Fabricile de armament din Cugir lucrează în pierdere. În același timp, directorul Romarm este acuzat că a “curăţat” de bani propria companie
Pe zi ce trece, românii au parte de tot mai multe confirmări ale faptului că au trăit și trăiesc într-un stat “mafiot”. Li se confirmă totodată că sărăcia și lipsa lor de perspective în țară nu se datoreză faptului că ar fi leneși, nepricepuți și ineficienți, ci corupției endemice de la nivel politic și administrativ cărora le-au căzut victime. Un astfel de exemplu și situația miilor de foști și actuali lucrători în industria de apărare.
Companiile din industria de apărare, inclusiv cele două fabrici de armament din Cugir, au mari probleme economice. Practic, așa cum recunosc şi oficialii Ministerului Economiei, toate fabricile din industria de apărare, mai puțin IAR Ghimbav Brașov, sunt pe pierdere.
.”Toate companiile din industria de apărare, mai puțin IAR Ghimbav Brașov, sunt pe pierdere. Deci și cele trei societăți din Dâmbovița, de la Mija, Dragomirești și Automecanica Moreni, însă au comenzi”, a declarat marți, 17 februarie, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Sorin Encuțescu.
În plus, acesta amintește că numărul angajaţilor din industria de apărare a fost redus de la un an la altul, ajungând în prezent la circa 1.500.
CITEȘTE ȘI: Cele două fabrici de armament din Cugir, în topul marilor datornici la bugetul asigurărilor de sănătate 2014
În condițiile în companiile din industria de apărare merg pe pierdere, cei care o conduc prosperă – Directori Romarm anchetați de DNA pentru că au “căpușat” de bani propria companie
Cu 15 filiale în toată țara, inclusiv cele două din Cugir, Compania Națională Romarm este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România. Funcționează ca structura tip holding cu capital 100% românesc, sub autoritatea Ministerului Economiei şi Comerţului și a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale Industriei Românesti de Apărare.
Săptămâna trecută, Dan Tache, directorul general al companiei de stat Romarm și totodată administartorul special al Fabricii de arme Cugir, a fost reţinut de DNA pentru abuz în serviciu. Alături de şeful Romarm a fost reţinut pentru 24 de ore şi directorul general al sucursalei Carfil SA Braşov a CN Romarm, Aurel Velţan, pentru aceeaşi infracţiune.
Directorul companiei de stat Romarm, Dan Tache, câştigă anual, din bani publici, în jur de 100.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: Fabrica de Arme Cugir, iertată de datoriile istorice la stat
Cei doi directori ai companiei de stat sunt suspectaţi de înţelegeri frauduloase cu o firmă privată, căreia i-au oferit pe tavă şase contracte de prestări servicii ce nu au fost duse la începlinire niciodată. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa directorului general al CN Romarm SA, Dan Tache, directorul SC Carfil SA Braşov, Aurel Velţan, a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsă publicitate, lipsă cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsă proces verbal al comisiei de selecţie a ofertelor). Procurorii DNA suspectează că aceste contracte au fost încheiate „în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Liliac Daniel – administrator la SC Gold Trans Tur SRL“. Contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/curăţarea/ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri, rezultate din procesul tehnologic de producţie.
“Respectivele contracte fie nu au fost executate, fie au fost executate necorespunzător, cu consecinţa prejudicierii SC Carfil SA cu suma totală de 770.857,26 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL”, se arată într-un comunicat al DNA.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea unei tinere pictorițe din Alba, reîntoarsă în România după 20 de ani petrecuți în Italia: ”Sufletul meu e momentan acasă”
Povestea unei tinere pictorițe din Alba, reîntoarsă în România după 20 de ani petrecuți în Italia: ”Sufletul meu e momentan acasă” Pictorița Andreea Georgiana Tibu s-a născut la Cugir pe 28 aprilie 1988. Încă de la o vârstă fragedă, a iubit tot ce înseamnă culoare, natură, animale și oameni. Consideră că încă de pe atunci […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 11 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999