Fenomenul bullying ia amploare. Cum se manifestă şi ce efecte are asupra copiilor
Copilul tău dă semne de oboseală, nu mai are poftă să mănânce, a devenit anxios şi evită anumite situaţii? O explicaţie pentru aceste comportamente poate fi „bullying-ul”.
Bullying-ul este un act comportamental repetat, îndreptat spre rănirea fizică sau mentală a unei persoane. De asemenea, el se caracterizează prin comportamentul unei persoane care încearcă să obţină supremaţia asupra altora. Cel mai uşor se poate observa această formă de violenţă în grupurile de copii. Şcoala este mediul în care se manifestă cel mai des luptele pentru putere. Cine este cel mai de temut din clasă, care este „gaşca periculoasa”? Cei care se ocupa cu astfel de comportamente de obicei îi lovesc pe cei din jur, îi fac de ruşine, îi jignesc şi le pun diverse porecle.
Copiii supraponderali mai trebuie să suporte o povară: agresivitatea celor din jur. Mai ales la şcoală, ei sunt victime ale hărţuielilor verbale şi fizice. Acest fenomen numit „bullying”, un termen din engleză fără corespondent în limba română, nu este recunoscut de către autorităţi deocandată. Victimele sale se izolează, devin depresive şi chiar ajung la intenţii de sinucidere.
Cu toţii am avut colegi ochelarişti, graşi, slabi sau foarte înalţi. Dacă nu am fost unul dintre ei, atunci am făcut parte din tabăra cealaltă, a agresorilor activi sau pasivi. Hărţuirea verbală sau fizică la şcoală este recunoscută în alte state ca „fenomenul bullying.”
Dramele pe care le trăiesc cei agresaţi sunt inimaginabile pentru restul colegilor. Poate acestora din urmă li se pare că totul e doar o glumă, dar pentru victime, rănile psihice nu se vindecă aproape niciodată.
Conform datelor publicate de Child Helpline International, fenomenul bullying în Europa este răspândit în proporţie de 94% în şcoli. Mai mult de 90% dintre victime au indicat colegi de şcoală drept agresori şi mai mult de 10% au indicat prieteni. În 4% din cazuri, profesorii erau acuzaţi de bullying. Victimele acestui fenomen sunt 42% băieţi şi 58% fete.
Fenomenul bullying în Europa
– 94% din cazuri au loc în şcoli
– 90% din agresori sunt colegi
– 10% din agresori sunt prieteni
– profesori agresori – 4%
– 42% dintre victime sunt băieţi, 58% fete
Sursa: tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Ce nume se sărbătoresc de SFÂNTUL GHEORGHE 2025: Peste 900.000 de români își serbează onomastica în 23 aprilie
Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2025 • Nume derivate de la Gheorghe: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a. Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian. […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta A treia zi de Paști este supranumită Marțea Albă, zi foarte importantă și notată tot cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce se întâmplă în această zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate […]