FOTO: Arestările anului 2013 în Alba
În 2013, procurorii din Alba nu au avut multe momente de de odihnă – cuvântul de ordine și în acest an pare să fi fost ”arestari pe bandă rulantă”. Au picat în plasa anchetatorilor suspecți de săvârșirea unei largi game de infracțiuni. O parte dintre aceștia au fost eliberați și sunt cercetați în libertate, o altă parte au fost trimiși în judecată iar alții și-au primit deja și condamnările iar dosarele lor se află în faze de recurs.
Vă prezentăm mai jos principalele evenimente din acest an:
*Fără îndoială cea mai spectaculoasă arestare a anului 2013 a fost cea a comisarul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, în data de 24 octombrie. Acesta a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT, confirmată definitiv de decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie din 31 octombrie.
Traian Berbeceanu a fost acuzat de procurorii de la DIICOT Alba că ar fi sprijinit o grupare infracțională suspectată de evaziune fiscală cu carburanți, prejudiciul fiind evaluat la peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus și Ramona Biriescu, consideraţi liderii respectivei grupări infracţionale.
Încă din ziua arestării Traian Berbeceanu a susținut, însă, că dosarul lui ar fi unul “fabricat” de procurori, în vederea eliminării sale din ”sistem” și pentru protejarea unui grup de interese format din magistrați din Alba, oameni de afaceri și politicieni, care se simțeau amenințați de cercetările pe care le făcea înainte de a fi reținut.
Traian Berbeceanu a fost eliberat din arest în data de 26 noiembrie când ÎCCJ să fie cercetat în libertate și a stabilit pentru acesta interdicţia de a părăsi ţara. Dosarul său se află în prezent la DIICOT – Structura Centrală.
*O altă ”captură” importantă a fost făcută recent, în 4 decembrie a.c., de această dată de către DNA – Secția pentru Militari care i-a reținut pe Colonelul Ioan Herța Onac, fostul comandant al Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba și căpitanul Liviu Valentin Rusu. Ancheta procurorilor a vizat stabilirea circumstanțelor în care mai mulți jandarmi de la IJJ Alba au obținut adeverințe de salariu false, pentru a lua împrumuturi de la bănci.
Posibila falsificare de documente a fost descoperită în urma cercetărilor efectuate în cazul unui presupus şantaj între doi foşti amanţi.
Anchetatorii au verificat o plângerea depusă de o femeie, fosta amantă a jandarmului Rusu Liviu Valentin.care a reclamat că, atunci când au rupt relaţia, acesta ar fi sechestrat-o, ar fi ameninţat-o şi ar fi şantajat-o. În cadrul cercetărilor procurorii au constatat că Valentin Liviu Rusu, căpitan la Jandarmeria Alba Iulia, a folosit o adeverinţă falsificată pentru a lua un credit de 60.000 de euro de la o bancă.
După extinderea cercetărilor s-a stabilit că mai mulți jandarmi de la IJJ Alba au folosit adeverinţe de salariu falsificate pentru a-și cumpăra case, maşini sau terenuri cu bani împrumutați de la bănci. S-a constatat că salariile false ajungeau până la 4.000 de lei și că ultyerior mulți dintre jandarmi nu au mai putut să-și plătească ratele.
Se pare că reţeaua a început să funcţioneze în anul 2007, până în 2010 iar printre cei care au beneficiat de astfel de împrumuturi se află inclusiv fiul fostului inspector şef al Jandarmeriei Alba, Herţa Ioan Onac.
Cei doi au fost duși la București pentru continuarea audierilor și au fost prezentați Tribunalului Militar București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Instanța a decis, însă, ca aceștia să fie eliberați. La foarte scurt timp cei doi, alături de alți 35 de jandarmi (sau foști jandarmi) de la IJJ Alba au fost trimiși în judecată.
*Pe locul III în ”Topul arestărilor anului 2013” în Alba se află cazul patronilor firmei ”Arieșul” Câmpeni, Țimonea Gheorghe și Țimonea MihaiArestările anului 2013 în Alba, învinuiți de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, aflați în arest de la începutul lunii octombrie.
Aceștia au fost reținuți alături de 4 angajați după percheziții efectuate în data de 2 octombrie la locuinţele unor persoane sau sediile unor societăți comerciale (între care două firme din Câmpeni și Baia de Arieș).
Din cercetările efectuate s-a stabilit că reprezentanții celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş, au impus angajaților ce dețin calitatea de conducători auto, să realizeze venituri țintă, pe fiecare rută de transport, prin obținerea de bilete subvenționate, chiar daca persoanele beneficiare ale acestora, nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localități situate pe rutele de transport, care in schimbul unor sume de bani, obțineau bilete de transport subvenționate, ce erau ulterior folosite la decontare.
Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos, cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.
Prejudiciul cauzat prin aceste activităţi infracţionale este estimat la 2.216.375 de euro (9.862.873 lei).
Potrivit reprezentantului IPJ Alba, cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile şi firmele persoanelor învinuite au fost găsite importante sume de bani respectiv 121.395 Euro, 243.517 lei şi 2300 USD, 14.080 tichete, 2 liste privind persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile. Dintre acestea la sediul uneia dintre firme au fost găsite 3000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie – august 2013, dar nedecontate.
Cei doi sunt cercetați în continuare, în stare de arest preventiv și nu au fost încă trimiși în judecată.
Pe lângă cazurile ”răsunătoare” de mai sus, suspecții de comiterea a zeci de infracțiuni au fost ”depuși” în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Alba Iulia. Vă prezentăm mai jos, cronologic, câteva dintre cele mai importante cazuri:
*Daniela Adam, din Fărău, a fost arestată în 6 ianuarie 2013 pentru că și-a înjunghiat concubinul, în timpul unui scandal produs pe fondul consumului de alcool în exces. Femeia l-a lovit pe bărbat, cu un cuţit de bucătărie, în zona toracelui. Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean Alba unde a fost supusa unei intervenţii chirurgicale, specialiştii stabilind că viaţa sa a fost pusă în pericol. Pentru fapta sa a fost condamnată de Tribunalul Alba la 2 ani de închisoare cu suspendare.
*În 16 ianuarie 2013, Daniel Iuga, de 33 de ani, din Cluj a fost reținut de polițiștii din Alba Iulia, după ce a refuzat să oprească mașina pe care o conducea, la semnalul acestora. Clujeanul a fost urmărit prin oraș iar în final s-a oprit… în autospeciala polițiștilor. În urma verificărilor efectuate a rezultat că autoturismul pe care îl conducea a fost declarat furat înainte cu o săptămână, de pe raza municipiului Cluj Napoca, și avea plăcuţe de înmatriculare false. Bărbatul, pe care polițiștii au încercat să îl oprească inițial pentru depasire neregulamentară, a fost trimis în judecată pentru furt calificat, distrugere, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare şi părăsirea locului accidentului ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni.
*În 22 ianuarie, Strugurel Potra, de 31 de ani, Trifan Potra, de 45 de ani, Antonius Augustin Potra, de 33 de ani şi Gabriel Potra, de 37 de ani, învinuiți că provocat, prin bătaie, moartea unui pensionar din Găbud au fost prinși de polițiști.
Din cercetări s-a stabilit faptul că, în noaptea de 06/07.01.2013, în jurul orelor 23.30 , cei 4 învinuiţi , după o prealabilă înţelegere, au plecat în localitatea Găbud cu intenţia de a sustrage bunuri.
Ajungând în sat au pătruns fără drept în curtea imobilului aparţinând victimei unde, cu ajutorul unui levier au forţat sistemele de închidere a uşilor şi au sustras mai multe produse alimentare din afumătoare, băuturi alcoolice din beci și un cazan din cupru dintr-o dependinţă, bunuri în valoare totală de aproximativ 1.000 de lei.
În acest timp, victima a ieșit afară şi i-a surprins pe autori în curtea locuinței, motiv pentru care a trecut la urmărirea acestora, spre grădina casei. Pentru a-și asigura scăparea, cei 4 autori i-au aplicat victimei mai multe lovituri cu un levier şi o bâtă provocându-i multiple leziuni traumatice grave.
La data de 07.01.2013, bărbatul a fost transportat la Spitalul Municipal Aiud iar în urmare complicațiilor apărute a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Alba, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale iar la data de 11.01.2013 a decedat.
Cei 4 învinuiţi au transportat bunurile sustrase la locuinţa acestora din oraşul Luduş, judeţul Mureş, alimentele şi băutura le-au consumat iar cazanul din cupru l-au tăiat în bucăţi după care l-au valorificat unei persoane din Luduş contra sumei de 150 lei, care la rândul său l-a vândut unui centru de colectare a deşeurilor din municipiul Târgu Mureş, de unde a fost recuperat de poliţişti.
Cei patru au fost trimiși în judecată și au fost condamnați la 17 ani închisoare cu executare – Potra Antonius Augustin și 15 ani închisoare cu executare – Potra Gabriel, 3 ani de închisoare cu executare – Potra Trifan și 2 ani de închisoare cu suspendare – Potra Strugurel
*În 27 ianuarie Jâtea Gheorghe, Roșu Ionuț și un cetăţean francez, de origine srilankeză – Santhirarajah Nagalingam, au primit mandate de arestare în urma unor percheziții efectuate de DIICOT și BCCO Alba pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.
Procurorii au stabilit că liderul grupării – Santhirarajah Nagalingam a identificat 13 persoane, potenţiali migranţi provenind din Sri Lanka, pe care, contra sumei de 2500 de Euro/ persoană, să le transporte ilegal către state europene, destinația finală fiind Franţa. Membrii grupării au asigurat transportul migranţilor pe ruta Grecia – România, cazarea acestora pe teritoriul statului român şi călăuzirea lor în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat.
Dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul Alba în 18 aprilie 2013 iar unul dintre inculpați – Roșu Ionuț (din Brăila) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut faptele.
*La 1 februarie 2013, polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia, coordonați de DIICOT Alba Iulia au organizat o acțiune în care au prins în flagrant un tânăr din Blaj, în timp ce încerca să comercializeze 25 de grame de canabis. La controlul corporal asupra tânărului au mai fost găsite alte 5 grame de canabis iar ulterior s-au efectuat percheziții la domiciliul acestia și al unui coleg de-al său (ambii sunt elevi în clasa a XII-a la un liceu din Blaj) și au ridicat cantitatea de aproximativ 250 de grame de canabis. În acest dosar au fost audiați și un număr de 8 consumatori de droguri. Drogurile erau trimise la Blaj prin colet, din Spania.
Cei doi elevi – Ladislau Gaşpar şi Iulian Valer Todaşcă – au fost arestați și trimiși în judecată, alături de alți 4 tineri – Iulian Octavian Nica, Andrei Teodor Oargă, Andrei Kucsinschi și Iulian Ciufudean – pentru trafic de droguri. Aceștia au primit pedepse de închisoare cu suspendare sau amendă penală 500 de lei (Iulian Ciufudean).
*La 22 februarie, Florentin Furdui, de 35 de ani, din Gârbova, a fost arestat pentru comiterea infracţiunilor de viol, incest, corupţie sexuală şi lovire. Din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că în perioada aprilie – august 2011, timp în care soţia sa era plecată la muncă în străinătate, bărbatul a buzat-o sexual pe fiica lor în vârstă de 7 ani, obligând-o să întreţină raporturi sexuale orale, toate acestea petrecându-se în prezenţa celorlalți doi copii ai bărbatului, o fetiţă şi un băiat gemeni, în vârstă de 5 ani. De asemenea, din cercetări a rezultat că în perioada 2007 – 2012, făptuitorul, în repetate rânduri, a întreţinut relaţii sexuale cu sora sa majoră, profitând de faptul că aceasta suferă un retard mintal, gradul II. S-a mai stabilit faptul că atunci când era în stare de ebrietate o obliga pe soţia sa să întreţină relaţii sexuale cu el în prezenţa celor 3 copii minori şi viziona filme cu conţinut pornografic la televizorul din locuinţă.
Tribunalul Alba l-a condamnat la o pedeapsă de 10 ani de închisoare cu executare.
*La 13 martie, un bărbat care vindea cannabis în mai multe baruri din Alba a fost reținut de DIICOT Alba Iulia. Gheorghe Grozav, de 26 de ani, din Vințu de Jos, a fost prins în flagrant în timp ce încerca să vândă cannabis unui poliţist sub acoperire. Asupra acestuia a fost găsită cantitatea de 200 de grame de droguri. La perchezițiile efectuate de BCCO Alba a fost descoperită o cantitate de 1,3 kg de droguri. Potrivit oamenilor legii o parte din cantitatea de cannabis confiscată a fost găsită într-un bar. Un gram de cannabis era comercializat în barurile şi localurile albaiuliene la preţuri între 60 şi 90 de lei.
Bărbatul a fost condamnat în luna iulie, la 2 ani de închisoare cu executare.
*La 25 martie, Tică Constantin, în vârstă de 19 ani, a primit mandat de arestare, pentru trafic de minori. Tânărul a fost învinuit de de procurorii DIICOT Alba Iulia că a exploatat sexual o adolescentă fugită de acasă, aducându-i clienţi cu care să întrețină raporturi sexuale plătite cu sume de până la 20 de lei și încasând de la aceștia toți banii.
Albaiulianul a fost condamnat de Tribunalul Alba la 4 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru trafic de minori. De asemenea, acesta trebuie să-i plătească victimei 2.000 de lei daune morale.
*La 24 aprilie, Suraj Strugurel Lăcătuş, de 26 de ani, din Ocna Mureș a fost arestat fiind învinuit de comiterea unui viol asupra unei fetiţe de 11 ani. Poliţiştii au stabilit că acesta a întreţinut 3 raporturi sexuale cu o minoră de 11 ani, primul dintre acestea, în vara anului 2012, fiind săvârşit prin constrângere, sub ameninţarea cu acte de violenţă şi profitând de imposibilitatea victimei de a-şi exprima voinţa datorită vârstei fragede.
Bărbatul a fost condamnat la 3 ani şi 5 luni de închisoare cu suspendare
*La 20 mai, Todor Crișan, de 23 de ani, din comuna Rădeşti, a fost arestat după ce, în timpul unei altercații care a avut loc pe terasa unui local public situat pe strada Horea din municipiul Aiud, l-a înjunghiat pe un bărbat în vârstă de 46 de ani.
Tânărul a fost trimis în judecată și condamnat la de prima instanță la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu executare.
*La 3 iunie, Mierea Raul Grigore şi Stoica Sorin Ioan au fost arestați fiind principalii suspecți de violarea și uciderea unei femei de 80 de ani, din Zlatna. Polițiștii au stabilit că, după ce au consumat băuturi alcoolice la un local public din Zlatna, cei doi suspecţi s-au deplasat la locuinţa victimei şi profitând de faptul că aceasta locuia singură, prin violenţă, au întreţinut raporturi sexuale normale şi anale cu ea, aplicându-i totodată mai multe lovituri care i-au produs leziuni grave care au condus la deces.
Cei doi au fost trimiși în judecată și au fost condamnați la 15 ani, respectiv 13 ani de închisoare cu executare.
*La 29 iunie, Ivan Nicolae Andrei (agent de poliţie în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale), a fost depus în arestul IPJ Alba fiind suspectat că a incendiat autoturismul ce aparţine unei polițiste din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia.
În urma cercetărilor s-a stabilit că în noaptea de 16 spre 17 mai 2013, în jurul orei 1.00, în scop de răzbunare, pe fondul geloziei, bărbatul s-a deplasat în parcarea blocului situat pe b-dul Revoluţiei din municipiul Alba Iulia, unde se afla parcat autoturismul femeii cu care suspectul a trăit în concubinaj şi a generat incendiul autovehiculului la anvelopa dreaptă faţă, acesta fiind localizat şi stins de către pompieri.
După arestare, agentul de poliţie a fost suspendat din funcţie. Iar în urma judecării recursului instanța a dispus ca acesta să fie cercetat în libertate.
*La 13 iulie, doi oameni de afaceri din Alba Iulia au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Târgu Mureş, într-un dosar de fraudă cu poliţe de la BCR Asigurări de Viaţă. Ioan Topor şi Marin Costică, asociaţi în cadrul unei societăți comerciale, au primit ordonanţe de reţinere, alături de alţi 6 oameni de afaceri din ţară care au fost audiaţi în respectivul dosar. Tribunalul Mureş a decis însă să respingă propunerea procurilor DIICOT şi a dispus cercetarea în libertate a învinuiților.
La data respectivă, în total 18 persoane suspectate că fac parte dintr-o reţea care frauda statul prin neplata impozitelor şi taxelor pe salarii. Firmele plăteau salariile, prin intermediul unor asigurări de viaţă, încheiate pe numele angajaţilor, care le răscumpărau. Modul de operare al reţelei este o noutate pentru oamenii legii: firma încheie o asigurare de viaţă colectivă şi virează banii. Contractul este anulat a doua zi, iar banii sunt returnaţi în conturile individuale ale salariaţilor asiguraţi sub formă de salarii. Banii nu sunt însă impozitaţi. Prejudiciul este estimat la 6 milioane de euro.
Cazul se află încă în cercetare, la DIICOT Tg. Mureș.
*La 2 august, Toader Constantin, funcționar la Administrația Finanțelor Publice Cîmpeni a fost reținut de ofițerii DGA Alba. Acesta era suspectat că ar fi întocmit contracte de muncă pe numele a 41 de persoane în scopul obținerii de facilități financiare de la AJOFM Alba. Angajările fictive le-ar fi făcut la societate comercială din Abrud căreia suspectul îi asigura evidența contabilă. În realitate, persoanele în cauză nu au desfășurat nicio activitate pentru firma respectivă și nu au semnat personal aceste contracte. Prejudiciul produs AJOFM este de aproape 250.000 de lei din fondul de şomaj.
În prezent, bărbatul este cercetat în libertate.
*La 30 august, albaiulianul Opruța Cosmin, de 27 de ani, a fost arestat după ce și-a amenințat prietena cu pistolul și a tras un foc de armă în plan vertical. În cadrul cercetărilor polițiștii au stabilit că în perioada iulie – august 2013, tânărul a agresat-o de mai mute ori pe prietena sa şi a ameninţat-o, iar cu ocazia unui asemenea incident i-a distrus telefonul mobil.
Tânărul este cercetat penal pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi uz de armă neletală fără drept.
*La 9 septembrie 2013, Petaca Vasile Valentin (21 de ani), Dafina Petru (25 de ani) şi Dafina Cristian (21 de ani), toți din Câmpeni, au fost arestați fiind învinuiți că au omorât în bătaie un bărbat de 41 de ani. Polițiștii au stabilit că în dimineaţa zilei de 8 septembrie, în jurul orei 4.00, victima, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, se deplasa de strada Transilvaniei din oraşul Câmpeni, moment în care s-a întâlnit cu cei trei tineri care i-au cerut 5 lei şi sticla cu bere pe care o avea în mână. Întrucât bărbatul a refuzat, aceştia i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnul şi picioarele în zona capului, după care l-au deposedat de încălţăminte şi l-au aruncat în albia pârâului Valea Caselor, părăsind locul faptei.
Cei trei au fost trimișși în judecată sub acuzația de omor calificat.
*La 14 septembrie, Viorica Silinca, o tânără din Alba Iulia, a fost arestată după ce și-a înjunghiat soțul. Potrivit polițiștilor, pe fondul unui conflict spontan şi a consumului de alcool, femeia şi-a tăiat soţul cu un cuţit, în zona abdominală.
Aceasta a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor calificat și a fost condamnată de prima instanță la 4 ani de închisoare cu suspendare.
*La 20 septembrie, albaiulianul Ioan Ciprian Șoaită fost arestat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, după ce sustras o statuie antică din șantierul de la Partoș. Şoaită a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict, aflată asupra sa.
Bărbatul a fost trimis în judecată la începutul lunii octombrie a.c.
*La 26 septembrie, Aurelian Radu Nicula și Mariana Rodica Țitrom au fost arestați preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori și prostituție. Considerați membrii ai unui grup infracţional, aceștia sunt suspectaţi de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Alba şi procurorii D.I.I.C.O.T. că au racolat mai multe minore şi tinere cărora le-au înlesnit practicarea prostituţiei.
S-a reţinut că, în cursul anului 2013, inculpaţii au recrutat mai multe minore domiciliate în municipiul Aiud, jud. Alba şi având între 15 şi 17 ani, în scopul exploatării lor sexuale, intermediind legăturile cu diverşi ‘clienţi’ şi transportând minorele la domiciliile acestora. Mai mult, bărbatul a înlesnit practicarea prostituţiei şi unor persoane de sex feminin majore, activitate de pe urma căreia, a obţinut foloase materiale injuste. De asemenea, s-a stabilit că inculpaţii au încercat zădărnicirea aflării adevărului prin influenţarea unor părţi sau martori.
În urma judecării dosarului, cei doi au primit de la prima instanță condamnări la câte 3 ani de închisoare cu suspendare.
*La 31 octombrie, Miţelea Ovidiu Marius, de 40 de ani, din Ighiu, a fost arestat după ce, prin acte de violenţă, a întreţinut relații sexuale cu o tânără de 18 ani. Poliţiştii au precizat că bărbatul este cunoscut cu antecedente penale și că are în ultimii 10 ani un număr de 5 condamnări pentru viol, fiind eliberat condiţionat în noiembrie 2010.
În prezent, bărbatul este judecat în stare de arest preventiv.
*La 14 noiembrie a.c., Marius Florin Mihălțan, din Alba Iulia, a primit un mandat de arestare pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT Alba. Tânărul în vârstă de 23 de ani a fost reținut în cursul zilei de 12 noiembrie, în urma unui flagrant și este cercetat pentru trafic de droguri, fiind învinuit că-i aproviziona pe unii consumatori, vânzarea făcându-se cu precădere în unele baruri și cluburi din Alba Iulia. În urma percheziției efectuate de ofițerii BCCO Alba Iulia a fost găsită o cantitate de peste 1 kg de canabis. Au fost identificați peste 10 consumatori, o parte dintre aceștia fiind deja audiați de procurori.
Tânărul este cercetat în continuare în stare de arest preventiv.
*La 12 decembrie, în „Dosarul contrabandei cu aur din Turcia”, Tribunalul Alba a admis propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă a 15 de inculpaţi, acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat, contrabandă şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate. Fața de alți 11 inculpaţi, s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioa de 30 de zile.
Inculpaţii sunt atât cetăţeni români cât şi cetăţeni turci din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Argeş, Timiş, Braşov, Alba, Arad, Oradea, Sibiu şi Suceava. Pentru destructurarea grupării infracționale s-au desfășurat percheziții în peste 225 de locații – domicilii și sedii ale firmelor învinuiților, în 30 de județe din țară. Au fost depistate mari cantități de aur și importante sume de bani. Potrivit procurorilor prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA şi alte impozite depășește suma de 2,5 milioane lei.
În acest dosar cercetările continuă. Inculpații sunt: Marcu Lăcrămioara Simona; Sedat Balkan; Ciobanu Dumitru; Olteanu Victoraş; Costea Gheorghe; Petrache Ion Daniel; Ciobanu Marian; Sagcan Abdul Kadir; Birol Fakic; Dull Gabriel; Jugăraru Marius; Senel Sertac; Niazi Mert; Roman Dumitru; Kosara Gheza; Ile George Alin; Zecheriu Radu; Siapte Tănase; Bagdasaryan Harutyun; Voina Mircea; Hruşcovschi George Gabriel; Noice Florin; Delcea Dennis Laurenţiu; Marcu Ioan; Ozdemir Ahmet; Străuneanu Ioan
*La 14 decembrie 2013 Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Hulea Ovidiu-Cristian şi Suto Alexandru pe o perioadă de 29 de zile, și arestarea preventivă a inculpaţilor Jonker Petrus Anthonius, Buzdugan Dănuţ-Gheorghe şi Roos Emmanuel Martine Odiel pe o perioadă de 30 de zile. Cei cinci au fost învinuiți de DIICOT de trafic de droguri sintetice după perchezițiile ce au avut loc în 10 locații din Alba şi una din Oradea. Potrivit procurorilor, acțiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată. Învinuiții aveau legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia, și se ocupau în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme pe care le dețin.
În acest dosar cercetările continuă.
*La 16 decembrie Ban Claudiu Eugen, de 31 de ani, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile fiind cercetat pentru omor. Acesta este învinuit că la omorât, prin lovituri de cuțit, pe albaiulianul Bora Nicolae, de 55 de ani. Polițiștii au stabilit că în noaptea de 14/15 decembrie, în timp ce se afla la locuința victimei, pe fondul unor discuții contradictorii, învinuitul i-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuțit în zona toraco-abdominală, cauzându-i leziuni care au condus la deces. Bărbatul ucis a fost găsit de fratele său, care a încercat, fără succes, pe parcursul întregii zile, să-l contacteze telefonic. Văzând că nu-i răspunde, în jurul orei 17.00, s-a deplasat la locuința acestuia (din zona str. Vânătorilor – Cetate) și l-a găsit căzut în bucătărie. A semnalat imediat cazul prin 112. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că victima prezenta mai multe plăgi înjunghiate, ușa de la intrare avea urme de efracție iar locuința era răvășită.
În apărarea sa, învinuitul a declarat că bărbatul de 55 de ani a încercat să întreţină relaţii sexuale cu el şi pentru că a refuzat, l-ar fi agresat iar el a fost nevoit să se apere și s-a folosit de cuțit.
Agresorul este cercetat în continuare în stare de arest preventiv.
*La 22 decembrie, patru tineri din Lopadea Nouă, care au jefuit o benzinărie din localitatea Vama Seacă, au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. Polițiștii au stabilit că Florea Toader (36 de ani), Ciucur Daniela (17 ani) au pătruns în staţia de carburanţi şi au comis fapta, iar Boldea Marius (22 de ani) și Manolescu Bogdan, au supravegheat locul şi s-au asigurat că nu vor fi prinşi în flagrant.
Din interiorul stației tinerii au sustras suma de 2.000 lei, un monitor de calculator, o unitate centrala de calculator, un telefon si mai multe pachete de țigări. Ulterior, cei patru au încercat să fugă cu un autoturism pe care l-au incendiat și l-au abandonat într-un șanț.
Învinuiții sunt cercetați în continuare în stare de arest preventiv.
*La 25 decembrie, Barabaș Martin Săndel, în vârstă de 41 de ani, din Oiejdea, a fost arestat după ce a fost prins în flagrant de polițiști în timp ce sustrăgea cablu de la calea ferată, din zona Bărăbanț – Sântimbru. Pagubele produse au fost estimate la aproape 12.000 de lei. Bărbatul a pus în pericol circulația trenurilor pentru că voia să facă rost de bani pe care să-i joace la ”păcănele”. Din primele cercetări s-a stabilit că învinuitul lucrează la o firmă de întreținere a căilor ferate și are un salariu suficient pentru un trai decent – 3.000 de lei, dar s-a obișnuit să-și cheltuie banii pe alcool și și jocuri electronice. Bărbatul a declarat că era sub influența alcoolului și ”nu prea știa ce face”. Cercetările în acest caz continuă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | 21 de milioane de euro, investiție pentru educație în Alba Iulia: Un nou pas spre CRESCENDO
FOTO | 21 de milioane de euro, investiție pentru educație în Alba Iulia: Un nou pas spre CRESCENDO CRESCENDO – „Consorțiul regional pentru suport în carieră, educație non formală, duală și tehnologică Alba” este cel mai ambițios proiect și cea mai mare investiție derulată de Municipiul Alba Iulia până în prezent, cu o valoare estimată […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 9 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
30 octombrie: DEZASTRUL de la Certej, cea mai mare catastrofă ecologică din istoria României. 89 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi