FOTO: ACoR Alba a semnat un protocol de colaborare cu Asociația Primarilor din Raionul Cantemir. Gheorghe Damian: Întărirea legăturii cu Republica Moldova, un obiectiv esenţial
Filiala Județeană Alba a Asociației Comunelor din România a făcut încă un pas important în vederea apropierii și sprijinirii autorităților locale din Republica Moldova. La finalul săptămânii trecute, o delegație a Asociației Primarilor din Raionul Cantemir, filiala CALM, condusă de către președintele acesteia, Alexei Busuioc, a fost prezentă în județul Alba la invitația colegilor din cadrul ACoR Alba.
Sâmbătă, 29 aprilie, la sediul Primăriei comunei Albac președinții celor două asociații, Gheorghe Damian, președinte al Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România și Alexei Busuioc, președintele Asociației Primarilor din Raionul Cantemir au semnat un protocol de colaborare prin care doresc să apropie și mai mult administrațiile de pe cele două maluri ale Prutului.
Din județul Alba, au participat la eveniment și membrii Consiliului Director al Filialei Județene ACOR Alba: Iancu Ioan Popa (primarul comunei Sântimbru), Vasile Pușcă (primarul comunei Valea Lungă), Petru Tiberiu Todea (primarul comuna Albac), Ilie Neamțu (primarul comunei Cenade), Ioan Nedelea (primarul comunei Gârbova), Vasile Lombrea (primarul comunei Sălciua) și Traian Ștefan Popa (primarul comunei Stremț).
„Semnarea protocolului de colaborare cu Asociația Primarilor din Raionul Cantemir reprezintă un moment important din viaţa şi legătura celor două asociații. Un alt obiectiv esenţial pe care ni l-am asumat este întărirea legăturii cu cei din Republica Moldova, pentru că suntem acelaşi neam, avem aceeaşi limbă, istorie şi năzuinţe comune, dar, din nefericire, parcursul istoric şi interesele politice ne-au despărţit. Ne propunem, prin semnarea acestui protocol, să realizăm, în primul rând, schimburi de experienţă între angajaţi, urmând ca, mai apoi, să deschidem canale de colaborare socio-economică publică şi privată. Protocolul urmăreşte să sprijine relaţiile directe dintre agenţii economici din industrie, agricultură, transport, comerţ şi instituţiile de învăţământ, sănătate, cultură, sport, turism şi alte domenii” a declarat Gheorghe Damian, președintele Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România.
La rândul său, Alexei Busuioc, preşedintele Asociației Primarilor din Raionul Cantemir a precizat că ”Am avut parte de o primire foarte călduroasă, una mult mai mult decât între prieteni! Prin semnarea protocolului de colaborare între cele două asociaţii de pe ambele maluri ale râului Prut, sperăm ca administrațiile din Alba și cele din raionul Cantemir să colaboreze și mai mult decât au făcut-o până acum. În urma acestei vizite, au fost stabilite încă două înfrățiri între două comune de pe ambele maluri ale râului Prut. Raionul Cantemir are deja la activ 4 înfrățiri cu județul Alba şi urmează alte două. În numele Asociaţiei primarilor din raionul Cantemir, vreau să mulțumesc, în primul rând gazdelor acestui eveniment, președintele Filialei Judeţene ACoR Alba şi primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian şi Petru Tiberiu Todea, primarul comunei Albac, dar și colegilor primari din judeţul Alba care au fost alături de noi”.
În cadrul întâlnirii, primarii au reiterat ideea că satul moldovenesc sau românesc poate fi renăscut doar dacă vor fi alocate mai multe resurse și vor fi deblocate finanțările europene, context în care edilii au accentuat faptul că problema prioritară pe ambele maluri rămâne cea a infrastructurii. Investiţiile în infrastructură sunt prioritare şi mai mult decât necesare, pentru ca localităţile să devină atractive şi să aibă puse bazele unei dezvoltări durabile.
Duminică, 30 aprilie, oaspeții din Republica Moldova au făcut un scurt popas în comuna Ciugud. Aici au vizitat noul sediu administrativ și o serie de investiții realizate în ultimii ani la Ciugud.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]