FOTO| A doua ediție a workshop-ul „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” se desfășoară în aceste zile la muzeul din Sebeș
FOTO| A doua ediție a workshop-ul „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” se desfășoară în aceste zile la muzeul din Sebeș
Luni, 25 iulie 2022, a început la Sebeș cea de-a doua ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia.
Evenimentul se va desfășura în perioada 25 iulie – 5 august 2022, în grădina muzeului municipal, sub forma unui curs practic, având ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei. Participă studenți, masteranzi și doctoranzi de la universitățile „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În prima zi a workshop-ului, participanții au luat contact cu noțiuni teoretice referitoare la piatră, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil în fața factorilor de mediu și a activităților antropice.
În cadrul modulului de pregătire teoretică, lect. univ. dr. Călin Anghel (Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia), drd. Sidonia Petronela Olea (expert restaurare bunuri culturale mobile confecționate din piatră, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și dr. Radu Totoianu (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș) au susținut prelegeri, ale căror teme au permis participanților să cunoască tipurile de roci folosite ca materiale de construcție de-a lungul timpului, proprietățile lor, tipurile de degradări pe care piatra le suferă, cauzele și mecanismele producerii acestora, precum și tehnicile de restaurare și conservare a materialului litic. De asemenea, au fost prezentate participanților și monumentele din piatră, romane și medievale, aflate în patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, care vor fi restaurate și conservate în cadrul acestui workshop.
În cea de-a doua zi (26 iulie 2022), în cadrul atelierului de lucru „Documentarea 3D a patrimoniului cultural mobil și imobil”, după o expunere teoretică a principalelor metode de documentare 3D a bunurilor culturale, dr. Călin Șuteu (Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia/SC Gigapixel SRL) a realizat demonstrații practice cu scannerul Artec Space Spider.
„Le mulțumim și pe această cale participanților, majoritatea dintre ei implicați frecvent în activități de voluntariat, pentru faptul că au dat curs invitației noastre de a lua parte la acest workshop” transmit instituțiile organizatoare – Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor