Rămâi conectat

Actualitate

Exporturi mai mici de grâne anul acesta. România a pierdut din pieţele tradiţionale din afara spaţiului comunitar

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

România a pierdut din pieţele tradiţionale din afara spaţiului comunitar. Exporturi mai mici de grâne anul acesta.

În prima parte a anului agricol 2017/2018, România a pierdut 20% din exporturile de grâu, urmare a ieșirii de pe unele piețe precum Maroc sau Turcia. În schimb, a început să exporte grâu către Africa de Sud și a avut rezultate pozitive în ceea ce privește exportul de orz și porumb. Pentru acest an agricol însă, declinul este cuprins între 3 și 20% la toate culturile de bază.

Exporturile de grâu ale României au scăzut cu 20% în primele nouă luni ale anului de marketing 2017/2018 (iulie 2017/aprilie 2018), mai ales urmare a stocurilor reduse din regiune, cu precădere din Ungaria și Serbia. În total, România a exportat 4,8 milioane de tone de grâu, față de 6 milioane de tone în perioada similară a anului trecut, arată ultimele datel ale Departamentului pentru Agricultură ale SUA (USDA).

Mai mult, o schimbare majoră s-a produs în ceea ce privește destinația grâului local, astfel că peste 30% din cantitate a ajuns în alte state mambre, cu precădere în Spania care a cumpărat aproximativ 1 milion de tone, cu 250% mai mult decât anul anterior. De altfel, Spania a devenit principala piață pentru grâul local, devansând Egiptul (814.000 de tone) care s-a reorientat către Rusia și Ucraina și care a cumpărat din România cu 17% mai puțin față de anul anterior. În anul de marketing 2016/2017, peste 80% din grâul românesc a ajuns în afara UE.

În ceea ce privește estimările pentru întreg anul de marketing 2017/2018 (iulie 2017/iunie 2018), USDA mizează pe un export de 6,1 milioane de tone, față de aproximativ 6,8 milioane de tone anul trecut, urmat de o nouă scădere în anul de marketing 2018/2019 până la 5,9 milioane de tone. Aceasta și pe seama nei producții mai scăzute în 2018, de 8,5 milioane de tone, față de 9,1 milioane de tone anul anterior.

„Per total, ne așteptăm ca producția să scadă cu 6% față de sezonul anterior. Recoltarea a început mai devreme, în iunie, urmare a vrmii călduroase din luna mai. Primele rapoarte indică o producție bună din punct de vedere al nivelului de protine și a grutății bobului. C toate acestea, ploile din ultima perioadă ar putea scădea calitatea”, susțin specialiștii USDA.

Dn datele furnizate de Ministerul Agriculturii, pentru ECONOMICA.NET, anul acesta în România s-au cultivat aproximativ 2,1 milioane de hectare cu grâu, din care până la 5 iulie se recoltase de pe 28,5% din suprafață.

Porumbul a ajuns în UE. Exporturile scad

În ceea ce privește performanța porumbului autohton pe piața externă, din datele USDA, în prima jumătate a acestui an de marketing (octombrie 2017/martie 2018) cantitățile trimise peste granițe au crescut cu aproximativ 40%, urmare a producției bune de anul trecut. Referitor la piețele de desfacere, constatăm din nou o reorientare către Europa, cu Spania, Portugalia, Italia și Grecia care aproape și-au triplat cantitățile cumpărate din România din cauza producțiilor slabe de la ei. Astfel, aproximativ 80% din volumul total de porumb exportat a ajuns în UE, iar restul cu precădere în Turcia, Liban și Noua Zeelandă.

Cu toate acestea, pentru întreg anul de marketing 2018/2019, care în cazul porumbului începe în octombrie, USDA estimează o scădere a exporturilor cu 18,7%, la 3,9 milioane de tone, urmare a unei producíi mai slabe.

„Productivitatea este de așteptat să fie cu 6% mai mică față de anul trecut din cauza faptului că s-a plantat ai târziu, iar pimăvara a fost rece. Producția de porumb este estimată la 10,7 milioane de tone, cu 10% sub anul anterior, care a fost unul de excepție”, notează USDA.

Scădere a exporturile de orz

Primele nouă luni ale anului de marketing 2017/2018 (iulie 2017/aprilie 2018) au adus fermierilor care au mizat pe orz oportunități mai mari pe piața de export, astfel că volumele trimise peste granițe au crescut cu peste 47%. Per total an, exporturile ar urma să ajungă la 1,5 milioane de tone. „Cererea din partea Arabiei Saudite și Iranului pentru orzul eurpean și-a revenit în anul de marketing 2017/2018. În cazul României, cel mai mare cumpărător european a fost Spania, care a importat de patru ori cantitatea pe care o achiziționează în mod normal, dar Arabia Saudita a rămas cel mai mare importator, cu un volum de peste 536.000 de tone, cu 47% mai mult față de anul trecut. De asemenea, Iran a cumpărat 186,4 mii de tone, față de zero cu an în urmă, notează USDA.

Cu toate acestea, pentru anul de marketing 2018/2019, care a debutat în iulie anul acesta, specialiștii USDA estimează  scădere cu 21%, urmare a suprafeței mai mici cultivate.

Din datele MADR, anul acesta s-au însămânțat cu orz peste 268.100 de hectare, din care s-au ecoltat peste 96%.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea