Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Alba Chess 2023: Şcolile gimnaziale “Vasile Goldiş” din Alba Iulia şi “Horea” din Horea şi-au desemnat reprezentanţii în faza zonală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alba Chess 2023: Şcolile gimnaziale “Vasile Goldiş” din Alba Iulia şi “Horea” din Horea şi-au desemnat reprezentanţii în faza zonală

Încă o zi plină de dueluri şahiste în cadrul Festivalului “Alba Chess 2023”, organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

În Alba Iulia, Şcoala gimnazială “Vasile Goldiş”, una dintre şcolile în care în ultimii 20 de ani şahul a fost foarte apreciat ca instrument educaţional, a fost gazda etapei pe şcoală, prima etapă în drumul participanţilor spre marea finală care va avea loc la finalul lunii octombrie.

Prezent la startul competiţiei şahiste, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marius Haţegan, a transmis cadrelor didactice implicate în organizarea turneului mulţumiri pentru efortul depus în susţinerea acestui proiect de promovare a sportului şcolar, care se bucură de un real succes, atât la şah, cât şi la celelalte sporturi la care se organizeaza competiţii şcolare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Cei 46 de elevi înscrişi în competiţie au luptat cu multă pasiune pentru primele trei locuri care asigură calificarea în etapa zonală, la finalul întrecerilor fericiţii câştigători fiind Tudor Crişan (clasa a IV-a), Alexandru Mezofii (clasa a III-a) şi Raul Rusu (clasa a II-a). Turneul a fost arbitrat de Mihnea Costachi şi Marius Ceteraş.

La reuşita organizării turneului au contribuit Director Valeria Cîmpean, Director adjunct Gheorghe Mărginean, doamnele profesoare de învăţământ primar Marinela Savu, Adriana Toma, Rodica Lupea, Cristina Neamţ, Carmen Macarie, Adela Jidveian şi, nu în ultimul rând, Delia Vîlceanu, o mare susţinătoare a predării şahului în şcoală, care a declarat „ La finalul acestui concurs toţi elevii au simţit că sunt câştigători, că sunt mai puternici şi se simţea freamătul şi  nerăbdarea de a participa la următorul concurs, în care fiecare dintre ei se vedeau deja, învingători. Cultivarea dorinţei de a fi permanent mai buni, dezvoltarea gândirii logice, cu efecte benefice asupra rezultatelor la învăţătură la toate materiile, dar şi cultivarea răbdării, sunt doar câteva dintre calităţile pe care copiii care practică jocul de şah şi le dezvoltă permanent. Am observat acest lucru încă din timpul colaborării cu regretatul maestru Mihail Breaz şi apoi în anii următori când am colaborat cu mai mulţi instructori de şah albaiulieni pentru iniţierea elevilor mei în tainele sportului minţii.”

Tot astăzi Festivalul „Alba Chess 2023” a ajuns şi în Apuseni, unde conform regulamentului competiţiei sunt 4 zone geografice care îşi vor desemna fiecare reprezentantul în echipa de 4 jucători a Munţilor Apuseni pentru finala de la Alba Iulia.

Primii dintre micii moţi care s-au aşezat în faţa tablelor de şah au fost elevii Şcolii gimnaziale din Horea, care poartă numele celebrului conducător al răscoalei din 1784 care dă şi numele comunei. Insufleţiţi de profesorul Marin Mateş, elevii din Horea sunt hotărâţi să aibă un reprezentant şi în finala de la Alba Iulia. Calificarea în faza zonală a fost obţinută de elevii Nicol-Andreea Mateş (clasa a II-a), Irina-Miruna Mateş (clasa a IV-a) şi Lucian-Florin Apostol (clasa a III-a), aceştia urmând a se confrunta în etapa următoare cu elevi din comunele de pe cursul superior al Arieşului.

Festivalul şahist şcolar “Alba Chess 2023” continuă şi în zilele următoare, şcolile care nu au solicitat încă participarea putând să transmită formularele de înscriere pe adresa [email protected], cu condiţia ca etapa pe şcoală să fie organizată cel târziu in data de 13 octombrie. Organizatorii oferă sprijin logistic pentru şcolile care nu deţin suficiente seturi de şah şi cadre didactice cu experienţă în organizarea unor competiţii de şah.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

9 iulie – 30 august | „Școala de vară” la Spațiul Muzeal Principia din Alba Iulia: Ateliere de pictură și mozaic

Bera Larisa

Publicat

în

9 iulie – 30 august | „Școala de vară” la Spațiul Muzeal Principia din Alba Iulia: Ateliere de pictură și mozaic În perioada 9 iulie – 30 august, la Muzeul Principia din Alba Iulia are loc „Școala de vară”, o activitate care propune două noi ateliere creativ-educative destinate celor mici. Structurate pe două teme principale: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea