Experienţa sibiană în slujba proiectului Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană
Comitetul de iniţiativă va fi consiliat de o somitate în materie: prof. univ. dr Constantin Chiriac
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele liberal Florin Roman a declarat că prof. univ. dr. Constantin Chiriac, membru în comitetul Comisiei Europene care alege şi monitorizează capitalele culturale europene, şi-a reconfirmat acceptul de a conlucra cu viitorul comitet de iniţiativă pentru Alba Iulia 2020, Capitală Culturală Europeană. Vicepreşedinte al Asociaţiei care a organizat „Sibiu – Capitală Culturală Europeană” în 2007, Chiriac a afirmat că şansele municipiului Alba Iulia cresc considerabil dacă teatrul aflat în stadiul de proiect la noi în municipiu va fi ridicat mai repede. Un asemenea proiect este deja în lucru la CJ Alba, trebuie doar urgentat. „Voi cere urgentarea lucrului, în această direcţie, consilierilor judeţeni, pentru că timpul trece. Dl. Chiriac mi-a spus ca publicul se formează în ani, iar trupele pot fi aduse din ţară, nefiind neapărată nevoie de actori profesionişti angajaţi imediat. Timpul trece repede, deşi 2020 pare îndepărtat. În 2014-2015 se stabileşte deja candidatura pentru 2020”, spune Roman. În opinia domnului Chiriac, punctul slab al Alba Iuliei este lipsa unei vieţi culturale active. „Aici trebuie lucrat intens şi făcut un program pe 9 ani. Punctul forte îl constituie patrimoniul cultural şi istoria bogată. Am depunctat Varşovia, pe locul 5, deşi are o infrastructură care nu se poate compara cu Alba, pentru că are o cetate renovată ca şi voi dar lipsită de viaţă, evenimente şi festivaluri. Din acest motiv s-au dus pe locul 5”, a spus dl. Chiriac.
Odată lansată ideea, au apărut deja şi alternative tehnice. De exemplu, se va lua în discuţie şi varianta unei asocieri cu municipiul Cluj-Napoca, în urma unei competiţii directe, urmând ca oraşul care pierde, să preia o parte din evenimentele câştigătorului. De exemplu, după Capitala Culturală Europeană 2007, Sibiul a preluat o parte din TIFF-ul Clujului şi o parte din Festivalul „George Enescu” de la Bucureşti. Deci, oricum, Alba Iulia ar avea de câştigat. Duminică, 25 septembrie, la Alba Iulia se va desfăşura prima întâlnirea a membrilor comitetului de iniţiativă „Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană”.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun