul 1951 se transferă la Conservalorul din Cluj pe post de asistent. Din 1960 devine conferențiar suplinitor la disciplina Dirijat Cor și Ansamblul Cor iar din anul 1961 șef de catedră . Între 1958 – 1965 a fost secretarul Consiliului Științific iar între anii 1968 -1972 a fost Decanul Facultății de Compoziție, Dirijat, Pedagogie. S-a stins din viață la 15 octombrie 1985.
Festivalul coral aiudean, un nou eveniment cultural și artistic, își propune să cinstească memoria și activitatea de excepție, să facă cunoscut lumii o personalitate complex precum și moștenirea artistică a omului și dirijorului Dorin Pop
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Primăria Municipiului Aiud și Consiliul Local Aiud.
foto: Claudiu Cordea
[nggallery id=4981]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 29 de minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor