Rămâi conectat

Actualitate

Foştii luptători pe front cer îmbunătăţirea Legii veteranilor de război

Publicat

în

    G-ral. bg. (r) Ion Radu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război „Regele Ferdinand I” Alba, a participat zilele trecute, la Bucureşti, la întâlnirea Biroului Executiv al ANVR cu preşedinţii filialelor judeţene ale asociaţiei. Au participat preşedintele ANVR, g-ral. de armată (r) Marin Dragnea, precum şi reprezentanţi din conducerea MApN.
Principalul punct pe ordinea de zi a vizat prezentarea propunerilor de modificare şi completare a Legii nr. 44/1994 a veteranilor de război, centralizate în urma convocărilor zonale şi ale conferinţelor naţionale derulate în acest an. Ion Radu ne-a prezentat principalele modificări şi completări ale legislaţiei desprinse în urma şedinţei. Astfel, foştii luptători pe front pot fi decoraţi şi în data de 29 aprilie, de Ziua Naţională a Veteranilor de Război, nu doar avansaţi onorific în grad. Cu acest prilej, se vor organiza în garnizoanele, unităţile şi instituţiile militare de învăţământ ceremonialuri de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, monumentele şi cimitirele eroilor.  Totodată, nu doar veteranii de război ar putea beneficia de 12 călătorii gratuite dus-întors sau 24 de călătorii simple cu trenul de orice rang, la clasa I, ci şi văduvele de război şi văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit, iar beneficiarii vor putea alege  între tren, autobuz şi nave fluviale. Potrivit propunerii, pentru a se putea folosi de biletele beneficiarului de drept, nu va mai fi necesară procură notarială pentru soţul/soţia sau persoanele mandatate de titulari, ci aceştia vor primi o legitimaţie de însoţitor vizată anual de asociaţia veteranilor de război din care face parte. Iar soţiile veteranilor de război care nu s-au recăsătorit ar urma să primească 50% din numărul biletelor de călătorie CFR, auto şi fluviale.
O altă propunere se referă la scutirea anuală de taxe şi impozite locale. Dacă până acum beneficiau de scutire de taxe şi impozite locale doar veteranii de război şi văduvele de război şi numai pentru maximum 5 ha de teren arabil, noua formulă include printre beneficiari şi văduvele veteranilor de război, extinzând totodată şi categoria terenului, scutirea fiind aplicabilă şi la păşuni, păduri, livezi, vii şi fâneţe. În plus, veteranii de război doresc să poată cumpăra şi locuinţele închiriate de la R.A.P.P.S., nu doar celelalte spaţii din fondul locativ de stat. ANVR propune ca veteranii de război să poată obţine gratuit, pe baza unor recomandări medicale, şi scaune cu rotile, nu doar de protezele acordate conform contractului-cadru adoptat în baza Legii asigurărilor sociale de sănătate. Veteranii cer asigurarea gratuită de locuri de veci şi slujbe de înmormântare. Nu în ultimul rând, veteranii vor ca legea să prevadă asigurarea gratuită a 4 mc de lemne de foc sau echivalent în cărbuni pentru toate categoriile de veterani de război şi văduve ale acestora, nu doar pentru marii mutilaţi. O altă dorinţă a veteranilor este funcţionarea pe lângă structurile ANVR a unei unităţi medicale pentru asigurarea de servicii socio-medicale tuturor membrilor asociaţiei, având în vedere vârsta înaintată şi starea precară de sănătate a acestora. ANVR vrea ca şi structurile asociative ale veteranilor de război să poată beneficia de sponsorizări, conform legii.
În fine, veteranii doresc să beneficieze de respectul cuvenit sacrificiilor şi jertelor făcute pe câmpul de luptă, aşa cum se întâmplă în ţările lumii civilizate spre care tinde şi România, cerând majorarea indemnizaţiilor lunare acordate invalizilor de război, veteranilor, văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război. Astfel, marii mutilaţi şi veteranii de război încadraţi în gradul I de invaliditate să primească 2000 de lei lunar faţă de 148 de lei, 1500 de lei pentru veteranii încadraţi în gradul II şi III de invaliditate (comparativ cu 132 de lei, cei cu gradul II, respectiv 112 lei, cei cu gradul III) şi 1000 de lei lunar, pentru veteranii, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război dacă nu s-au recăsătorit, care primeau până acum doar… 92 de lei, iar renta şi indemnizaţia de război să fie de 500 – 1000 de lei lunar. Lista cu propuneri urmează să fie înaintată Guvernului, Parlamentului şi Administraţiei Prezidenţiale, în vederea supunerii spre aprobare.

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Publicat

în

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Proiectul de lege prin care angajaţii din România şi foştii salariaţi vor avea acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), a fost promulgat, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, angajaţii vor putea vedea, oricând, informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. Guvernul are la dispoziţie 60 de zile să implementeze modificările aduse legii, conform reporterului Observator Larisa Bernaschi.

De asemenea, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, modifică şi completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003). Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.
Proiectul elimină cozile şi drumurile inutile

„Proiectul adoptat astăzi, iniţiat de mine în 2021, aduce normalitatea în România, oferind angajaţilor posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidenţă a salariaţilor. Vor avea, astfel, dovada vechimii în muncă, iar în acelaşi timp vor putea să se asigure că le-au fost plătite de către angajator toate contribuţiile. Practic, proiectul repară o rotiţă defectă de pe piaţa muncii. În prezent, pentru a obţine dovada vechimii în muncă, salariaţii fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut şi drumuri inutile -, fie apelează la foştii angajatori.

Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura şi să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

La ce date vor avea acces angajaţii în REVISAL

Pe de o parte, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Pe de altă parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariaţi şi foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.

De asemenea, vechimea în muncă şi/sau în specialitate va putea fi dovedită şi cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

”Odată promulgată legea de către preşedintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă şi/sau în specialitate”, mai precizează USR.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Publicat

în

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Primul caz de variola maimuței a fost anunțat de către Grecia, în cursul zilei de sâmbătă, la un turist român, de 29 de ani, care a călătorit în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, împreună cu iubita lui. În urma testelor, rezultatul acestora a arătat că acesta are varicelă, nu variola maimuței, arată un comunicat al Ministerului Sănătății de la Atena.

Inițial, pacientul a fost prezentat drept un turist britanic. Televiziunea SKAI a anunțat însă că este vorba despre un român în vârstă de 29 de ani, care a călătorit din Marea Britanie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Într-o examinare de laborator a unei probe din cazul suspect al bărbatului care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus de variola maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei.”, a anunțat Ministerul elen al Greciei, care precizează că erupțiile cutanate care au apărut pe corpul pacientului sunt din cauza varicelei.

Atât românul, cât și iubita lui, care e suspectă asimptomatică, sunt tratați în camere cu presiune negativă la spitalul din Atena.

Cei doi au fost aduși sâmbătă seara târziu din Kefalonia, în camere barice, izolați, cu un avion, și internați la Attikon.

Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, examinările testelor românului au fost efectuate la Laboratorul de Referință (Laboratorul de Microbiologie, Școala de Medicină AUTh) pentru Variolă și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Attikon.

„Virusul varicela, deși conține variola sintetică, este diferit de virusurile care provoacă variola sau variola maimuței. Există o legătură între simptome și apariția leziunilor cutanate cauzate de varicelă și variolă, sau variola maimuței.”, mai precizează autoritățile elene.

„Variola a fost eradicată din rândul populației umane din 1980, în timp ce varicela este o boală comună care provoacă aproximativ 4 milioane de infecții la copii. Există un vaccin disponibil pentru varicelă și provoacă o boală mai ușoară decât variola.”, mai spune sursa citată.

Sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Publicat

în

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare