FOTO: Bucureștenii care au venit în Alba pentru comoara Munților Apuseni. La Origini – la cules de cântece vechi, meşteşuguri şi tradiţii
La Origini este un amplu proiect de dezvoltare durabilă care înglobează cercetarea etnografică în teren şi Muzeul Viu de la Tecşeşti, un sat izolat din Munţii Apuseni, județul Alba. Inițiatorii proiectului sunt Joe şi Mari, doi tineri care au lăsat Bucureştiul şi au plecat în căutare de cântece vechi, de meşteşuguri şi de tradiţii, pe care le vor aranja ca pe o comoară, într-o colecţie de folclor românesc.
NEDEIA, 3-5 iulie
Groove On organizează chiar în acest weekend 3-5 iulie, la Tecșești, Alba, România, județul Alba cu ocazia NEDEIEI, un târg de muzică și meșteșug la poalele Pietrei Cetii în Munții Apuseni.
Într-un document din 1736 este menționtă existența încă din „din timpuri străvechi” a unei astfel de întâlniri anuale de Sf. Ilie, unde „multă lume se adună sub formă de târg, vinde și cumpără diferite produse și se distrează.”
“Cazarea se face la cort într-o zonă special amenajată cu dușuri improvizate și toalete ca “în spatele curții”. Pentru că vrem să sprijinim comunitatea locală, toate produsele pe care le vom consuma la nedeie provin din gospodăriile satului. Vom coace pâine și plăcinte la cuptorul de lut construit vara trecută în cadrul Taberei de (re)creație 7 zile în Poiană. Împrejurimile ne vor fi prezentate de Cezar, “murgul” de 24 de ani al Muzeului viu de la Tecșești”, potrivit anunțului organizatorilor postat pe grooveon.ro
La Origini şi Muzeul Viu de la Tecşeşti
“Asociaţia Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON derulează proiectul de cercetare etnografică La Origini. Este vorba despre un proiect amplu căruia îî dedicăm următorii 5 ani. În prima etapă documentăm pe perioada iernii (noiembrie-februarie 2014-2015) satele din Munții Trascău, din zona etnografică a Munților Apuseni. Ajungem în cătunele izolate în munți, locuite de moți și mocani, pentru a culege datinile și obiceiurile de la păstrătorii de folclor autentic de astăzi. Materialele strânse vor fi publicate într-o colecție de folclor: Colecția de folclor “La Origini”, sezonul I, Munții Apuseni”, explică Joe şi Mari.
În cadrul proiectului naţional La Origini, cei de la GROOVE ON călătoresc, din noiembrie 2014, cu un studio mobil prin Munţii Apuseni pentru culegerea şi înregistrarea cântecelor, tradiţiilor şi meşteşugurilor locale.
[nggallery id=720]
Proiectul Muzeul Viu de la Tecşesti se va desfăşura pe o perioada de minim 5 ani și implică reproducerea ipotetică a unor locuinţe din perioada neolitică şi medievală, cât şi restaurarea locuinţelor de la începutul secolului XX din zona. Va fi un muzeu viu deoarece oamenii vor putea locui în gospodării şi vor avea acces la o istorie aplicată. Construcţiile au inceput în august 2014 odată cu Tabăra de (re)creaţie “7 zile în Poiana”. .
“Am observat că în prezent, la sat, foarte puţine persoane în vârstă mai cunosc cântece vechi autentice. Cercetarea etnografică în care ne-am angajat vine dintr-o dorinţa de a conserva aceste tradiţii pe cale de stingere, prin înregistrarea şi redarea lor ulterioară către publicul larg pe site-ul www.grooveon.ro şi sub forma unor publicaţii de colecţie.
Cât despre regăsirea tradiţiilor… poate am reuşit să ne regăsim doar pe noi înşine (cadrul a fost perfect pentru astfel de căutări interioare) căci la munte tradiţiile nu sunt uitate! Sunt respectate şi integrate atât în rutina zilnică cât şi în cadrul sărbătorilor. Doar că în mediul urban fie şi-au pierdut însemnătatea, fie nu sunt cunoscute, păstrate, transmise.
Satele răspândite în Munţii Apuseni sunt organizate după modelul comunităţii de tip autarhic. Poate fi făcută o analogie între aceste cătune şi sistemele autosuficiente din economie. Ceea ce produce comunitatea, îi este suficient pentru un trai de calitate şi o bună desfăşurare a activităţilor ei. Figura centrală a satului este biserica în jurul căreia sunt aşezate gospodăriile. Iar în majoritatea cătunelor izolate din Apuseni nu există magazine, pentru comerţ fiind necesară deplasarea localnicilor spre oraş.
Izolarea acestor sate este doar aparentă, dealtfel locuitorii lor sunt oameni ageri, întreprinzători, la curent cu situaţia actuală a ţării şi cu o vedere clară asupra lucrurilor importante în viaţa unui om.
Ne-a impresionat faptul că au o omenie ieşită din comun. Sunt oameni puternici, deschişi, binevoitori şi deosebit de credincioşi. Înţelepciunea lor ne-a fost de mare ajutor în majoritatea situaţiilor întâmpinate pe parcursul proiectului. Ne-am ataşat foarte mult de ei şi ţinem constant legătura. Este greu de descris sentimentul de familie pe care îl trăim alături de ei. Dragul pe care noi l-am prins de aceste locuri şi de aceşti oameni se datorează numai felului lor de a fi. Sinceritatea şi onestitatea este intrinsecă oricărei acţiuni pe care o întreprind. Acolo sus, ei sunt mult mai aproape de Dumnezeu.
O zi obişnuită a echipei însemna trezitul dis de dimineată, înviorarea şi micul dejun, alegerea locului şi a persoanelor “subiect” şi mersul pe jos până la destinaţie (adesea 5-10 km cu zăpada până la genunchi). Interacţiunea cu oamenii era foarte naturală şi începea cu prezentarea noastră, cine suntem şi ce facem. Pentru că abordarea noastră era de tipul “practică observativă”, ne implicam în activităţile gospodăriei şi ne ofeream ajutorul la tăiatul lemnelor, pregătitul mâncării, depozitarea fânului pentru animale, adăparea şi îngrijirea animalelor. Astfel puteam observa îndeaproape care sunt obiceiurile şi ce simţeau oamenii locului fată de tradiiile lor. Continuam cu interviul propriu-zis, în care oamenii depănau poveşti şi legende, cântece sau istorisiri din strămoşi, întâmplări din perioada războiului şi a rezistenţei anticomuniste din munţi sau ne arătau cu ce se îndeletniceau. În timpul interviurilor fiecare dintre noi avea câte o sarcină: intervievare, filmarea cadrelor, fotografiere, înregistrarea audio si consemnarea notiţelor. Seara, înainte de culcare, aşterneam pe hârtie minuta zilei şi extrăgeam cântecele şi momentele esenţiale din înregistrări.
De abia aşteptăm să începem sezonul doi. În noiembrie 2015 sperăm să pornim la drum cu o echipă mai numeroasă pentru o acoperire eficientă a zonei. Vrem să ne înarmăm cu mai mult spaţiu de stocare şi echipament tehnic, multă sănătate şi entuziasm” au declarat Joe și Mari într-un interviu acordat HotWeek.ro
sursa & foto: grooveon.ro
Bogdan Presecan
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară
Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară Un accident rutier a avut loc miercuri seara, pe DN13. Trei tineri au decedat după impactul între o autoutilitară și un autoturism. Citește și: Un șofer de 60 de ani, din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci