Rămâi conectat

Actualitate

Exerciţiul moaţelor la rudă (bară), marea atracţie a primei zile a Târgului lemnarilor din Munţii Apuseni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Pe „Dâmbul lui Gâf ”  de la Horea, exerciţiul moaţelor la rudă (bară), marea atracţie a primei zile a Târgului lemnarilor din Munţii Apuseni

Sâmbătă şi duminică (18-19 august), în comuna Horea şi satul Mătişeşti va avea loc cea de-a XVII – a ediţie a Târgului lemnarilor din Munţii Apuseni, organizată de Primăria şi Consiliul Local Horea, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba şi Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” din România. Este, după Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai veche şi mai mare sărbătoare rurală în aer liber, care atrage an de an mii de locuitori ai zonei Apusenilor, dar şi numeroşi turişti din ţară şi din străinătate. Pe lângă concursurile şi întrecerile tradiţionale ale meşterilor şi cioplitorilor în lemn ce vor fi organizate şi în acest an, administraţia locală a comunei Horea s-a gândit să reînvie legenda şi petrecerile tinerilor de pe „Dâmbul lui Gâf”, care a fost pus în valoare şi în circuitul turistic încă din anul 2001, dar după 2-3 ani a fost scos din programul primei zile a manifestărilor deoarece an de an, în prima zi au fost inaugurate importante investiţii locale precum şcoli, biserici, grădiniţe, bloc ANL şi ca atare nu a mai fost timp pentru aşa ceva.
Am fost zilele trecute la Horea şi, pentru câteva momente, împreună cu primarul Marin Nicola, am poposit pe „Dâmbul lui Gâf”, zis şi „Dâmbul îndrăgostiţilor”, unde se muncea de zor la refacerea întregului „Itinerariu al fericirii”, respectiv la reamenajarea întregii zone de aici. Astfel, cei ce vor poposi aici sâmbătă, 18 august, în prima zi a sărbătorii locale – Târgul lemnarilor din Munţii Apuseni, vor avea ocazia să vadă pe viu tot „parcul fericirii” de pe „Dâmbul îndrăgostiţilor”, precum şi să afle frumoasa legendă a acestuia.
Cei ce vor păşi aici vor intra pe poarta „Mândruţul şi mândruţa”, pe sub acoperişul „Inimi fier­binţi”. Vor urca apoi „Scările speranţei” şi vor căuta pentru început ceva de-ale gurii în „Cămara sufletului” şi în „Cuptorul fermecat”. După o masă servită în intimitate la masa „Tinereţe fără bătrâneţe”, într-un cadru natural de excepţie, îşi vor putea stâmpăra setea bând apă din „Fântâna inimii”. Cei ce vor dori se vor putea îmbrăţişa în voie şi chiar să verse o lacrimă pe ţârăul „Lacrima iubirii”. Lacrima este dusă de apă şi se scurge pe „Moara norocului”. În final, în funcţie de… noroc, mândruţul o va putea lua în braţe pe mândruţă şi să o ducă în „Joampa fericirii”, unde legenda spune că foarte multe perechi de tineri s-au iubit cu foc de-a lungul timpului. Pentru tinerii mai cu pretenţii, aici, pe un copac, a fost amplasat un telefon de unde se poate suna pe LINIA FIERBINTE în toată lumea…
Cu ocazia refacerii şi reconstrucţiei „mobilierului” de pe „Itinerariul fericirii”, pentru a fi în ton cu vremurile, localnicii au mai adăugat în acest an şi „un loc special de exerciţiu al moaţelor la bară (rudă)”, care se pare că va fi unul dintre punctele de atracţie ale petrecerii de pe „Dâmbul lui Gâf”, ce va avea loc sâmbătă,18 august (vezi foto). Rămâne de văzut dacă moaţele, care sunt mai conservatoare de felul lor, vor vrea să încerce „exerciţiile” la acest „aparat” sau vor veni tinere din alte părţi şi le vor da lecţii…
Aşa după cum ne-au informat primarul Marin Nicola şi deputatul Corneliu Olar, tot aici va avea loc o deplasare în alai de nuntă pe „Drumul dragostei” şi chiar o cununie în direct a unei perechi de tineri îndrăgostiţi din satul Mătişeşti. La final, toţi participanţii vor fi serviţi cu „plăcinta inimii” şi cu alte surprize gastronomice din bucătăria tradiţională moţească. Totodată, vor putea asista sau chiar participa la concursuri şi întreceri inedite între perechi de îndrăgostiţi. Aşadar, nu rataţi ocazia de a petrece un weekend minunat prin participarea la sărbătoarea îndrăgostiţilor organizată sâmbătă în comuna Horea, care se va încheia cu o discotecă în aer liber ce va ţine până în zorii zilei de duminică, când manifestările se vor muta în satul Mătişeşti, unde vor avea loc concursurile şi întrecerile între lemnari şi un frumos spectacol folcloric.

LEGENDA „DÂMBULUI LUI GÂF”
Potrivit celor povestite de bătrânii satului, „Dâmbul lui Gâf” era pe vremuri un loc cu profunde semnificaţii. Pe de-o parte era locul unde oamenii din cele trei sate învecinate (Buteşti, Giurgiuţ, Zânzeşti) dar chiar şi din altele mai îndepărtate, venind dinspre centrul comunei, unde coborau cu diverse treburi sau ocazii, se odihneau după urcuşul abrupt şi greoi (de aici terminologia de „Gâf” – de oboseală, de la a gâfâi). Pe de altă parte, cu mulţi ani în urmă, cei mai mari rapsozi populari ai vremii, Goga şi Romanicu, dădeau pe dâmb adevărate recitaluri la taragot şi la vioară, oamenii locului adunându-se şi prinzându-se în jocuri şi hore până târziu în noapte. Ca o paranteză, marele taragotist Goga se zice că era un fel de „ceas deşteptător” al zonei. Dis-de-dimineaţă se trezea, îşi lua taragotul şi începea să cânte. De cele mai multe ori pleca la lucru preţ de 5-10 kilometri, pe jos, cântând întruna din taragot, iar seara, când se întorcea de la lucru, făcea la fel. Bătrânii spun că atunci oamenii zonei „se trezeau şi se culcau cu Goga”.
Nu în ultimul rând, legenda spune că „Dâmbul lui Gâf” era un adevărat rai al îndrăgostiţilor. Mulţi bărbaţi şi multe femei din zonă, tineri şi tinere, după oboseala provocată de urcuş, beneficiind şi de umbra şi desişul pădurii, făceau un popas aici, se odihneau puţin, după care se iubeau cu foc. Multe perechi de îndrăgostiţi, chiar din alte sate ale comunei, veneau în acest loc mirific pentru a se recrea şi a se iubi cu foc. Unii dintre tinerii comunei şi nu numai mai continuă tradiţia şi astăzi… După repunerea în valoare şi lansarea în circuitul turistic din anul 2001, acest loc al îndrăgostiţilor din Munţii Apuseni a ajuns deja celebru aproape în toată lumea. Au venit numeroşi turişti şi jurnalişti din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Elveţia, Italia şi altele pentru a vedea locul şi a-i afla legenda. Au apărut şi mai multe articole în reviste străine de divertisment şi chiar în „New York Times”. Aşa după cum ne-a declarat secretarul actual al comunei, Ioan Mateş, recent nişte jurnalişti din Elveţia au sunat la Primăria Horea şi au cerut chiar o listă cu cei… născuţi din focul dragostei de pe „Dâmbul îndrăgostiţilor”. Acesta le-a spus însă că numai… vântul şi pădurea din zonă ar putea şti acest lucru, deoarece tocmai acesta este secretul „Dâmbului luii Gâf” – că foarte mulţi s-au putut iubi aici, şi se pot iubi şi acum, fără să-i vadă nimeni. (A.M.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bilete de tratament pentru pensionari 2025: Reducere de 50% în anumite stațiuni din România. Cum și unde pot fi folosite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionari 2025: Reducere de 50% în anumite stațiuni din România. Cum și unde pot fi folosite Pensionarii români pot obține o reducere de 50% la biletele de tratament, în 2025, pentru un sejur de 16 zile, iar prețurile se situează între 2.600 și 3.000 de lei. Iată cum și unde pot […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea