FOTO: ”Balul Vânătorilor”, la Aiud. Ospăț cu bucate și povești vânătoreșți și premii pentru cei mai buni ”țintași”
Membrii grupei de vânătoare „Diana” din Aiud au organizat, sâmbătă seara, la pensiunea „Logoș”, prima ediție a balului vânătorilor, eveniment prin care au pus „frână” și au stopat vânătoarea, sezonul fiind încheiat cu această petrecere, dar și începutul unuia nou, de la care, au, bineînțeles, așteptări și mai mari, dacă nu foarte mari. Cei aproximativ 40 de vânători și-au invitat o mulțime de oameni, prieteni și iubitori de natură, la prima lor petrecere concepută de grupul de inițiativă, pentru a se distra împreună, printre aceștia regăsindu-se președintele AJVPS Alba, domnul Nicolae Oneț, precum și membri ai asociațiilor de vânătoare învecinate.
De specificat este faptul că toate meniurile au fost reparate din carne de vânat, garnisite cu afinată, țuică și vin de cea mai bună calitate, la acestea adăugându-se muzica asigurată de Nicolae Câmpean, un DJ de primă mână în municpiu.
A fost organizată și o tombolă cu premii și o mulțime de surprize, amfitrionul concursului și al balului fiind domnul Ioan Buta și foarte discretul patron al locației (SC Logos SA), domnul Emil Andras, el însuși un vânător pasionat.
Muzica, dansul, voia bună, mâncărurile și vinul au întreținut atmosfera până spre dimineață. Au cântat și au încântat publicul tânăra Ioana Maier, membră a ansamblului „Hopârteanca” din comuna Hopârta și aiudeanul Alexandru Bărăștean, unul dintre laureații binecunoscutului festival „Strugurele de Aur”.
Amfitrionul balului, domnul Ioan Buta ne-a declarat: „A fost un sezon de vânătoare bogat, cu rezultate bune în ceea ce privește recoltarea, îndeplinindu-se planul. Ne-am reunit în această seară într-o locatie foarte frumoasă, aparținând prietenului și colegului nostru Emil Andras, căruia trebuie să-i mulțumim pentru amabilitatea și oportunitatea cu carea a răspuns solicitărilor noastre. Ne-am distrat foarte bine și am depănat amintiri. Atmosfera, muzica, dansul, preparatele, toate au fost de calitate. Sper ca noul sezon să fie cel puțin ca cel care s-a încheiat, dacă nu chiar mai bun și ca la anul să organizăm cea de a doaua ediție a balului”.
La rândul său, S. Istvan, prezent la bal în calitate de simplu invitat, ne-a declarat: „Nu sunt vânător. Am venit ca invitat și vreau să vă spun că mă simt foarte bine, deoarece aici primează ceea ce se numește disciplină și etica vânătorească. Am simțit că acest colectiv este unul foarte frumos, care a realizat partide frumoase de vânătoare. Așadar, merită să aibă o astfel de întâlnire în care să sărbătorească și să se relaxeze. Sunt mândrul câștigător a două premii de tombolă, un iepure și un fazan. Vă dați seama că mâine și poimâine voi fi bucătar destoinic și voi găti așa cum știu eu, ungurește, că sunt ungur”.
Ospățul a fost unul tradițional, meniu special vânătoresc, muzică de petrecere și premii acordate în cadrul unei tombole pline de surprize, reușind să întrețină o atmosferă deosebită. De toate au avut parte cei care au participat în acest weekend la Balul Vânătorilor de la Aiud.
Premiile, a căror bilete au fost extrase de cea mai tânără participantă la bal – simpatica Paula Cristea, nepoata celui mai vârstnic vânător din grupă, domnul Mihăilă Cristea, au constat în vânat mic și mare, iepuri, fazani și obiecte surprize: iepuri de pluș, pușcă de tir cu lunetă (o jucărie de plastic), premiul mare fiind o căprioară vânată înainte cu două sau trei zile, care a intrat în posesia doamnei Veronica Margareta Podar.
Cu această ocazie, au fost înmânate diplome și premii pentru cei mai harnici și mai buni vânători din grupa de vânătoare „Diana”. Cel mai vârstnic vânător a fost omagiat domnul Mihăilă Cristea, care are o practică atestată de peste 50 de ani. Domnul Chiluț Teodor a fost „încoronat” ca fiind cel mai bun „mistrețar”, iar domnul Orian Gheorghe a fost recunoscut ca fiind cel mai viclean vânător, acesta fiint „înnobilat” cu titlul de cel mai bun „vulpar”, pentru faptul că doar într-un sezon a vânat 21 de vulpi. Deși nu este „de fazan” domnului Guțiu Traian i s-a înmânat diploma de cel mai bun „făzănar”, recordul lui fiind unul invidiat nu numai de colegii de grupă ci și de cei din fondurile de vânătoare învecinate.
La categoria „iepurari” s-au acordat două diplome. Una a fost înmânată domnului Alexandru Bărăștean, pentru numărul de iepuri vânați, ce a de-a doua domnului Turi Ștefan, care a dobândit titlul de „cel mai tânăr iepurat”, acesta fiind „botezat” cu doar câteva zile înainte de bal cu nuiaua de alun aplicată pe partea dorsală. „Dacă îi dăm pantalonii jos putem să vedem, încă, urmele „botezului” de acum câteva zile”, a declarat public Ioan Buta, amfitrionul balului.
Nici „rățarii” nu au fost excluși. Premiul mare a fost obținut de domnul Alin Tomuța, unul dintre cei mai veritabili țintași din grupă.
Au mai fost acordate două premii speciale pentru doi oameni deosebiți. Unul a fost diploma de onoare pentru cel mai bun „gonac”. ”Dacă domnul Alexandru Varga nu ar fi fost șeful gonacilor niciun „mistrețar” nu ar fi împușcat vreun „mistretar”, a afirmat amfitrionul Ioan Buta.
Un premiu deosebit a fost acordat pentru „cel mai mare bucătar” domnului Ladani Alexandru ( cu adevărat cel mai mare, domnia sa având o înălțime de aproximativ doi metri și o greutate în jur de 130 de kilograme). Da, dar Ladani Alexandru și-a adjudecat premiul prin muncă și pasiune pentru bucatăria vânătorească, prin participarea la concursuri de specialitate în care s-a clasat pe primele locuri.
Petrecerea a ţinut până în zorii zilei, iar oaspeţii au petrecut, exact cum cere tradiţia. Sâmbătă, 20 februarie, au participat la ea peste o sută de persoane pasionate de acest sport. Mâncare vânătorească, muzica, jocul şi voia bună au fost garnisite cu nelipsitele „poveşti vânătoreşti”.
Dorel Lazăr
[nggallery id=1646]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 19 ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba