FOTO: Absența lui Pascal Bruckner a umbrit prima zi a Festivalului de Teatru de la Alba Iulia
Cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” a început astăzi cu conferința INSPIRAȚIE PENTRU REGIZORI DE TEATRU ȘI FILM, un eveniment susținut de Maia Morgenstern și regizorul Chris Simon în amfiteatrul Universității „1 Decembrie 1918” .
Peste 300 de persoane s-au adunat încă la ora 10.45 la evenimentul la care era așteptat scriitorul francez Pascal Bruckner, invitatul special al festivalului.
După anunțul făcut de organizatori, cu privire la faptul că o problemă serioasă și neașteptată de sănătate l-a făcut pe Pascal Bruckner să nu mai poată onora invitația, conferința care a avut drept subiect chiar opera și personaliatea scriitorului a continuat timp de o oră cu inegalabila Maia și prietena apropiată a filozofului, regizorul Chris Simon.
A urmat lansarea cărților lui Pascal Bruckner, evenimentul fiind organizat într-un spațiu amenajat în stradă, chiar în fața Bibliotecii Bathyaneum.
Începând cu orele 18.00, evenimentele sub semnul Pascal Bruckner continuă în sălile Centrului Cultural – Castel Sâncrai, edificiu situat lângă Aiud, unde are loc un spectacol-lectură, pe textele scriitorului. “Paradoxul iubirii”, evenimentul la care trebuia să participe și francezul, va fi susținut de Maia Morgenstern, Marian Ralea, Ioana Bogatan, Laura Orian; dramatizarea şi regia: Chris Simon.
“Numesc inocența această boală a individualismului care constă în a vrea să scapi de consecințele actelor tale, această tentativă de a te bucura de beneficiile libertății fără a suporta nici unul din inconvenientele sale.” (Pascal Bruckner, Tentația inocenței)
[nggallery id=1081]
Pascal Bruckner, unul dintre cei mai vânduţi autori francezi din ultima jumătate de secol, a scris eseurile Mizeria prosperității, Euforia perpetuă, Noua dezordine amoroasă, romanele Iubirea față de aproapele, Hoții de frumusețe (Premiul Renaudot 1997), Luni de fiere, Căpcăunii anonimi, Palatul chelfănelii, Copilul divin, Paria etc.
A devenit celebru datorită romanelor sale cu tentă erotică sau pornografică: „Noua dezordine amoroasă”, „Iubirea faţă de aproapele” sau „Hoţii de frumuseţe”.
Pascal Bruckner a început să scrie la 17 ani, imitându-i pe autorii săi preferaţi: Eugen Ionesco şi Samuel Beckett. Nu crede în Dumnezeu şi consideră că existenţa nu are niciun scop, este doar absurdă.
Despre copilăria sa, Bruckner spun că a fost la limita dintre infern şi paradis. A scris despre ea în ultimul său roman-confesiune, „Fiul cel bun”.
Cărţile sale au fost traduse în zeci de limbi şi fiecare roman al lui a devenit best-seller în întreaga lume.
„Luni de fiere”
În anul 1981 a publicat volumul „Luni de fiere”, unul dintre cele mai controversate romane ale secolului XX. La momentul apariţiei sale în Franţa, cartea a provocat un şoc cultural din cauza temei romanului: criza cuplului modern sătul de monogamie. Zece ani mai târziu, romanul a fost ecranizat de celebrul şi controversatul Roman Polanski.
„Subiectul cărţii este destul de simplu. Acţiunea începe când aveam 10 ani şi mă rugam, seara, ca tatăl meu să moară, dacă se poate, într-un accident de maşină. Şi se termină 62 de ani mai târziu, atunci când tatăl meu moare în spital. Iar tot ce se întâmplă între aceste perioade este povestea relaţiei complicate pe care am avut-o cu prietena mea”, spune Pascal Bruckner despre lucrarea sa.
„Este un model amplu de a-ţi pune sufletul pe tavă, de a te expune. Îşi asumi riscul de a-ţi dezgoli sufletul. Este un mod de a te întoarce la trecut, de a face să renască trecutul. Este greu din punct de vedere psihologic. Din punct de vedere literar, însă, nu este greu”, explică Pascal Bruckner.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Scriitor din Alba, despre incidentul petrecut într-un club din Alba Iulia, în care o tânără apare în ipostaze indecente: „Unde este empatia noastră?”
Scriitor din Alba, despre incidentul petrecut într-un club din Alba Iulia, în care o tânără apare în ipostaze indecente: „Unde este empatia noastră?” Recent, în mediul online au apărut imagini cu o tânără în ipostaze indecente într-un club din Alba Iulia. În scurt timp, filmulețele au devenit virale pe internet și au stârnit un val […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată