FOTO: „Festivalul Francofoniei”, la Teiuş
Consiliul elevilor Liceului Teoretic Teiuş în parteneriat cu Primăria şi Biblioteca oraşului Teiuş şi Clubul de dans sportiv Top Dance au organizat astăzi, de Ziua Mondială a Francofoniei, la Casa de Cultură a oraşului Teiuş, „Festivalul Francofoniei”, dedicat tuturor vorbitorilor de limbă franceză. Evenimentul face parte dintr-un proiect realizat de elevii şi cadrele didactice de la Liceul Teoretic Teiuş.
Întreaga lună martie este dedicată unor activităţi care au ca scop popularizarea limbii franceze şi îmbunătăţirea relaţionării între elevi şi cadrele didactice din Teiuş. Organizatorii au pregătit un proiect intitulat „Festivalul Francofoniei” în cadrul cărui, pe parcursul lunii, se vor desfăşura diferite activităţi educative interdisciplinare precum: spectacolul artistic dedicat Zilei Mondiale a Francofoniei, ce a avut loc astăzi, la Casa de Cultură a oraşului Teiuş, o expoziţie de colaje, afişe – „România, ţară francofonă”, masă rotundă – prezentări PowerPoint – „Ce este francofonia?”; Concursul Ziua Francofoniei (cultură generală, 50 de întrebări despre Franţa, bibliografie dată), aranjarea cuvintelor într-o propoziţie (în limba franceză), pronunţia cuvintelor (citirea unui text la prima vedere – din programa şcolară), realizarea unui colaj de prezentare cu materiale date (asocierea unor nume de ţări francofone cu: steagul ţării, obiectiv turistic); vizionare de film francez; difuzare de muzică francofonă la radioul liceului; realizarea dosarului tematic „Francofonia – abilitatea de a vorbi limba franceză”; preparate culinare franceze: Bucătarie franceză.
Printre ţările în care limba franceză este o limbă străină, România ocupă o poziţie specială, deoarece ţara noastră a menţinut o relaţie activă cu culturile de limbă franceză din Vest. Astfel, România intră pe lista ţărilor francofone, încă din anul 1993, iar mai apoi la Bucureşti 2006, se organizează summit-ul ţărilor din bastionul vorbitorilor de limbă franceză.
Fiind integraţi, ca ţară, în aria vorbitorilor de limbă franceză, având abilitatea de a vorbi limba franceză, proiectul Ziua Francofoniei este un proiect educaţional interdisciplinar ce îşi propune demonstrarea abilităţii de a comunica în această limbă. Astfel, proiectul a fost gândit să pună în evidenţă apartenenţa României la grupul ţărilor francofone şi informarea elevilor, cadrelor didactice şi comunităţii despre acest subiect.
O altă latură a proiectului este aceea de colaborare şi parteneriat între Liceul Teoretic Teiuş şi instituţiile din oraş cu scopul promovării unor valori comune, dezvoltării cooperării şi colaborării.
Scopul proiectului este constituirea unui grup partenerial care să promoveze valori comune la nivelul partenerilor implicaţi în proiect; promovarea dialogului şi a comunicării între elevii implicaţi în acest proiect; înlăturarea barierelor de comunicare între elevi şi înscrierea în direcţia de dezvoltare a învăţământului în cadrul reformei; dezvoltarea cooperării şi colaborării între cadrele didactice din unitatea şcolară; atragerea efectivă a elevilor în organizarea unor activităţi cu caracter extracurricular, iversificarea acestor activităţi şi mărirea numărului lor în viitor; susţinerea de către autorităţile locale prin demersuri a acestor activităţi, şcoala având rolul de a forma generaţia tânără.
Proiectarea, susţinerea şi evaluarea activităţilor din proiect aparţin profesorilor: Marius Pintea, Adriana Popa, Gloria Grosu, Gabriela Lascu, Adela Mezei şi Romana Şufană.
Participanţii la proiect sunt elevii claselor V-XII, Liceul Teoretic Teiuş, cadrele didactice şi directorii şcolii; părinţii elevilor participanţi şi reprezentanţi ai comunităţii locale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
10.000 de cărți școlilor din Republica Moldova, cea mai mare donaţie de carte făcută de o entitate privată din România, realizată de cotidianul Făclia de Cluj
10.000 de cărți școlilor din Republica Moldova, cea mai mare donaţie de carte făcută de o entitate privată din România, realizată de cotidianul Făclia de Cluj 10.000 de cărți în limba română au fost donate unor școli din Republica Moldova de către cotidianul Făclia de Cluj. Potrivit redactorului șef al publicației, Cosmin Puriș, aceasta este […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!