Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: ”Alba Iulia 300”. Moment spectaculos la ”Festival de România” – 300 de luminițe aprinse de cercetași au marcat trei secole de când a început construcția Cetății Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Unul dintre momentele spectaculoase din programul festiv organizat la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României, a fost realizat duminică, 30 noiembrie, cu ajutorul cercetașilor veniți din toate colțurile țării să participe atât la tradiționala lor întâlnire – Festivalul Unitate și Prietenie, ajuns la cea de-a XVII-a ediție, cât și pentru a sărbători 1 Decembrie în Cetatea Marii Uniri.

cercetasi011Este vorba despre marcarea împlinirii a 300 de ani de când a început construcția Cetății Alba Carolina, eveniment ce va fi sărbătorit anul viitor, și pe care administrația locală a ținut să-l semnaleze participanților serbările Unirii.

Cercetașii României au conturat din lampioane (gulguțe) tricolore numărul anilor care au trecut de la prima piatră de temelie până la momentul la care Cetatea Alba Carolina și-a recâștigat strălucirea: 300. Chiar daca vremea nu le-a fost foarte prielnică, mobilizați de ambiția și perseverența care îi caracterizează, ei nu s-au lăsat învinși de stropii răzleți de ploaie, ducându-și cu pricepere sarcina la bun sfârșit, iar ce a ieșit puteți vedea în pozele de mai jos.

*Despre Cetatea Alba Carolina

Cetatea bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738 în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Autorităţile habsburgice au văzut în noua fortificaţie una cu un rol important, atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, dar şi de consolidare a puterii lor în teritoriile ocupate. Astfel, urma să devină fortificaţia principală a Transilvaniei, mai ales că era construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez, mareşalul Vauban. Fortificaţia bastionară de la Alba Iulia este apărată de trei sisteme de fortificaţii. Acestea adoptă forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată, caracteristică cetăţilor de acest tip.

Bastioanele cetăţii le regăsim astăzi, la fel ca la începuturi, purtând aceleaşi nume ca şi în trecut: Trinitatea cel mai mare bastion, putând fi recunoscut după blazonul încoronat cu câmpuri multiple şi frunze de acant -, Sfântul Ştefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano şi Sfânta Elisabeta.

Astăzi, după ani întregi de muncă şi restaurare, Cetatea Alba Carolina îşi arată adevărata valoare şi îi aşteaptă pe turiști cu toate porţile deschise, mai frumoasă ca oricând. Dacă doriți să o vizitați trebuie să vă pregătiți de o lecţie de istorie total neconvenţională, trăită pe viu, alături de oamenii şi personajele care au scris-o şi înfăptuit-o, în locurile binecuvântate în care Cetatea Alba Carolina respiră aerul istoriei.

[nggallery id=2708]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea