Fermierii din România, undă verde la credite: APIA eliberează adeverințe pentru sectorul zootehnic
Fermierii din România, undă verde la credite: APIA eliberează adeverințe pentru sectorul zootehnic
De marți, APIA începe să dea adeverințe fermierilor care cresc animale și vor să ia credite de la bănci.
Adeverințele sunt oferite în baza unor acorduri pe care APIA le-a făcut cu mai multe bănci, instituții nebancare și fonduri care garantează creditele agricole. Acestea sunt pentru fermierii care vor să obțină bani pentru activitățile lor curente, de la instituțiile care au semnat aceste înțelegeri cu APIA.
Aceste acorduri sunt pentru fermierii care vor să ia credite de la băncile și instituțiile nebancare care au colaborări cu APIA, ca să-și finanțeze activitățile curente.
Atunci când fermierul face o cerere scrisă, APIA îi dă o adeverință care confirmă că a depus cererea de plată în 2025 și care arată câte animale are pentru sprijinul din sectorul zootehnic menționat în convenție.
Adeverința se eliberează după reguli clare, aplicate de centrele județene APIA.
Finanțarea poate ajunge până la 90% din suma calculată după un tarif minim stabilit în Planul Național Strategic 2023-2027, în funcție de numărul de animale confirmate în adeverință pentru fiecare tip de sprijin zootehnic gestionat de APIA.
Fermierii pot obține credite garantate de stat, prin două instituții: Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și Fondul Național de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM). Acestea oferă garanții pentru creditele luate de agricultori de la bănci.
Conform unui ordin al Ministerului Agriculturii, băncile și IFN-urile pot încheia convenții cu APIA pentru a finanța activitățile curente ale fermierilor pe baza adeverințelor eliberate de agenție.
Dobânda la aceste credite este formată din indicele ROBOR la 6 luni, la care se adaugă cel mult 2%.
APIA le recomandă fermierilor care vor să ia credite pentru activitățile curente să fie foarte atenți la costurile propuse de bănci sau IFN-uri. Mai exact, să analizeze cu grijă comisioanele și dobânzile, ca să aleagă varianta de finanțare care se potrivește cel mai bine nevoilor lor și nu le aduce cheltuieli neașteptate.
Sursa foto: Arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Călin Georgescu, la sediul IPJ Ilfov: „Când am vorbit despre apă ca bogăție naturală a românilor sistemul s-a năpustit asupra mea”
Călin Georgescu, la sediul IPJ Ilfov: „Când am vorbit despre apă ca bogăție naturală a românilor sistemul s-a năpustit asupra mea” Fostul candidat la președinție Călin Georgescu a ajuns din nou, miercuri, 23 iulie 2025, la sediul IPJ Ilfov, unde a semnat controlul judiciar. Citește și: Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, amendat cu […]
Investițiile din Programul „Anghel Saligny” nu îngheață: Cele aflate în stadii avansate vor primi în continuare finanțare
Investițiile din Programul „Anghel Saligny” nu îngheață: Cele aflate în stadii avansate vor primi în continuare finanțare Liderul PSD., Sorin Grideanu, a anunțat după ședința coaliției de guvernare de miercuri, 23 iulie 2025, că Programul „Anghel Saligny” nu îngheață. Citește și: Comunicat de presă | Corneliu Mureșan: Între populism și austeritate – Proiecte în valoare […]
Directorul CFR Călători după ce i s-a redus salariul de mii de euro cu 10%: „Să mor de foame?”
Directorul CFR Călători după ce i s-a redus salariul de mii de euro cu 10%: „Să mor de foame?” Salariul lui Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători, care se lăuda cu venituri de 11 mii de euro lunar net, scade cu 10%, ceea ce reprezintă circa 5.500 de lei. În schimb simplilor angajați li […]