Rămâi conectat

Actualitate

Expropriaţii de pe Autostrada Orăştie – Sibiu vor bani mai mulţi pe calea instanţei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În Monitorul Oficial nr. 410 din 10 iunie 2011 a fost publicată hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Autostrada Orăştie-Sibiu” ce face parte din Coridorul IV Paneuropean Nădlac- Constanţa. Proiectarea şi execuţia autostrăzii Orăştie – Sibiu (Lotul 2) de la km 24+110 la km 43+855 are o valoare estimată la 707.991.358 lei şi a fost câştigată de Asocierea Straco Grup SRL – Studio Corona SRL Civil Engineering, cu o valoare a ofertei de proiectare şi execuţie de 377.780.208,81 lei. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) estimează că va plăti despăgubiri de 17.078.829 lei pentru exproprierea a 4.431 de parcele (Hunedoara, Alba, Sibiu), în total 6.263.619 metri pătraţi, necesare construcţiei tronsonului de autostradă Orăştie-Sibiu. Tronsonul de autostradă va avea 82 de kilometri, investiţia urmând să se ridice la două miliarde de lei – aproape 470 de milioane de euro.
În judeţul Alba vor fi expropriate 2500 de parcele, aflate în proprietatea persoanelor particulare, parohiilor, consiliilor locale, fondurilor piscicole, societăţilor comerciale sau aflate în evidenţa comisiilor locale de fond funciar (titluri de proprietate neridicate de proprietari). Vor fi expropriate în interesul executării acestei autostrăzi 190 de parcele în Câlnic, 179 de parcele în Pianu, 249 de parcele în Săliştea, 1191 de parcele în Sebeş, 485 de parcele în Şibot, 148 de parcele în Şpring şi 53 de parcele în Vinţu de Jos. Lista expropriaţilor a fost întocmită pe baza datelor extrase de la Cadastru urmând ca abia după intrarea în vigoare a deciziei de expropriere să fie identificat proprietarul real (cumpărător, moştenitor etc.).

Majoritatea parcelelor ce vor fi expropriate sunt terenuri arabile iar preţurile oferite de statul român sunt în consecinţă: cetăţenii expropriaţi din Şpring, Câlnic şi Pianu vor primi circa 80 de bani pe metrul pătrat, cetăţenii din Vinţu – 1,5 lei, cei din Şibot 1 leu iar cei din Sebeş, unde o mare parte este intravilan sau cu infrastructură – 3,5 lei. Cea mai mare parcelă de teren va fi expropriată în Sebeş 13.221 mp, aflată în proprietatea CL Sebeş care va primi o despăgubire de peste 45.000 lei. Şi CL Şibot va trece în proprietatea Statului Român 10.777 mp de teren, contra sumei de 6.196 lei. Un cetăţean din Şpring va primi de la Statul Român suma de 9.803 lei pentru 12.178 mp expropriaţi.
Potrivit semnalelor din teritoriu, mare parte din cei expropriaţi pentru construcţia autostrăzii nu sunt deloc mulţumiţi cu preţul oferit de stat. Aceştia au termene de comparaţie din alţi ani, când sume mult mai mari s-au primit de la Statul Român, pentru terenurile expropriate în folosul altor… autostrăzi. Ba, mai mult, se invocă şi preţul mult mai mic decât cel al pieţei libere: de exemplu în zona Şibot, pe metrul pătrat plătit acum cu un leu de stat s-a primit acum câţiva ani… 4 euro. Evident, se ia în calcul şi prăbuşirea dramatică a pieţei imobiliare din ultimii ani. Firme sau chiar cetăţeni particulari sunt hotărâţi încă de pe acum să-şi obţină o despăgubire reală pe cale judecătorească, acţionând Statul Român în instanţă. „Părinţii noştri au fost bătuţi ca să-şi dea pământurile în colectiv. Acum iar ne naţionalizează, la preţuri de nimic”, se plâng propretarii de terenuri aflaţi pe culoarul autostrăzii.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

OFICIAL: Rutele ocolitoare ale Văii Oltului (DN7) în perioada defrișării versantului. Anunțul CNAIR

Ziarul Unirea

Publicat

în

OFICIAL: Rutele ocolitoare ale Văii Oltului (DN7) în perioada defrișării versantului. Anunțul CNAIR Pentru executarea lucrărilor de defrișare a versantului aflat în zona de protecție a DN 7, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000 se va institui măsura de închidere a circulației rutiere zilnic în intervalul orar 06:00 – 20:00, aceasta urmând […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea