Rămâi conectat

Curier Județean

Finanţare de 49.954 de lei din partea AFCN, pentru reconstituirea portului tradiţional din Cergău

Alexandra Mates

Publicat

în

În cea de-a doua sesiune a concursului de proiecte culturale din 2013, iniţiat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti, judeţul Alba a obţinut o nouă finanţare. Este vorba despre proiectul „Reconstituirea portului tradiţional din Cergău, Alba – restituire parţială a patrimoniului imaterial local”, care a obţinut un punctaj de 87,33, la secţiunea Patrimoniu Imaterial, fiind clasat pe poziţia a V-a, cu o finanţare de 49.954 lei.
 
Proiectul cultural face parte dintr-o amplă campanie de reconstituire a portului tradiţional de pe Târnave. „Se doreşte ca localnicii din această zonă să cunoască adevăratul port tradiţional purtat din moşi-strămoşi. Aproape în întreg judeţul Alba, în special pe Târnave, la manifestările folclorice, oamenii şi grupurile tradiţionale îmbracă costumul alb-negru, care nu reprezintă judeţul Alba, acesta fiind adoptat în jurul anilor 1900, în urma influenţei Mărginimii Sibiului. În timp, acesta a evoluat, păstrând foarte puţine elemente din portul sibian, iar cel arhaic, specific Târnavelor, purtat până la începutul secolului XX, a fost pe deplin uitat”, a transmis Petruţa Pop, preşedinte Asociaţia ATMA.

Campania de reconstituire a portului tradiţional a început anul trecut, 2012, pe Târnava Mică, la Pănade, când Asociaţia ATMA a implementat un proiect cultural în acest sens, fiind finanţat de AFCN şi Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Scopul proiectului cultural constă în familiarizarea publicului larg cu meșteșugul străvechi al țesutului și cusutului portului tradiţional, prin realizarea unui documentar etnografic și a unei cărţi ce reconstituie portul străvechi din Cergău.

Prin acest proiect, comunitatea din Cergău va redescoperi portul tradiţional al satului, componentă a patrimoniului imaterial local, precum și tehnicile vechi de țesut și cusut. Beneficiarii direcţi ai proiectului cultural sunt locuitorii comunei Cergău, care, după 15 noiembrie a.c., îşi vor putea admira portul străvechi femeiesc şi bărbătesc, în cadrul expoziției etnografice din localitate.

Acesta va fi reconstituit de către trei femei din comuna Cergău, care cunosc tainele acestui meşteşug. Manager de proiect este Petruța Pop, președinte al Asociației ATMA și referent în cadrul Serviciului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena ”Alba, iar parteneri în proiect sunt  Primăria Comunei Cergău, Asociația ASTRA Blaj, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba, Radio Reîntregirea și TVR Cluj.

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea