Festivalul Internaţional de Folclor Aiud – un regal folcloric care nu trebuia ratat!
Aiudenii care au preferat să facă altceva decât să participe la spectacolele artistice din cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor desfăşurat între 21 – 24 iulie, în Piaţa „Dr. Constantin Hagea” din Aiud, au avut avut numai de pierdut. Pe lângă cei aproximativ 5.000 de spectatori, la eveniment au fost prezenţi primarul Horaţiu Josan – preşedintele PNL Aiud, fostul subprefect Romul Popa – vicepreşedinte al PNL Aiud, consilieri locali, ex-deputatul liberal Nicolae Popa, vicepreşedintele PNL Alba, Simion Creţu. Sâmbătă seara, regalul folcloric al trupelor din străinătate a fost deschis de grupul italian „La Lachera”, aflat în premieră în România, grup înfiinţat în anul 1909, care îmbină dansul, ritualurile şi reprezentaţiile teatrale din Rocca Grimalda, Alessandria. „La Lachera” este un grup de 50 de dansatori şi instrumentişti amatori, îndrumaţi de Giorgio Prato şi de Giorgio Perfumo. Italienii au prezentat un ritual de nuntă şi de rugăciune pentru fertilitatea pământului, vechi de 2000 de ani şi îmbunătăţit cam la un secol. Obiceiul nupţial se desfăşoară pe străzile localităţii unde are loc nunta, cu dansuri specifice, pe acorduri de vioară şi armonică, cu pocnitori din bice şi un… „drăcuşor bun”. Aiudenii au avut şansa de a vedea acest spectacol datorită consulului onorific al Italiei şi preşedinte al Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” Alba Iulia, Gianfranco Fraccarollo.
A urmat ansamblul folcloric din Cerepoveţ, oraş din Rusia înfrăţit cu Aiudul din 2002. Ansamblul rusesc a participat la nenumărate concursuri internaţionale. Toţi cei aproximativ 30 tineri dansatori şi instrumentişti, îmbrăcaţi cu costume nordice, coordonaţi de către Yuri Ţepelev, sunt profesionişti.
Din informaţiile prezentatorilor am aflat că toţi cei care evoluează în cadrul grupului au absolvit fie Conservatorul, fie Academia de Dans sau de Muzică. Deşi au mai fost până acum în în ţări din Europa, Asia, America de Sud şi Africa, nu au mai fost niciodată în România.
Ei au încântat din nou publicul cu costumele lor frumoase, dansurile care îmbină mişcările scenice, cu graţia feminină şi jocul popular acrobatic al băieţilor. Am văzut, de asemenea, „instrumentişti” originali care cântau prin percuţie la… linguri de lemn de diferite dimensiuni sau la… lama de coasă. Artiştii şi-au schimbat de două, trei ori costumele, odată cu repertoriul. În ovaţiile publicului, ei au „bisat” o dată, iar în aplauzele miilor de spectatori pe scenă a urcat însuşi primarul din Cerepoveţ (oraş cu peste 300.000 de locuitori), Oleg Kuvshinnikov. Acesta i-a îmnânat primarului municipiului Aiud, Horaţiu Josan, emblema oraşului înfrăţit Cerepoveţ, iar directorului festivalului, un vechi instrument muzical – o ocarină. Pe scenă a fost invitat şi Gianfranco Fraccarollo, consulul onorific al Italiei în România, datorită căruia ansamblul folcloric din Alessandria a putut fi prezent la FIF Aiud. Cei doi oficiali străini au mulţumit pentru invitaţie, au lăudat iniţiativa primarului Horaţiu Josan, exprimându-şi bucuria că popoarele lor îşi pot etala datinile şi obiceiurile într-un festival internaţional, pe care-l doresc tot mai extins şi de tradiţie.
Dansatorii greci care au urmat au îndulcit apoi atmosfera incendiară creată de Kalinka rusească, continuând apoi să accelereze ritmul pe acordurile muzicii elene, ajungând la un fel de Ciuleandră românească. Am admirat costumele fetelor şi eleganţa băieţilor, dansurile lor ducându-te mereu cu gândul la „Zorba grecul”. Finalul a aparţinut ansamblului de dansuri bulgăreşti „Zornitsa”, fondat în 1981 de către Emil Genov. Dansul „Zornistei” aduce a sârbă din zona Dobrogei, iar combinaţia dintre bogăţia folclorului şi ritmurile dinamice, care au evidenţiat supleţea fetelor şi agerimea băieţilor, dar costumaţia în culorile naţionale bulgare, roşu-alb-verde, au cucerit inimile audienţei. Prima ediţie a FIF Aiud a fost cu siguranţă un succes, iar aiudenii trebuie să fie mândri de asta, meritând felicitaţi organizatorii: Grill@Barbeque “La Janos”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al municipiului Aiud, cu sprijinul CJ Alba şi al sponsorilor Pepsi, Bergenbier şi Selgros.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii