Rămâi conectat
MA-RA-MU

Editorial

„Fesul” UDMR

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dacă asta i-o fi fost intenţia, ei bine preşedintele Traian Băsescu nu a reuşit să-i sperie deloc pe cei din conducerea UDMR cu ultimatumuri de genul „mai aveţi timp de gândire până luni” sau „puteţi obţine cel mult 8+2”, cu referire desigur la proiectul regionalizării. Udemeriştii, reuniţi la finele săptămânii trecute în două şedinţe succesive – Comitetul Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale şi Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), la Târgu Mureş, au spus „pas” proiectului reorganizării administrativ – teritoriale a României în 8 regiuni de dezvoltare (propunerea PDL) sau în 8 regiuni+2 judeţe, Harghita şi Covasna (propunerea preşedintelui). Concluzia de final a celor două reuniuni udemeriste a fost prezentată de către preşedintele Kelemen Hunor care, între altele, a spus: „Reorganizarea administrativă trebuie amânată dacă se doreşte salvarea coaliţiei de guvernare…”. Mai pe şleau, acest lucru înseamnă că, dacă PDL sau preşedintele se încăpăţânează să meargă mai departe cu regionalizarea în oricare dintre cele două formule anunţate (8 sau 8+2 judeţe), UDMR va ieşi de la guvernare şi astfel este posibil să cadă şi actualul guvern. Kelemen Hunor a mai spus că „UDMR nu se teme de intrarea în opoziţie, deşi acum nu este momentul să sărim dintr-o luntre în alta. (…) Propun să amânăm discuţiile şi decizia privind reforma administrativă şi să ne concentrăm asupra descentralizării, a reformei administraţiei centrale şi locale, păstrând cele 41 de judeţe” – a concluzionat Hunor. Cam în acelaşi „registru” s-au exprimat şi alţi lideri importanţi ai UDMR, precum Marko Bela (fostul preşedinte al uniunii) sau Laszlo Borbely, actualul ministru al Mediului. Marko Bela a spus însă că nu recomandă Uniunii să treacă acum în opoziţie. „Nu vă recomand să treceţi în opoziţie, nu acum şi nu astfel. Nu cred că aceasta ar fi o alternativă ca noi să stăm lângă acestă opoziţie care ne-a denigrat cât a putut. Intenţia noastră este stabilitatea. În timp noi dorim ca Transilvania să arate altfel din punct de vedere administrativ, ca de altfel întreaga Românie”. În final el a atras atenţia că depinde doar de UDMR ce se va întâmpla în viitorul apropiat.
Că UDMR îşi „orchestrează” foarte bine intenţiile vădite de obţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc o dovedeşte şi conţinutul  scrisorii deschise adresate în cadrul reuniunii în CRU (Consiliul Reprezentanţilor Unionali) de către liderul autointitulatului Consiliu Naţional Secuiesc – Izsak Balasz, în care îi roagă pe udemerişti  să nu adopte nicio hotărâre care poate afecta negativ „comunitatea naţională din secuime”: „Pe tot parcursul istoriei sale, secuimea avea propriile sale unităţi administrative, care nu au fost desfiinţate nici măcar de reforma administrativă din 1968, ce modifica delimitările administrative în defavoarea populaţiei maghiare autohtone majoritare din regiune. Accesarea fondurilor unionale este doar pretextul planului actual de regionalizare, adevăratul motiv fiind încadrarea într-o unitate administrativă unde, ajungând în minoritate, cei din Ţinutul Secuiesc să nu mai aibă un cuvânt de spus în deciziile privind propria lor viaţă comunitară”.  Izsak Balasz a amintit în acest sens o hotărâre adoptată în 5 septembrie 2009 de Adunarea Aleşilor Locali, în care se afirmă că „Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă, iar viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată în limitele sale regionale fireşti formate în decursul istoriei”. În finalul scrisorii, Balasz îi cheamă pe udemerişti să sprijine iniţierea fără întârziere a asocierii benevole a autorităţilor locale secuieşti, ca prin aceasta să fie fundamentată regiunea Ţinutului Secuiesc ca şi regiune administrativă de sine stătătoare, indiferent cu ce vor fi ameninţaţi de către administraţia centrală!
Aşadar, aşa după cum s-a întâmplat din ’90 încoace, se poate observa şi acum foarte clar că, în cadrul UDMR interesul poartă fesul! Ei vor cu orice preţ autonomia administrativ-teritorială a Ţinutului Secuiesc.  Şi dacă acum, pe moment,  nu se poate, uite că sunt dispuşi să mai aştepte. Nu mult, ci doar până se mai „organizează” puţin şi prind o ocazie favorabilă! Ia auzi, adică după ei Ţinutul Secuiesc este indivizibil, dar România nu!?! În ce Constituţie se spune aşa ceva, domnilor udemerişti?!? Domnule preşedinte, domnilor guvernanţi, până când aveţi de gând să-i mai lăsaţi să uneltească împotriva statului român?
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea