Exclusiv: INP și Grup Corint reacționează dur la acuzațiile din scandalul “Poarta Sărutului“
Scandalul mediatic legat de restaurarea operei lui Constantibn Brâncuși – Poarta Sărutului din Parcul Central din Târgu-Jiu, izbucnit în urma acuzațiilor grave lansate de proiectantul Dorin Dănilă, la adresa Institutului Național al Patrimoniului și a societății Grup Corint din Alba Iulia, care a efectuat lucrările de conservare la acet obiectiv, a generat reacții ferme din partea celor acuzați.
După ce proiectantul a afirmat că spalarea monumentului în timpul intervenției ar fi fost făcută neprofesionist, iar acesta s-ar fi îngălbenit, mass media a prezentat imediat pe toate canalele aceste informații.
Pentru a lămuri acuzațiile care i se aduc în acest caz, Daniel Sabău, președintele SC Grup Corint SA, a explicat la solicitarea ziarului “Unirea” care este povestea lucrărilor de conservare la Poarta Sărutului și a scandalului care i-au urmat.
Acesta a precizat că toate acuzațiile aduse sunt total neadevărate și tocmai pentru că se știa că proiectantul Dănilă Dorin își dorește inițierea unui scandal mediatic la șantier, Grup Corint a solicitat încă de la început INP asistență permanentă, de care a și beneficiat pe tot parcursul lucrărilor. Astfel procesul de conservare s-a finalizat cu succes și cu respectarea avizului Comisiei Naţionale secţiunea Componente Artistice, fapt pentru care s-a și realizat recepția lucrărilor.
Daniel Sabău, președinte SC Grup Corint SA: “Referitor la Poarta Sărutului de la Târgu-Jiu. Lucrările de conservare care au fost efectuate la Poarta Sărutului au fost începute de societatea Grup Corint în data de 5-6 septembrie 2013. Deci în contradicție cu tot ceea ce a apărut în presă până la acest moment. Lucrările prezentate în presă și în special la televiziuni au fost efectuate la începutul verii anului 2013 și nu au nimic de a face cu lucrările realizate de Grup Corint.
Lucrările efectuate de către societatea noastră la obiectivul Poarta Sărutului au fost efectuate în conformitate cu Avizul Comisiei Naţionale secţiunea Componente Artistice şi în raport cu lucrările ofertate.
Aceste lucrări, în primul rând, au fost lucrări de conservare și au constat în desfacerea învelitorii de plumb, în principal, observarea a ceea ce era sub tabla de plumb după zece ani de la ultima intervenție asupra monumentului, îndepărtarea mortarelor neadecvate, refecerea lor, refacerea hidroizolației și remontarea unei noi învelitori din tablă de plumb. Pe partea pietrei, au fost cuprinse în avizul comisiei naționale doar două lucrări, de biocidare, respectiv de hidrofugare. Acesta este motivul pentru care v-am spus mai înainte că lucrările efectuate au fost efectiv în conformitate cu Avizul Comisiei Naţionale şi în raport cu lucrările ofertate.
Lucrările au fost efectuate cu personal de specialitate condus de către domnul Marian DĂBULEANU, în calitate de Specialist al Ministerului Culturii şi Cultelor, care este și colaboratorul și angajatul societății noastre. Lucrările au fost realizate sub asistența permanentă, pe toată perioada de desfășurare a lor, din partea diriginţilor de şantier ai Institutul Național al Patrimoniului: Romeo POPOI din Târgu Jiu și Gheorghe DĂNILĂ din Bucureşti.
După desfacerea învelitorii din plumb, tot ceea ce s-a găsit dedesubt a fost consemnat către Comisia Națională a Monumentelor Istorice. Lucrările au fost expertizate din nou (…) lucrările care au urmat au fost hotărâte de către Comisia Națională (…) Lucrările la terminarea lor au fost verificate de către comisia Institutului Naţional al Patrimoniului și s-au încheiat cu succes.
Referitor la scandalul mediatic care s-a petrecut acolo, o să vă spun doar câteva cuvinte. Proiectantul lucrării, un personaj celebru, în domeniul nostru în țară, este permanent în mijlocul unui scandal mediatic de vreo 15 ani încoace. Noi cunoaștem faptul că Dănilă Dorin reprezintă un focar de infecție oriunde s-ar lucra, știam că își dorește inițierea unui scandal mediatic la șantier și, în consecință, am solicitat, încă de la început Institutului Național al Patrimoniului, asistență permanentă, de care am și beneficiat. Nu ne miră ceea ce s-a întâmplat, Institutul Național al Patrimoniului va intenta un proces pentru toate calomniile care i s-au adus și toate mizeriile care i s-au făcut.
Eu pot să vă spun un singur lucru. Domnul Dănilă Dorin putea să participe în sistemul de achiziție publică pentru executarea acestor lucrări, nu a făcut-o. Deci nu a vrut să intre în așa ceva, urmărea un alt scop.
Domnul Dănilă Dorin, în calitate de proiectant, putea de asemenea să încheie contract de asistenţă tehnică cu Institutul Național al Patrimoniului și era de datoria sa să participe permanent la lucrări. Nu a încheiat acest contract, deci nu a dorit acest lucru.
Nu a urmărit decât scandalul mediatic în toată chestiunea asta. Ei, asta și-a dorit de asta va avea parte.”
La rîndul său, Institutul Naţional al Patrimoniului, care a finanțat lucrările cu suma de 371.656 de lei, a răspuns dur acuzațiilor proiectantului Dorin Dănilă, anunțând că va depune plângere penală împotriva acestuia. Mai mult, instituția susține că proiectantul ar fi pretins sume exagerate pentru lucrărări.
Comunicat oficial al Institutul Naţional al Patrimoniului: “Institutul Național al Patrimoniului respinge ferm încercarea de calomniere a instituției de către Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare de la „Poarta Sărutului“.
Institutul Național al Patrimoniului a recepționat ieri lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică și piatră de la „Poarta Sărutului“, element component al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu.
În vederea desemnării executantului lucrărilor de restaurare, Institutul Național al Patrimoniului a respectat toate procedurile cerute de legislația care reglementează achizițiile publice. Institutul Național al Patrimoniului a solicitat oferte de la cel puțin cinci companii specializate în lucrări de restaurare din piatră”.
Față de acuzațiile aduse de Dorin Dănilă, directorul general al INP, Alexandru Muraru, a declarat:
„Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, domnul Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților Institutului.
Domnul Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urma să fie executate. El este unul dintre principalii vinovați care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (domnul Dănilă fiind șeful de lucrări de la acea vreme). Institutul Național al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomniat public instituția și a celui care a încercat obținerea unor lucrări prin încălcarea legii“.
Prima valoare estimată de Dorin Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 de lei și a fost considerată exagerată atât de Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii, cât și de către INP. A doua propunere a lui Dorin Dănilă a fost de 557.559 de lei și a avut aceeași soartă ca și prima propunere. Abia a treia valoare estimată, propusă de Dorin Dănilă, a fost aprobată.
Întreg scandalul a fost iscat în săptămâna în care autorităţile locale şi judeţene sărbătoresc împlinirea a 75 de ani de la finalizarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“, din care face parte şi Poarta Sărutului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba