Firmele din România, obligate să plătească un fel de RCA
Firmele ar putea fi obligate să plătească un fel de RCA, o asigurare pentru ca, în cazul în care intră în insolvenţă sau sunt dizolvate, să poată fi acoperite costurile practicienilor în insolvenţă care sunt fie administrator judiciar, fie lichidator.
„Societăţile sunt obligate să încheie anual asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puţin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolvenţă, dizolvare, lichidare şi radiere judiciară”, prevede un proiect de lege elaborat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Asigurarea anuală se va depune la oficiul registrului comerţului, în vederea înregistrării în registru. Valoarea acestei asigurări nu a fost încă stabilită. În cazul în care societăţile nu îşi îndeplinesc obligaţia de înregistrare, ONRC va putea pronunţa dizolvarea societăţii, din oficiu, pe cheltuiala acestora, prevede proiectul.
În cazul în care o companie urmează să fie dizolvată, iar în registrul comerţului se va înregistra o menţiune de dizolvare, ONRC va numi pentru această firmă un lichidator înscris în Tabloul Practicienilor în Insolvenţă şi care vrea să fie numit lichidator. Lichidatorul urmează să fie remunerat din asigurarea de răspundere profesională încheiată de fiecare companie. Toate taxele, tarifele, comisioanele, taxele judiciare de timbru şi altele asemenea care trebuie plătite de lichidator, în exercitarea atribuţiilor sale de lichidare, se vor deconta din asigurarea încheiată de companie.
În prezent, potrivit legii insolvenţei, toate cheltuielile de insolvenţă sau dizolvare sunt suportate direct din averea companiei, iar remuneraţia administratorului judiciar sau a lichidatorului se stabileşte de către adunarea creditorilor companiei, adică cei care au de recuperat bani de la aceasta.
Prevederile noii legi vor intra în vigoare la nouă luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar la şase luni de la intrarea în vigoare companiile vor fi obligate să încheie asigurarea. În luna februarie a acestui an, existau circa 944.732 de persoane juridice active înregistrate la Registrul Comerţului. Fiecare dintre acestea va trebui să încheie această asigurare, când legea va intra în vigoare.
Numărul de companii dizolvate a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 13,94%, la 32.115 companii, faţă de 28.186 firme în perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de ONRC.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fermierii din România, undă verde la credite: APIA eliberează adeverințe pentru sectorul zootehnic
Fermierii din România, undă verde la credite: APIA eliberează adeverințe pentru sectorul zootehnic De marți, APIA începe să dea adeverințe fermierilor care cresc animale și vor să ia credite de la bănci. Adeverințele sunt oferite în baza unor acorduri pe care APIA le-a făcut cu mai multe bănci, instituții nebancare și fonduri care garantează creditele […]
Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi
Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi Furnizorii de energie electrică lucrează la noi dezvoltări ale aplicațiilor informatice dedicate procesului de facturare. Prin introducerea de la 1 iulie 2025, a voucherului de energie pentru perosanele vulnerabile, acest lucru trebuie să se reflecte în noile facturi, a anunțat Asociația Furnizorilor de […]
ADMITERE LICEU 2025: Astăzi are loc repartizarea computerizată Astăzi, miercuri, 23 iulie 2025, are loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a. Tot astăzi, Ministerul Educației va publica rezultatele oficiale la admiterea la liceu, în funcție de opțiunile completate și mediile obținute la Evaluarea Națională 2025. Repartizarea se realizează realizată automat, la […]