FOTO| Campanie IPJ Alba: Centura de siguranță salvează vieți!
Dispoziţiile referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune, în vehicule, intră în vigoare din data de 14 februarie 2015. Prin noile reglementări nu se aduc alte modificări legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, nefiind vorba de „un nou Cod Rutier”.
În acest context, în perioada 12 – 28 februarie 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba derulează Campania de informare „CENTURA DE SIGURANŢĂ SALVEAZĂ VIEŢI”.
Această campanie vizează informarea conducătorilor auto în legătură cu noile dispoziţii legale privitoare la folosirea centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaunele din vehicule.
Campania se derulează pe teritoriul întregului judeţ, iar pe lângă sfaturile utile unei călătorii în siguranță, poliţiştii oferă materiale informative ce cuprind precizări privind condiţiile în care pot fi transportaţi copiii.
O astfel de activitate s-a desfăşurat azi, 12 februarie a.c. în municipiul Alba Iulia. Poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu poliţişti ai Biroului Rutier Alba Iulia şi poliţişti ai Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii au fost prezenţi în zona unităţilor de învăţământ din municipiu şi au oferit materiale informative părinţilor care şi-au lăsat copiii la şcoală.
Reamintim faptul că începând cu data de 14 februarie 2015, intră în vigoare dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 11/2015, prin care s-a transpus legislația comunitara privitoare la normele tehnice de aplicare a dispozițiilor din Ordonanța de Urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţa şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune, în vehicule.
Astfel, copiii care au o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
În Hotărârea de Guvern au fost introduse şi unele excepţii de la obligaţia de a fixa/prinde copiii în dispozitive specifice şi de la cea de a purta centura de siguranţa. Astfel, obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. În aceste cazuri este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.
De asemenea, atât obligaţia folosirii dispozitivului de fixare, cât şi cea a folosirii centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul în cauză este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranţă, situație în care copiii pot fi transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă aceştia au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer. Șoferul este obligat să aibă asupra sa certificatul medical de scutire şi în acesta trebuie să fie menţionate afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă şi durata de valabilitate.
Sancţiunea prevăzută pentru nerespectarea noilor prevederi legale este de 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare.
Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, precum şi dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, începând cu data de 1 ianuarie 2015, un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 lei.
[nggallery id=12]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan