Fonduri Europene: Sprijin pentru IMM-uri pe inovare şi transfer tehnologic
Ordinul nr. 7021/2017 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 985 din 12 decembrie 2017. Un recent ordin al ministrului delegat pentru Fondurile Europene a aprobat schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, în parteneriat cu entitățile de inovare și transfer tehnologic, în cadrul Programului operațional regional 2014-2020.
Obiectivul schemei constă în creșterea inovării în firme prin susținerea parteneriatului între întreprinderile mici și mijlocii și entitățile de inovare și transfer tehnologic, prin acordarea de fonduri nerambursabile pentru implementarea, în activitatea economică a întreprinderilor mici și mijlocii, a unui/unor rezultat/e al/ale cercetării-inovării din domeniile de specializare inteligentă menționate în anexa la ordin.
Ce se urmăreşte prin ajutorul de minimis
– Solicitant al ajutorului de minimis poate fi un IMM în parteneriat cu unul sau mai multe ITT-uri. IMM solicită ajutorul de minimis pentru implementarea rezultatelor cercetării din domeniile de specializare inteligentă în domeniile sale de activitate.
– De asemenea, ITT poate solicita acordarea ajutorului de minimis pentru activitățile derulate în cadrul proiectului. În acest caz, criteriile de acordare a ajutorului de minimis din cadrul prezentei scheme se aplică inclusiv pentru ITT.
Domeniul de aplicare
– Schema se adresează parteneriatelor dintre întreprinderile mici și mijlocii și entitățile de inovare și transfer tehnologic acreditate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care solicită finanțare pentru investiții referitoare la realizarea de transferuri tehnologice și implementarea rezultatelor cercetării-inovării din domeniile de specializare inteligentă.
– Transferul rezultatului cercetării-inovării din domeniile anterior menționate va fi implementat în unul sau mai multe domenii de activitate eligibile (clase CAEN) ale IMM.
Beneficiari şi condiţii de eligibilitate
– Beneficiarii ajutorului de minimis sunt parteneriatele dintre IMM și entitatea/entitățile de inovare și transfer tehnologic.
– Parteneriatul este constituit din o societate sau o societate cooperativă, care se încadrează în categoria IMM-urilor (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii), lider al parteneriatului şi o entitate de inovare și transfer tehnologic acreditată în conformitate cu prevederile legale in vigoare.
La momentul depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție, autorizat la sediile (principale sau secundare) identificate ca locuri de implementare ale proiectului.
– În cazul în care proiectul prevede înființarea unui nou punct de lucru sau activarea într-un nou domeniu de activitate (clasa CAEN) ca urmare a realizării investiției, autorizarea clasei CAEN se face în termenele stabilite prin contractul de finanțare. Entitatea menționată se va angaja (prin declarația de angajament) ca, în termenul prevăzut de contractul de finanțare, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru și/sau să autorizeze clasa CAEN vizată de investiție, la locul de implementare.
– Pentru toate situațiile, clasa/clasele CAEN pentru care se propune a se realiza investiția trebuie să existe în domeniile de activitate ale IMM la data depunerii cererii de finanțare.
– Liderul parteneriatului trebuie să aibă capacitatea financiară de a asigura: contribuția proprie de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, finanțarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului, precum și resursele financiare necesare implementării optime a proiectului, în condițiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile, în conformitate cu prevederile legale aplicabile. Contribuția financiară proprie este constituită fie din resurse proprii, fie din resurse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
Cum se acordă ajutorul
– Ajutorul de minimis se acordă sub formă de finanțare nerambursabilă.
– Toate sumele utilizate sunt brute, înainte de orice deducere de impozite și taxe.
– Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate solicitantului nu poate depăși echivalentul în lei a 200.000 euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naționale sau comunitare.
– Finanțarea nerambursabilă maximă acordată pentru un proiect de investiții în cadrul prezentei scheme nu poate depăși 90% din valoarea eligibilă a investiției, cu respectarea plafonului de minimis aferent tipului de investiție finanțat, respectiv echivalentul în lei a 200.000 euro sau 100.000 euro, după caz.
– Contribuția beneficiarului IMM trebuie să fie de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției pentru care primește ajutor de minimis.
Sursa Legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]