Firmele sunt forţate să aibă un om pe “Muncă”
Toate firmele din România, indiferent că au trei angajaţi ori că sunt multinaţionale cu sute de oameni, trebuie să aibă de la 1 august în organigramă cel puţin un salariat care să se ocupe de registrul general de evidenţă a salariaţilor – înlocuitorul cărţii de muncă. Prevederea este cuprinsă într-o hotărâre de guvern publicată în mai în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare începând din 1 august.
În cazul în care nu au nevoie de un angajat permanent, patronii pot să mai califice un om sau pot să se ocupe chiar ei de această sarcină, după ce fac un curs de specializare. O altă variantă este externalizarea acestui serviciu, dar contra cost. Pentru companiile mari nu este o problemă să respecte noua prevedere, pentru că ele oricum aveau şi înainte departament de resurse umane. În schimb, micii întreprinzători spun că statul îi bagă la cheltuieli pe care nu şi le permit. Un calcul simplu arată că un patron trebuie să cheltuiască aproximativ 6.000 de lei pe an, cu tot cu impozitele aferente, pentru un colaborator plătit cu 500 de lei pe lună.
l Patronii sunt supăraţi
„Majoritatea membrilor noştri nu ştiu de această prevedere. Pentru microîntreprinderi, care abia scot un profit de câteva mii de lei pe an, angajarea unui om în plus sau plata unui colaborator este un efort financiar foarte mare”, a declarat Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Or, peste 71% din totalul întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv în jur de 605.000, sunt companii cu mai puţin de zece angajaţi. El spune că cele mai afectate vor fi firmele cu doi-trei angajaţi şi nu exclude ca aproximativ 2.000 de companii să dea faliment în aceste condiţii. O statistică recentă prezentată de Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, arată că în România sunt peste 270.000 de firme cu cel mult patru angajaţi.
l Cursul durează o săptămână şi jumătate
Firmele care nu au compartiment de resurse umane pot însă să trimită un om la cursuri de specializare. Un asemenea curs costă 600 de lei şi durează o săptămână şi jumătate, spune Ion Dedu, preşedintele Patronatului de Comerţ, Turism, Industrie şi Servicii, care organizează astfel de cursuri. Programele pot fi urmate în cadrul mai multor instituţii acreditate. Alternativa nu este însă pe placul reprezentantului CNIPMMR, care spune că şcolarizarea ar trebui făcută pe banii statului. Indiferent de această dispută, reprezentanţii Inspecţiei Muncii avertizează că nu este loc de întors. „Necompletarea sau netransmiterea registrului în termenele legale se sancţionează cu amenda de la 5.000 de lei la 8.000 de lei”, au anunţat aceştia.
l Câte lMM au făcut angajări în 2010
Anul trecut, cele mai multe IMM nu au contribuit la crearea de noi locuri de muncă în România, din cauza situaţiei economice dificile. În 2010, majoritatea IMM (94,1%) au angajat mai puţin de cinci persoane, iar 3,7% din firme şi-au mărit echipele cu 5-10 persoane, relevă o statistică a CNIPMMR. Ponderea întreprinzătorilor care şi-au permis să recruteze mai mult de 20 de oameni este de doar 1,2%. În medie, anul trecut au fost angajate 1,48 persoane/firmă şi au părăsit organizaţia 1,8 persoane/firmă.(A.V.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecătă în stare de libertate, după ce au fost cercetați pentru infracțiuni de corupție
Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecătă în stare de libertate, după ce au fost cercetați pentru infracțiuni de corupție Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de liberate a fostului șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud care […]