”Fast Order” – aplicația lansată de un tânăr din Alba Iulia, cu care comanzi de pe telefon când ieși în oraș, ajunge și în restaurantele din America
”Fast Order”, aplicația lansată de un tânăr din Alba Iulia, alături de alți doi din Cluj-Napoca, cu care comanzi de pe telefon atunci când ieși în oraș, ajunge și în restaurantele din Statele Unite ale Americii.
Lucian Cramba, un tânăr din Alba Iulia, fost patron de local, a creat o aplicație telefonică cu care și-a propus să revoluționeze industria ospitalieră din România și nu numai. Este vorba despre Fast Order, prin care a reușit să eficientizeze sistemul de servire în localuri. Cu doar câteva atingeri pe smarphone, se poate comanda, cere și plăti nota.
Ideea acestei aplicații s-a născut în urmă cu 6 ani, pe timpul când avea o cafenea în Alba Iulia, care mergea foarte prost. La momentul respectiv, s-a gândit cum poate să reducă timpul pe care îl pierzi în restaurante până să comanzi sau până să ți se aducă nota.
”Am pornit în 2010. Aveam o cafenea în Alba Iulia care mergea foarte prost. Și m-am tot gândit la soluții electronice ca să eficientizez sistemul de comenzi. Clienții pierdeau foarte mult timp cu așteptatul, iar eu pierdeam bani. În 2012 mi-a venit ideea unei platforme virtuale care să cuprindă meniul barului, să poată omul să-și comande direct de pe telefon. Însă era prea devreme. Nu erau atât de răspândite smartphone-urile și internetul mobil, așa c-am lăsat-o baltă la momentul respectiv”, povestește Lucian, citat de start-up, despre momentul la care s-a gândit să facă aplicația. În următorii ani, telefoanele au evoluat, internetul s-a extins în aproape toate localurile, iar ideea tânărului a putut fi pusă în practică.
Fast Order, in restaurantele din Cluj, Bucuresti, Timisoara si Craiova, dar si in SUA
Lansata in luna martie, aplicatia a devenit repede cunoscuta. In prezent, este accesibila in 100 de localuri si are aproape 10.000 de useri. Nu doar la Cluj, ci si in Craiova, Timisoara sau in Bucuresti. Mai nou, doua restaurante din Statele Unite vor sa incerce aplicatia tinerilor romani. Planurile lor de dezvoltare includ si extinderea pe piete externe, precum Germania si Italia.
Fresco by Scotto, considerat unul dintre cele mai bune restaurant italienesti din New York, va deveni clientul tinerilor din Cluj. Preparatele delicioase au atras aici de-a lungul timpului numeroase celebritati, motiv pentru care a fost supranumit “locul in care brokerii iau pranzul, iar starurile cina”. Ted Kennedy, Bill Clinton, Donald Trump, Printul William si Kate Middleton, sunt doar cateva dintre celebritatile care au luat masa aici.
Succesul aplicatiei a determinat chiar si interesul unor jurnalisti straini. Postul TV de limba fraceza RTS a realizat un reportaj despre tehnologia IT promovata de Pitech+Plus (n.r – companie din Cluj al carei proprietar din Cluj-Napoca, al carei proprietar, Bogdan Herea, a decis sa o finanteze) , intre care se regaseste si aplicatia Fast Order, scrie stirilekanald.ro
Cum funcționează aplicația
Aplicaţia este gratuită şi disponibilă pe Google Play şi App Store. Fast Order detectează automat localul în care te afli, şi se conectează la reţea. Cu ajutorul unui QR Code unic pe fiecare masă, chelnerul ştie exact ce trebuie să aducă şi unde. În momentul în care te aşezi pe scaun, aplicaţia ştie în ce local te afli şi la ce masă eşti. Ai la dispoziţie preţurile şi poţi să faci comanda simplu şi rapid. Ai posibilitatea să alegi şi cum vrei să faci plata, cash sau prin card bancar. Chelnerul vede comanda şi o va onora în cel mai scurt timp. La fel se procedează şi atunci când se solicită nota de plată. Aplicaţia creează şi un profil al utilizatorului în funcţie de comenzile realizate.
Fast Order s-a dovedit a fi un real succes, iar dezvoltatorii lucrează la îmbunătățirea ei.
”Aplicația e gândită să se traducă automat în toate limbile disponibile de pe smartphone-ul tău. O să tot venim cu îmbunătățiri în aplicație, să introducem poze, clipuri video. Nu am fost până acum în vreun local și să fim refuzați, peste tot am avut succes”, mai spune Lucian.
Lucian i-a cooptat în proiect pe doi dintre prietenii săi: Alexandru Coman şi Andrei Sicoe, primul de profesie programator, iar al doilea director de vânzări.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor
20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor În fiecare an, în data de 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe preacuviosul părinte Eftimie cel Mare. La fel ca și în cazul Sfântului Ioan Botezătorul, Eftimie se naște din pântece sterp și neroditor. Pavel și […]