Rămâi conectat

Economie

Firmele din Regiunea Centru, din care face parte și județul Alba, ”campioane” la capitolul plăți restante la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Regiunea formata din județele din regiunea Centru, ce cuprinde inclusiv județul nostru și administrată de ANAF de la Brașov, împreună cu regionalele Craiova și Cluj-Napoca a ANAF au cele mai reduse procentaje de conformare la plată.

Potrivit Profti.ro, această conformare la plată reprezintă plata în termenul legal a obligațiilor fiscale declarate. Așadar, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, (care administrează județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea), Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, (responsabilă de administrarea județelor Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj), precum și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, care administrează județul nostru, împreună cu județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu sunt județele cu cel mai corect comportament. De asemenea, un astfel de comportament îl au contribuabilii ANAF, având o rată de plată în termenul legal a obligațiilor fiscale de 91,5%.

Potrivit ANAF, gradul de conformare la plată la nivelul întregii țări a crescut anul trecut, de la 85,4% în 2017 la 86,4%. Conformarea la plată măsoară gradul de încasare în termen a sumelor declarate către ANAF. Pentru restul de 13,6%, care nu plătesc în termen, are alte pârghii, cum ar fi somații, popriri, executarea silită a bunurilor etc. Conformarea la declarare, un indicator pentru care ANAF nu furnizează date defalcate pe regiuni, a scăzut ușor anul trecut, de la 95,6% în 2017 la 94,4%.

Plata în termen a obligațiilor fiscale, mai ales când sunt cele declarate chiar de contribuabil, ar reprezenta situația ideală pentru stat, cea în care strânge la timp banii din taxe și impozite cu efort minim. Orice întârziere în afara termenului legal presupune pentru stat un efort mai mare pentru colectare, cu un cost mai ridicat.

Suma de 33,5 miliarde de lei neplătită la timp de contribuabili anul trecut este chiar mai ridicată comparativ cu deficitul bugetar, care s-a situat la circa 27 miliarde de lei. Trebuie precizat, însă, că statul încasează pe parcursul unui an și mare parte din sumele neachitate de contribuabili în termen. Cele mai eficiente instrumente ale ANAF sunt somațiile și popririle bancare.

sursa: Profit.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Noi reglementări pentru fermierii români: APIA impune condiții pentru subvențiile pe pășune

Bera Larisa

Publicat

în

Noi reglementări pentru fermierii români: APIA impune condiții pentru subvențiile pe pășune Proprietarii de terenuri agricole din România se confruntă cu noi reglementări stricte în ceea ce privește subvențiile pe pășune acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Recent, autoritățile au anunțat introducerea unei condiții noi care va afecta fermierii ce beneficiază […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea