FOTO: Bolnavii din trei județe vor beneficia de rezultatele fondurilor gestionate de ADR Centru
*Servicii medico-sociale paleative de înaltă calitate la Centrul Kolping din Odorheiu Secuiesc
La jumătatea lunii septembrie 2014 a fost sfințită noua clădire a Centrului social din municipiul Odorheiu Secuiesc. Investițiile în valoare totală de peste 2,5 milioane lei au fost susținute de fondurile nerambursabile, derulate de ADR Centru prin Programul Operaţional Regional – REGIO. Este vorba despre proiectul intitulat „Modernizare și extindere clădire Kolping în vederea înființării unui centru social rezidențial”, depus la sediul ADR Centru de către Asociația Caritas Alba Iulia. Prin această inițiativă s-a solicitat o sumă de circa 1,9 milioane lei, finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României, pentru derularea proiectului.
Evenimentul a avut loc în 16 septembrie, în prezența președintelui Consiliului Județean Harghita, domnul Csaba Borboly, a primarului din Odorhei, domnul Levente-Zoltán Bunta și a conducerii ADR Centru, alături de numeroși prelați și oficialități locale.
Acest proiect îşi propune creșterea calității vieții persoanelor îngrijite în cadrul centrului social rezidențial, prin asigurarea accesului la servicii medico-sociale paleative de înaltă calitate, care corespund normelor naționale și europene în domeniu, folosind metode inovative.
Până nu demult, în acest centru se ofereau servicii medico-sociale pentru opt pacienți, bolnavi fără șanse de vindecare. Spațiul în care a funcționat centrul social rezidențial a fost până acum insuficient, raportat la numărul de cereri existente pentru acest tip de servicii și nu oferea condițiile necesare pentru desfășurarea activității. Pentru a da o șansă atât bolnavilor deja internați, dar mai ales celor care au suferit accidente vasculare cerebrale, precum și altor categorii de bolnavi cronici, Organizația Caritas Alba Iulia, care a primit în folosință în anul 2008 clădirea construită de firma Kolping, a depus o cerere de finanțare pe DMI 3.2 al POR, pentru investiții în dezvoltarea serviciilor sociale.
Prin realizarea proiectului finanțat din fondurile europene au fost amenajate 8 dormitoare cu 2 paturi și 2 dormitoare cu 5 paturi, cu grupuri sanitare la fiecare cameră, a fost re-amenajată curtea interioară, și au fost realizate un oficiu și o baie de stațiune. În cadrul centrului vor fi oferite chiar din această toamnă servicii de asistență medicală, asistență socială, asistență psihologică, consiliere pentru rudele pacienților, activități de recuperare fizică.
[nggallery id=2338]
Pentru prima dată în această parte a țării, în Centrul social Kolping va fi introdusă metoda inovativă ”kinaesthetics” în îngrijirea medicală paleativă. Pe de altă parte, prin acest proiect au fost achiziționate dotărilor de specialitate pentru funcționarea centrului: aspirator medical portabil, cadă cu dispozitiv de ridicare, cutii de sterilizare, monitor multifuncțional, paturi de spital electrice, laringoscop, defribilator și altele, iar pacienții cu boli mai puțin grave vor beneficia de echipamente IT noi și inclusiv de acces la internet. Prin această investiție a fost crescută eficiența energetică a clădirii și a crescut numărul de persoane care beneficiază de serviciile oferite, de la 8 la 52 anual, din care 26 de femei și 26 de bărbați.
„Municipiul Odorheiu Secuiesc avea nevoie de o asemenea investiţie, care are un impact social major în dezvoltarea comunității, inclusiv pentru zonele învecinate. Îngrijirea paleativă a bolnavilor este, în acești ani, o prioritate, care însă necesită eforturi financiare semnificative. Este foarte importantă implicarea ONG Caritas Alba Iulia în refacerea patrimoniului de care dispune la nivel local, cu resurse europene, oferind astfel beneficiarilor, dar și populației locale, un mesaj important referitor la solidaritate, înțelegere și întrajutorare, pentru binele tuturor. Este clar că persoanele care sunt afectate de boală vor duce o viață mult mai bună în noul centru social, dar este de subliniat și faptul că rudele pacienților îngrijiți în centru au acum posibilitatea întoarcerii pe piața muncii. Avem exemple de astfel de proiecte sociale finalizate cu succes în Alba, în Mureș, în Sibiu, în Covasna sau Brașov și iată, acum și în Harghita. Vom urmări ca implementarea tuturor proiectelor de pe domeniul social, dar și de pe celelalte axe prioritare ale programului care se va încheia curând să se realizeze conform graficului de timp și a indicatorilor propuși, pentru buna absorbţie a fondurilor europene. Iar de acest grad de absorbție să beneficiem și în noul program, pe care îl vom lansa poate chiar în acest an, pentru întreaga regiune”, a declarat, după ceremonia de sfințire a noii clădiri Kolping din Odorheiu Secuiesc, domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
Un buget de 10,3 milioane euro fonduri nerambursabile Regio a fost alocat până în prezent, prin ADR Centru, pentru investițiile în reabilitarea și modernizarea centrelor sociale din județele Regiunii Centru. Pe acest domeniu au fost semnate 24 de contracte de finanțare, care solicitau în total o sumă nerambursabilă de peste 12,4 milioane euro. Dintre aceste proiecte, 15 sunt deja finalizate, iar beneficiarilor de fonduri le-au fost rambursate sume în valoare de peste 5,66 milioane euro, adică circa 55% din suma alocată. Detalii ale tuturor contractelor de finanțare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteți pagina web Regio ADR Centru, www.regio-adrcentru.ro,/harta proiectelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE NIVASIG OFFICE SRL Numele Beneficiarului : NIVASIG OFFICE SRL NIVASIG OFFICE SRL , cod de identificare fiscala 33900408, inregistrata la Registrul Comertului nr. J02/1274/2014, cu sediul in Municipiul Arad, Strada Abrud, Nr. 102, Bloc 131, Ap. 12, Județ Arad, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 795, intitulat “Proiect Digitalizare NIVASIG […]